ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Φτιάξε το δικό σου έθνος. Τι πιστεύεις ότι θα χρειαστείς, για να πείσεις μια ομάδα ανθρώπων ότι ανήκουν στο ίδιο έθνος;
Αν δυσκολεύεσαι να βρεις την απάντηση, διάβασε παρακάτω
τι έκανε ο Τίτο, αρχηγός της Γιουγκοσλαβίας!
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής, o αρχηγός της Γιουγκοσλαβίας, Τίτο, είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο κράτος . Γι’ αυτό οργάνωσε σχέδιο για να αποτραβήξει τους κατοίκους της περιοχής από την επιρροή των Βουλγάρων, διαμορφώνοντας συνείδηση ξεχωριστής εθνότητας και ονομάζοντάς τους «Μακεντόντσι». Έτσι, ένιωθαν ότι αποκτούσαν δική τους ταυτότητα, ξεχωριστή και από τους Σέρβους και από τους Βουλγάρους.
Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε κρατική υπόσταση («μακεδονική» βουλή, κυβέρνηση, Ακαδημία και άλλα ιδρύματα), κατασκευάστηκε «μακεδονική» γλώσσα με βάση τις σλαβο-βουλγαρικές διαλέκτους της περιοχής, αναγνωρίστηκε Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη «Μακεδονική» Εκκλησία και φυσικά οι ιστορικοί παρερμήνευσαν την ιστορία της Μακεδονίας με τρόπο που να εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι οι Σλάβοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στον 7ο αι. μ.Χ., όπου και βρήκαν τους Μακεδόνες, οι οποίοι όμως δεν ήταν Έλληνες, αλλά ξεχωριστός λαός. Τα ελληνικά στοιχεία στην αρχαία Μακεδονία τα θεωρούν εισηγμένα από τον ελληνικό νότο και τις βόρειες αποικίες του. Επήλθε λοιπόν η ανάμειξη Σλάβων-Μακεδόνων και το νέο Σλαβομακεδονικό έθνος που γεννήθηκε νομιμοποιείται να διεκδικεί τη μακεδονική κληρονομιά!!
Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δημιουργήθηκε το ανεξάρτητο κράτος με τη συνταγματική ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ).
Το 2019, με την ατιμωτική Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί προδοσία, μετονομάστηκε σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Βρείτε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις δύο εικόνες. Για ποιον λόγο επιλέχθηκε αυτή η σημαία από τους γείτονές μας;