Ο Νομός Ευρυτανίας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ο νομός είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καλυμμένος από βουνά, συμπεριλαμβανομένων του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού στα νότια και ποτάμια συμπεριλαμβανομένων του Αγραφιώτη και του Μέγδοβα στα ανατολικά και του Αχελώου στα δυτικά, που εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Είναι ο μικρότερος νομός της Στερεάς Ελλάδας και ο πιο αραιοκατοικημένος νομός στην Ελλάδα.
Ο νομός συνορεύει με την Αιτωλοακαρνανία στα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια (δυτικά πάνω από τον Αχελώο ποταμό), με την Καρδίτσα στα βόρεια, και με τη Φθιώτιδα στα ανατολικά.
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας διαιρείται στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου.
πηγή βίντεο: κανάλι youtube FlyCamGR
Τα βουνά της Ευρυτανίας είναι η Καλιακούδα, η Κοκκινιά, το Παναιτωλικό, ο Τυμφρηστός και το όρος Χελιδώνα.
Η Καλιακούδα είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται στο Νομό Ευρυτανίας. Διαχωρίζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων, του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και τμήμα των παραπάνω βουνών. Το ύψος της είναι 2.101 μέτρα. Στα νότια της σχηματίζεται το φαράγγι Πανταβρέχει που διασχίζεται από τον Κρικελλοπόταμο.
Η Κοκκινιά είναι βουνό της Ορεινής Ναυπακτίας στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Έχει υψόμετρο 1831 μ. και αποτελεί προέκταση της Οροσειράς της Σαράνταινας (Οξιάς) προς τα νότια. Χαρακτηρίζεται από το έντονο ανάγλυφό της, με μεγάλες ορθοπλαγιές και χαραδρώσεις, και από την μεγάλη βιοποικιλότητα που της χαρίζουν τα εκτεταμένα δάση της. Στα ελατοδάση της συναντώνται λύκοι και ζαρκάδια, ενώ τα τελευταία χρόνια περιστασιακά παρατηρήθηκαν και αρκούδες. Στο βουνό υπάρχει επίσης και το ανεξερεύνητο σπήλαιο Γαφαθότρυπα.
Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα. Ανατολικά του βρίσκεται ο κάμπος του Σπερχειού. Καλύπτεται από πυκνά δάση και είναι ελατοσκέπαστος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στις πλαγιές του είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης. Κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται αλπική λίμνη.
Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Τυμφρηστός ή Τεφραστός ή Τυφρηστός. Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία του οφείλεται σε ομώνυμο μυθικό πρόσωπο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που υποστηρίζεται περισσότερο από τις παραλλαγές Τεφραστός ή Τυφρηστός, η ονομασία προέρχεται από την λέξη τέφρα, επειδή ο γυμνός όγκος του βουνού έχει το χρώμα της τέφρας. Η ονομασία Βελούχι λεγεται οτι εμφανίστηκε την μεσαιωνική περίοδο. Συναντάται για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο το 1453. Υπάρχει και η θεωρία της σλάβικης προέλευσης απο το “λευκό βουνό” ή “ασπροβούνι”. Το τυμφρηστος προέρχεται απο την ρίζα τυμβος και σχετίζεται με το σχήμα του βουνού, ειναι μεταφορική έννοια παρόμοια με αυτη που εδωσε την Τύμφη στην Ηπειρο.
Η Χελιδώνα είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται εντός των ορίων του Νομού Ευρυτανίας. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.975 μέτρα. Συνδέεται νότια με το Παναιτωλικό όρος, ανατολικά με την Καλιακούδα και βόρεια με τον Τυμφρηστό, ενώ δυτικά καταλήγει στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.
Ποτάμια του Νομού Ευρυτανίας είναι ο Τρικεριώτης, ο Καρπενησιώτης, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός.
Ο Τρικεριώτης ποταμός είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρυτανίας, «παιδί» των ποταμών του Καρπενησιώτη και του Κρικελοπόταμου. Είναι ένα θυσαυροφυλάκιο απείρου φυσικού κάλλους. Σχηματίζεται στη θέση Διπόταμα και ακολουθεί μια διαδρομή 12 χιλιομέτρων, πανδαιμόνιο χρωμάτων, ασύλληπτων εικόνων και έντονων συγκινήσεων.
Ο Καρπενησιώτης ποταμός πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού και ρέει νοτιοδυτικά για 15 χιλιόμετρα μέχρι να ενωθεί με τον με τον ποταμό Κρικελοπόταμο, σχηματίζοντας τον ποταμό Τρικεριώτη.
Ταυρωπός (Μέγδοβας): Ένα ποτάμι που ξεκινώντας από τον νομό Καρδίτσας, σχηματίζει την Λίμνη Πλαστήρα από όπου τροφοδοτείτε με νερό ο Θεσσαλικός κάμπος, ταξιδεύει ως την Ευρυτανία για να καταλήξει πλέον στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών αντί στον Αχελώο με τον οποίον ενωνόταν παλιότερα. Το μήκος του είναι περίπου 78 χλμ και στην πορεία του θα περάσει από τα καταπράσινα τοπία της Ευρυτανίας που είναι και το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής του. Σε αυτό το τμήμα του υπάρχει και το γνωστό πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης που γεφυρώνει τις όχθες του από όπου ξεκινούν και καταβάσεις ραφτινγκ δυσκολίας 2.
Αγραφιώτης: Ένας ακόμη καθαρά Ευρυτανικός ποταμός, βασικός παραπόταμος του Αχελώου. Ξεκινάει το ταξίδι του από τις πλαγιές τις νότιας Πίνδου, περνάει από τα Άγραφα που τα χωρίζει σε Ανατολικά και Δυτικά για να τροφοδοτήσει το τέλος του την λίμνη Κρεμαστών. Το ποτάμι περιβάλλει μια εκπληκτική φύση με πολλά ρυάκια, καταρράχτες και βέβαια πλούσια βλάστηση. Εάν επισκεφθείτε το ποτάμι στο σημείο λίγο πριν φτάσει στην λίμνη να δείτε και το ”μισοπνιγμένο” Γεφύρι του Μανώλη που εξαιτίας της ανόδους της στάθμης των νερών πλέον δεν εξυπηρετεί το πέρασμα του ποταμού αλλά στέκεται παρόλα αυτά στην θέση του προσφέροντας ένα σουρεαλιστικό θέαμα..
Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 από τη συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Σε άλλο σημείο υπάρχει και η Γέφυρα της Τατάρνας κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι που ενώνει και πάλι τους δύο νομούς.
Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000.
Πάμε να εντοπίσουμε αυτά που διαβάσαμε από
πάνω στον παρακάτω χάρτη!