Πριν από την κατασκευή της βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια, ο Πτολεμαίος Α’ ίδρυσε το Μουσείον, ένα ερευνητικό ίδρυμα που κάποιοι θεωρούν ως το πρώτο Πανεπιστήμιο του κόσμου. Η λέξη Μουσείον προέρχεται από τη λέξη μούσα και σχετίζεται με τις τέχνες και την επιστήμη.
Το Μουσείον είχε μεγάλη έκταση και περιελάμβανε τη φημισμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και δωμάτια επισκεπτών για επιστήμονες, βοτανικούς κήπους, μέχρι και ζωολογικό κήπο! Η βιβλιοθήκη ήταν μέρος των βασιλικών παλατιών, είχε μέγα προαύλιο, μια στοά κι ένα μεγάλο οίκημα το οποίο ήταν για τα μέλη του Μουσείου.
Η σπουδαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν μια αρχαία «δεξαμενή σκέψης ή ομάδα προβληματισμού» , τόπος συνάντησης για τους μελετητές από όλο τον γνωστό κόσμο. Εκεί υπήρχαν πάνω από 700.000 βιβλία! Οι μελετητές ζούσαν μαζί σε ένα κοινόχρηστο οίκημα και έτρωγαν μαζί σε μια τραπεζαρία.
Στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αναπτύχθηκαν οι επιστήμες και οι τέχνες. Πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες και καλλιτέχνες έζησαν εκεί, όπως ο Ευκλείδης, που ασχολήθηκε με τα μαθηματικά, ο Ερατοσθένης που ασχολήθηκε με τη γεωμετρία, ο ποιητής Θεόκριτος και οι φιλόσοφοι Ζήνων και Επίκουρος. Εκτός από τα μαθηματικά και τη γεωγραφία, σοφοί της αρχαιότητας ασχολήθηκαν και με την αστρονομία, την ιατρική και τη χημεία.
Το Μουσείον και η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποτέλεσαν κάτι το ξεχωριστό για την εποχή εκείνη. Δυστυχώς όμως μία πυρκαγιά τα επόμενα χρόνια, κατέστρεψαν αυτό το εξαιρετικό κέντρο της ανθρώπινης διανόησης.