Η Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913) είναι η συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν 10 Αυγούστου του 1913 στο Βουκουρέστι, εξ ου και η ονομασία της, μεταξύ των Βασιλείων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, και του Μαυροβουνίου αφενός και της Βουλγαρίας αφετέρου. Με τη συνθήκη αυτή δόθηκε τέλος στο Β’ Βαλκανικό Πόλεμο ακριβώς μετά την ήττα της Βουλγαρίας.
Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Ιουλίου 1913 ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Φερδινάνδος ζήτησε και πέτυχε ανακωχή των πολεμικών επιχειρήσεων με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων (της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Αυστροουγγαρίας) Η συνέχεια ανήκει στη διπλωματία. Η Ρωσία και η Αυστροουγγαρία τάχθηκαν με το πλευρό της Βουλγαρίας, Γαλλία και Γερμανία υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις, που συνοψίζονταν στην επέκταση των ελληνικών συνόρων.
Στις 28 Ιουλίου 1913 υπογράφηκε τελικά από τους εμπολέμους (Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο από τη μία πλευρά και Βουλγαρία από την άλλη) η συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία έληξε και τυπικά ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος και η οποία προέβλεπε:
– Τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα καθορίζονται από τα σερβοβουλγαρικά στο όρος Μπέλες ως τις εκβολές του ποταμού Νέστου.
– Η Βουλγαρία διατηρεί το Μελένικο και το Νευροκόπι στα Σκόπια και τη Δυτική Θράκη μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, ένα προαιώνιο όνειρο των Βουλγάρων για έξοδο στο Αιγαίο έγινε πραγματικότητα, έστω για μικρό χρονικό διάστημα.
– Η Ρουμανία λαμβάνει το τετράγωνο Σιλιστρίας – Τουτουκάιας – Μπαλτσίκ.
– Τα σερβοβουλγαρικά σύνορα καθορίζονται στη γραμμή του Άνω Αξιού.
Με τις νίκες της το 1913 η Ελλάδα κατάφερε να διπλασιάσει τον πληθυσμό της και τα εδάφη της, όπως μπορούμε να δούμε και στους παρακάτω χάρτες. Η χώρα μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, με 5.851 νεκρούς, 23.847 τραυματίες και 188 αγνοουμένους.
Το όνειρο όμως απελευθέρωσης της Μακεδονίας είχε γίνει πραγματικότητα!
Όπως είναι φυσικό οι Έλληνες Μακεδόνες δέχθηκαν τα νέα με ενθουσιασμό! Γλέντι στήθηκε απ’ άκρη σ’ άκρη της Μακεδονίας με παραδοσιακούς χορούς, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο: