Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν μια ένοπλη σύγκρουση, που διεξήχθη από τις 16 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου του 1913 (με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου) κατά κύριο λόγο στα εδάφη της απελευθερωμένης από του Οθωμανούς Μακεδονίας, μεταξύ των πρώην συμμάχων του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912 – 30 Μαΐου 1913). Αντιμέτωποι τέθηκαν από την μία πλευρά η Βουλγαρία και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Κατά της Βουλγαρίας στράφηκαν, επίσης, η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος χαρακτηρίσθηκε από την ταχύτητα διεξαγωγής του και τη σκληρότητα των μαχών του.
Η λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912 – 30 Μαΐου 1913) και η νίκη των συμμάχων (της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας) εναντίον των Οθωμανών Τούρκων επισφραγίσθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου. Έτσι οι σύμμαχοι έπρεπε να μοιραστούν τα απελευθερωμένα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Βουλγαρία πίστευε ότι αδικήθηκε στη μοιρασιά έναντι των συμμάχων της, Ελλάδας και Σερβίας και προκαλούσε διάφορα επεισόδια -συχνά αιματηρά- εναντίον Σέρβων και Ελλήνων στη Μακεδονία. Σε σχέση με τη χώρα μας αμφισβητούσε ανοιχτά την κατοχή της Θεσσαλονίκης και της νοτιοανατολικής Μακεδονίας. Η Ελλάδα και η Σερβία προσπαθούσαν φιλικά να λύσουν τις διαφορές τους με τη Βουλγαρία, αλλά εκείνη δεν συνεργαζόταν μαζί τους.
Για να αντιμετωπίσουν την βουλγαρική απειλή, η Ελλάδα και η Σερβία υπέγραψαν στις 19 Μαΐου 1913 στη Θεσσαλονίκη συνθήκη ειρήνης, φιλίας και αμοιβαίας προστασίας. Το απόγευμα της 16ης Ιουνίου η Βουλγαρία διέταξε τα στρατεύματά της να επιτεθούν κατά των ελληνικών και των σερβικών δυνάμεων. Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν πλέον γεγονός!
Πολλές ήταν οι μάχες σε όλη τη Μακεδονία. Στον παρακάτω χάρτη μπορούμε να δούμε την πορεία του ελληνικού στρατού:
Παράλληλα με τον στρατό, μεγάλη συμμετοχή στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο είχε και το ελληνικό ναυτικό, που κατέλαβε τον Ιούλιο του 1913 την Καβάλα και προσωρινά την Αλεξανδρούπολη. Αντίθετα, η νεοσύστατη ελληνική αεροπορία είχε μηδενική δράση, καθώς τα περισσότερα αεροπλάνα ήταν καθηλωμένα στο έδαφος, λόγω βλαβών, τις οποίες είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.
Από την πλευρά του, ο σερβικός στρατός αντιμετώπισε τους Βουλγάρους σε σειρά μαχών. Στις 27 Ιουνίου 1913 μπήκε στο χορό και η Ρουμανία, η οποία κατέλαβε χωρίς αντίσταση τη Νότια Δοβρουτσά. Δύο ημέρες αργότερα, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τη δεινή θέση της Βουλγαρίας τής κηρύσσει τον πόλεμο και ανακαταλαμβάνει την Αδριανούπολη στις 9 Ιουλίου 1913. Φαίνεται εδώ, λοιπόν, ότι υπήρξε μια γενικευμένη αναταραχή στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, στην οποία συμμετείχαν πολλοι λαοί!