H αγάπη του Σολομώντα για το Θεό αλλά και η επιθυμία του πατέρα του Δαβίδ για την ανοικοδόμηση του Ναού του Θεού, είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευάσει ένα μοναδικό και άκρως επιβλητικό Ναό. Τα σχέδια τα είχε πάρει από τον πατέρα του, ο οποίος είχε μαζέψει αρκετά πολύτιμα υλικά για το σκοπό αυτό. Συμμάχησε με το βασιλιά της Τύρου Χιράμ (Χειράμ), ο οποίος του προμήθευε ξυλεία για τις κατασκευές.
Ο Ναός χτίστηκε στο πιο ψηλό μέρος της Ιερουσαλήμ, στο όρος Σιών ή πάνω στο όρος Μορία (Αμωρία), όπως αλλιώς ονομάζεται, εκεί όπου ο Κύριος παρουσιάστηκε στον Δαβίδ, στο αλώνι του Ορνά του Ιεβουσαίου. Η ανοικοδόμησή του άρχισε τον δεύτερο μήνα του τέταρτου έτους της βασιλείας του Σολομώντα ή 440 χρόνια μετά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Οι εργασίες κράτησαν 7 χρόνια, ενώ πήραν μέρος 70.000 αχθοφόροι και 80.000 λατόμοι. Παράλληλα κατασκευάστηκαν τα ιερά σκεύη του Ναού, δηλαδή οι στύλοι, τα υποστηρίγματα, η θάλασσα, οι λουτήρες, η κρήνη της αυλής, η χάλκινη θάλασσα.
Ο Σολομώντας διέταξε και μετέφεραν τους μεγάλους λίθους για τα θεμέλια του Ναού. Αυτοί οι λίθοι ήταν απελέκητοι και τους είχαν κόψει οι δούλοι του Σολομώντα και του Χιράμ στο όρος Λίβανος. Κατόπιν αφού τους πελέκησαν, τους έθεσαν στα θεμέλια του Ναού. Κατά το τέταρτο έτος, τον μήνα Νισάν (Νισώ), ο Σολομώντας θεμελίωσε τον Ναό. Κατά το ενδέκατο έτος, τον όγδοο μήνα Βαάλ, αποπερατώθη ο Ναός του Κυρίου.
Το ναυτικό του Σολομώντα είχε μεταφέρει από τη Σουφίρ αρκετό χρυσό, αρκετή ξυλεία από πεύκα και πολύτιμους λίθους. Με την ξυλεία αυτή, η οποία ήταν η καλύτερη στον κόσμο, ο Σολομών κατασκεύασε υποστηρίγματα και σκάλες για το Ναό του Κυρίου και για το βασιλικό ανάκτορο. Κατασκεύασε ακόμη και μουσικά όργανα για τους Λευίτες που θα υμνούσαν τον Κύριο στο Ναό.
Ο Ναός που έχτισε ο Σολομών για τον Κύριο είχε μήκος 60 πήχεις, πλάτος 20 πήχεις και ύψος 120 πήχεις. Μπροστά στον κυρίως Ναό υπήρχε ο πρόναος, που είχε πλάτος 20 πήχεις, πλάτος 20 πήχεις και βάθος 10 πήχεις. Ακόμα ο Σολομών κάλυψε τον Ναό από καθαρό χρυσάφι.
Στους τοίχους του Ναού κατασκευάστηκαν παράθυρα με κάσες καγκελωτές. Κολλητά στους εξωτερικούς τοίχους του κυρίως Ναού και του πρόναου κατασκευάστηκαν γύρω γύρω οικοδομήματα τριών επίπεδων. Μεταξύ των οικοδομημάτων αυτών και του κυρίους Ναού υπήρχε, λόγω σεβασμού, μια απόσταση, έτσι ώστε να μην ακουμπάνε στον κυρίως Ναό.
Για την ανοικοδόμηση του Ναού χρησιμοποιήθηκαν έτοιμοι συμπαγείς λίθοι, οι οποίοι ετοιμάστηκαν από το λατομείο, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της οικοδομής δεν ακουγόταν στο Ναό κανένα σφυρί, ούτε κανένα άλλο σιδερένιο εργαλείο. Για τον Ναό χρησιμοποιήθηκε ξυλεία από κέδρους.
Κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης του Ναού ο Κύριος είπε στο Σολομώντα, ότι εάν εφαρμόσει τα προστάγματά του και τηρήσει τις εντολές του, ο Ναός τον οποίο χτίζει θα δοξαστεί και θα δοξάσει τον Κύριο. Έτσι θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στο Δαβίδ, τον πατέρα του, και θα κατοικεί ανάμεσα στους Ισραηλίτες
Όταν τελείωσε ο Σολομών με την κυρίως οικοδομή του Ναού, κάλυψε τους εσωτερικούς τοίχους του με κέδρινες σανίδες από το δάπεδο ως τα δοκάρια της οροφής. Το δάπεδο του Ναού το κάλυψε με σανίδες από πεύκο. Πάνω στις κέδρινες σανίδες, στο εσωτερικό του Ναού, ήταν σκαλισμένα ανάγλυφα λουλούδια, που είχαν τα πέταλα τους ανοιχτά. Οι κέδρινες σανίδες εφήρμοζαν η μία με την άλλη, έτσι ώστε να μη φαίνεται ο πέτρινος τοίχος του Ναού. Ακόμα ο Σολομών κάλυψε το Ναό εσωτερικά με ελάσματα από καθαρό χρυσάφι, τα οποία κάρφωσε με χρυσά καρφιά. Όλα τα εσωτερικά τοιχώματα του Ναού, από το δάπεδο ως την οροφή, οι πόρτες και τα παράθυρα, καλύφθηκαν με χρυσάφι. Και για να έχει ο Ναός περισσότερη λαμπρότητα, ο Σολομών τον κάλυψε εσωτερικά με πολύτιμους λίθους, που προέρχονταν από τη Φαρουΐμ. Πάνω στους τοίχους ήταν σκαλισμένα ανάγλυφα Χερουβίμ.
Το ενδότερο τμήμα του Ναού, που ονομαζόταν «Άγια των Αγίων», είχε μήκος 20 πήχεις, πλάτος 20 πήχεις και ύψος 20 πήχεις. Το κάλυψε κι αυτό με κέδρινες σανίδες από το δάπεδο ως την οροφή. Ο κυρίως ναός, το τμήμα μπροστά από τα Άγια των Αγίων, είχε μήκος 40 πήχεις μακρύ. Τα εσωτερικά τοιχώματα στα Άγια των Αγίων καλύφθηκαν με καθαρό χρυσάφι και με Χερουβίμ αξίας 600 ταλάντων.
Μέσα στα Άγια των Αγίων, στο βάθος τους υπήρχε το άδυτο του Ναού. Εκεί τοποθετήθηκε η Κιβωτός της Διαθήκης του Κυρίου. Τα εσωτερικά τοιχώματα στο άδυτο του Ναού καλύφθηκαν με ελάσματα από καθαρό χρυσάφι. Το θυσιαστήριο του θυμιάματος τοποθετήθηκε μπροστά στα Άγια των Αγίων. Αυτό κατασκευάστηκε από κέδρινα ξύλα και καλύφθηκε με χρυσάφι.
Μέσα στα Άγια των Αγίων τοποθετήθηκαν δύο Χερουβίμ από ξύλο, που το ύψος τους ήταν 10 πήχεις το καθένα. Κάθε φτερούγα από τα Χερουβίμ είχε μήκος 5 πήχεις και το άνοιγμα των φτερών τους ήταν 10 πήχεις το καθένα. Και τα δύο Χερουβίμ είχαν το ίδιο μέγεθος και μορφή. Το ύψος τους ήταν 10 πήχεις το καθένα. Τα Χερουβίμ τοποθετήθηκαν στα Άγια των Αγίων με ανοιχτά τα φτερά τους. Η μια τους άκρη άγγιζε τους πλαϊνούς τοίχους και η άλλη τους άκρη συναντιόταν η μια με την άλλη. Τα δύο Χερουβίμ καλύφθηκαν με χρυσάφι. Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους του Ναού και του αδύτου, υπήρχαν ολόγυρα ανάγλυφες μορφές Χερουβίμ και φοινίκων. Αυτά στέκονταν όρθια στα πόδια τους και τα πρόσωπά τους ήταν στραμμένα προς τ’ Άγια των Αγίων.
Το δάπεδο όλου του Ναού είχε καλυφθεί με χρυσάφι. Η πόρτα του αδύτου ήταν δίφυλλη με πενταπλές παραστάδες. Τα δύο φύλλα της πόρτας ήταν από ξύλο πεύκου και πάνω τους είχαν χαραγμένες ανάγλυφες μορφές Χερουβίμ, φοινίκων και ανοιγμένων λουλουδιών, όλα καλυμμένα με χρυσάφι. Το ίδιο έκανε ο Σολομών και στην είσοδο του κυρίως ναού.
Ο Σολομώντας κατασκεύασε παραπέτασμα από λινό ύφασμα χρώματος κυανού (γαλάζιου), κόκκινου και πορφυρού (βαθυκόκκινου) και πάνω του υπήρχαν κεντημένες μορφές Χερουβίμ. Στο μπροστινό μέρος του Ναού κατασκεύασε δύο στύλους ύψους 35 πήχεων, ο ένας στα δεξιά και ο άλλος στα αριστερά. Αυτόν που ήταν στα δεξιά τον ονόμασε Κατόρθωσις κι αυτόν που ήταν στα αριστερά τον ονόμασε Ισχύς. Κατασκεύασε επίσης διακοσμητικά πλέγματα σαν περιδέραιο, τις οποίες τοποθέτησε στις κεφαλές των στύλων.
Τέλος έχτισε το καταπέτασμα της εσωτερικής αυλής, τοποθετώντας τρεις σειρές από απελέκητες πέτρες και ανάμεσά τους μία σειρά από κέδρινα δοκάρια.