Είμαστε 1422 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού. Η όμορφη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς οι Οθωμανοί Τούρκοι επιθυμούν να την κάνουν δική τους. Για τον λόγο αυτό ξεκινούν επιθέσεις και την πολιορκούν, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Εξαιτίας αυτού, οι Θεσσαλονικείς δεν έβγαιναν έξω από τα τείχη για να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, καθώς η παραμονή τους στην ύπαιθρο είναι πολύ επικίνδυνη. Η ανασφάλεια, ο υποσιτισμός και η πείνα από τον διαρκή αποκλεισμό από τα τουρκικά στρατεύματα αναγκάζουν πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και αρκετοί Εβραίοι. Βλέποντας τις δυσκολίες, ο Ανδρόνικος και οι άρχοντες της πόλης αποφασίζουν να την παραδώσουν στους Βενετούς.
ΒΕΝΕΤΟΙ: Οι Βενετοί ήταν λαός που κατοικούσε στην βορειοανατολική Ιταλία και την εποχή εκείνη είχε μεγάλη δύναμη.
Ωστόσο πολύ σύντομα ο λαός της Θεσσαλονίκης, απογοητεύτηκε από τη στάση των Βενετών, που συμπεριφέρονταν τυραννικά και δεν τηρούσαν τους όρους της συμφωνίας.
Οι Τούρκοι αυτά τα χρόνια πραγματοποίησαν τρεις πολιορκίες στην πόλη. Τον Μαρτιο του 1430 ο Μουράτ ο Β‘ (ο σουλτάνος των Τούρκων) πολιόρκησε ξανά τη Θεσσαλονίκη. Τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου ξεκίνησε η τελική επίθεση εναντίον της πόλης από όλες τις πλευρές του τείχους και τη θάλασσα, η οποία κράτησε λίγες μόνο ώρες. Το ευάλωτο ανατολικό τείχος, κακοσυντηρημένο και με ελάχιστους πολεμιστές, έπεσε πρώτο. Οι μουσουλμάνοι μπήκαν μέσα και ξεχύθηκαν στην πόλη.
Οι Θεσσαλονικείς έτρεχαν να βρουν καταφύγιο στα σπίτια τους, στις εκκλησίες, στα λίγα καράβια, σε υπονόμους, ακόμη και σε μνήματα! Οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες, καθώς σύντομα η πόλη γέμισε από εχθρικά στρατεύματα.
«Τότε πρῶτον παῖδές μεν γονέων, γυναῖκες δὲ ἀνδρῶν καὶ φίλοι φίλων καὶ οἱ καθ’ αἷμα τῶν ὁμοίων ἐλεεινῶς ἐχωρίζοντο», γράφει ο Ιωάννης Αναγνώστης (ιστορικός).
Περίπου 7.000 αιχμαλωτίστηκαν τότε. Πολλοί από αυτούς πουλήθηκαν σαν σκλάβοι, ενώ αρκετοί αρνήθηκαν την πίστη του Χριστού κι έγιναν Μωαμεθανοί. Οι κατακτητές λεηλάτησαν την πόλη, ενώ έφτασαν ακόμα και στο σημείο να καταστρέφουν εκκλησίες και μοναστήρια ψάχνοντας για θησαυρούς. Μεγάλες ήταν οι ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Η άλωση της Θεσσαλονίκης συγκλόνισε τον ελληνικό και τον χριστιανικό κόσμο. Από πολλούς θεωρήθηκε ως το προανάκρουσμα για την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
πολιορκώ-πολιορκία | < πόλις + ἕρκος (φράχτης) = όταν αποκλείω μια οχυρωμένη θέση με στρατιωτικές δυνάμεις που παρεμποδίζουν την είσοδο τροφίμων, νερού κι άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη θέση αυτή, με σκοπό να αναγκάσω τους κατοίκους της να παραδώσουν την κυριαρχία της στους πολιορκητές |
υποσιτισμός | < υπό + σίτος (=σιτάρι) = η λήψη ελάχιστης τροφής, με αποτέλεσμα να μην τρέφεται καλά ο οργανισμός και να μην αναπτύσσεται ομαλά το σώμα |
ευάλωτος | < ευ + ἁλίσκομαι (=κυριεύομαι) = ευαίσθητος, ευπαθής |
μάταιος | < από το αρχαίο επίρρημα μάτην (=αδίκως) = ανώφελος |
λεηλατώ | < λεία (=κάτι που κλέβω)+ ἐλαύνω (=οδηγώ) = αρπάζω με τη βία κάτι, κατακλέβω |