Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κατανοήσει κάποιος, ειδικά στα ελληνικά, όταν θέλει να ασχοληθεί με μια έννοια ή ένα μέγεθος στη Φυσική είναι γιατί του έχει δοθεί το συγκεκριμένο όνομα. Η ονομασία του μεγέθους ξεκλειδώνει πολλές από τις πτυχές του τρόπου με τον οποίο έχει δομηθεί και υπολογίζεται.
Το παράγωγο μέγεθος του εμβαδού, που μπορούμε να το υπολογίσουμε μόνο εφόσον έχουμε κατορθώσει να μετρήσουμε το βασικό μέγεθος του μήκους, είναι ένα μέγεθος που οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ήδη καθιερώσει.
εμβαδόν < ἐμβαίνω < ἐν + βαίνω
Είναι ο χώρος ή η έκταση στην οποία ο άνθρωπος μπορεί να περπατήσει, να κατοικήσει, να εμβεί και όχι μονοδιάστατα. Η κίνησή του είναι μεν μονοδιάστατη γιατί ο άνθρωπος δεν κινείται σε δύο διαστάσεις ταυτόχρονα, (το ένα πόδι να πηγαίνει εδώ και το άλλο εκεί), αλλά η έκταση στην οποία κινείται κάθε φορά επί της γης είναι τουλάχιστον δισδιάστατη.
Στην παραπάνω εικόνα, βλέπουμε μια τυχαία πορεία κάποιου στον χώρο. Η πορεία αυτή καθαυτή είναι μονοδιάστατη, και μπορούμε ως ένα βαθμό να την μετρήσουμε με τη βοήθεια του μήκους εκ των υστέρων (αν και πρέπει να προσέξουμε ότι πολλές κινήσεις ίσως έγιναν δυο και τρεις φορές – ξαναπέρασε δηλαδή ο περιπατητής από το ίδιο μέρος), αυτό που παράγει όμως στον χώρο είναι κάτι που μπορεί να αναλυθεί σε δύο διαστάσεις. Μπορούμε να βρούμε το πλάτος της περιοχής που κάλυψε, ξεκινώντας π.χ. από το χαμηλότερο σημείο της εικόνας έως το υψηλότερο, όπως επίσης και το μήκος, ξεκινώντας από το πιο αριστερά έως το πιο δεξιά.
Έχοντας πλέον αυτές τις δύο πληροφορίες, μπορούμε να υπολογίσουμε το εύρος της έκτασης εις την οποία εμβήκε, διέσχισε, οριοθέτησε ή ό,τι άλλο έκανε εν πάση περιπτώσει ο περιπατητής.
Προφανώς το εμβαδόν χρειάστηκε να υπολογιστεί από αρχαιοτάτων χρόνων, διότι ήδη από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου επί της γης (και αυτό το γνωρίζουμε από την εξιστόρηση των γεγονότων για τον Κάιν και τον Άβελ), οι γεωργοί έπρεπε να ορίζουν τα χωράφια τους και να τα διαχωρίζουν μεταξύ τους. Οπότε, οριοθετούσαν περιοχές, όριζαν την περίμετρο (το μονοδιάστατο μέγεθος του μήκους, δηλαδή) και κατόπιν συν τω χρόνω άρχισαν να υπολογίζουν και το εμβαδόν.
Ωστόσο, παρότι μπορούμε πολύ εύκολα να υπολογίσουμε το μέγεθος του μήκους και να ορίσουμε μια περίμετρο, το εμβαδόν έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξουμε.