Ο πόλεμος ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου 1912. Η έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου συνέπεσε με τη συγκρότηση του «Λόχου Αεροπορίας» στη Λάρισα, τον Σεπτέμβριο του 1912.
Την 5η Οκτωβρίου 1912 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολεμική αποστολή στα αεροπορικά χρονικά της Ελλάδας, όταν ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος εκτέλεσε αναγνώριση των Οθωμανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Ελασσόνας. Τις επόμενες ημέρες οι αποστολές επαναλήφθηκαν, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες, ενώ τα αεροσκάφη βομβάρδιζαν τις Οθωμανικές δυνάμεις με αυτοσχέδιες βόμβες, που είχαν μικρή αποτελεσματικότητα, αλλά σημαντική ψυχολογική επίδραση.
Παράλληλα με την ηρωική πορεία του ελληνικού στρατού και της αεροπορίας, κομβικής σημασίας ναυμαχίες δόθηκαν, κάποιες εβδομάδες αργότερα, και στο Αιγαίο. Μαρτυρίες ανθρώπων που επέβαιναν στα ελληνικά πολεμικά πλοία αναφέρουν ότι:
«Τα πληρώματα ήσαν έτοιμα προς δράσιν, πλήρη πεποίθησιν έχοντα περί της νίκης αυτών…Ήμεθα προ του ακρωτηρίου της Έλλης. […]. Τα ελληνικά πλοία παρατάχθηκαν με επικεφαλής τον «Αβέρωφ». Ήταν τα θωρηκτά «Σπέτσαι», «Ύδρα» και «Ψαρά» και ανάμεσά τους, τα ανιχνευτικά: «Λέων», «Πάνθηρ», «Aετός» και «Ιέραξ». Aπέναντί τους ακριβώς τα τουρκικά θωρηκτά. (…) Καθώς οι δύο στόλοι φτάσανε στα 2 χιλιάδες μέτρα απόσταση, άρχισε κιόλας η μεγάλη αναμέτρηση. Την 9 και 20 π.μ. ρίπτεται εκ μέρους της τουρκικής ναυαρχίδας η πρώτη βολή. Όλα τα πληρώματα του ημετέρου στόλου, με μίαν βοήν, αναφωνούσι:
To πυρ γενικεύεται εκ των εχθρικών πλοίων. Ημείς ουδόλως εβραδύναμεν να απαντήσωμεν εις την βολήν του εχθρού… Μια ομοβροντία του «Αβέρωφ» επίπτει κατά της τουρκικής ναυαρχίδος «Βαρβαρόσα». Κάποια στιγμή το «Βαρβαρόσα» σηκώνει καπνούς από μια οβίδα που το χτύπησε. Η τουρκική αρμάδα αρχίζει να χάνει την τάξη και τη σταθερότητά της. Το αποτέλεσμα ήταν τα τουρκικά καράβια να εγκαταλείψουν το πέλαγος και να αποσυρθούν, με αταξία, στα Δαρδανέλλια…Η ναυμαχία είχε λήξει και είχε κρατήσει μόλις 66 λεπτά».
Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ») και το μετέφερε στο Φάληρο (παραθαλάσσια περιοχή στην Αθήνα). Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Ζωγραφίζω μία σκηνή ναυμαχίας ή αερομαχίας
με τους Οθωμανούς Τούρκους.