Κέρκυρα 1776 – Ναύπλοιο 1831
Το 1827 εξελέγη ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδος. Ήταν η ύψιστη τιμή για έναν Έλληνα. Το 1828 βρήκε χάος και μέσα σε τρεισήμισι χρόνια έβαλε θεμέλια για θεσμούς, οικονομία, στρατό. Βρήκε ένα κράτος ανύπαρκτο, τα σύνορα δεν είχαν προσδιοριστεί. Μόλις φτάνει στην Αίγινα αντικρύζει μια αποκαρδιωτική εικόνα. Στο εσωτερικό είχε να αντιμετωπίσει την πειρατεία, τη διάλυση του στρατού και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Στον χώρο της Εκπαίδευσης ανήγειρε νέα σχολεία και εισήγαγε την αλληλοδιδακτική μέθοδο. Επίσης ανήγειρε Ορφανοτροφείο στην Αίγινα. Έφτιαξε στρατό, οργάνωσε την εμπορική ναυτιλία ίδρυσε τη Σχολή Ευελπίδων, για να έχει η πατρίδα μορφωμένους αξιωματικούς. Ίδρυσε την πρώτη Εθνική τράπεζα με χρήματα που κατέθεσε ο προσωπικός του φίλος o ελβετός Εϋνάρδος. Ίδρυσε Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε τον φοίνικα ως εθνικό νόμισμα.
Θεμελίωσε τη Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα για την εκπαίδευση των αγροτών, για την ανάπτυξη της γεωργίας και την επιστημονική εκμετάλλευση της γης και ενθάρρυνε την καλλιέργεια της άγνωστης ως τότε στην Ελλάδα πατάτας. Στήριξε την παραγωγή μεταξιού. Ίδρυσε τα πρώτα Δικαστήρια, έφτιαξε το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, ίδρυσε την πρώτη Εκκλησιαστική Σχολή στον Πόρο για να μορφώνεται ο κλήρος και στην Αίγινα ίδρυσε Κεντρικό Σχολείο για τους δασκάλους.
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο από αδελφικό-ελληνικό χέρι: των Κωνσταντίνου και Πέτρου Μαυρομιχάλη. O πρώτος σπούδαζε στη Γαλλία με υποτροφία που του προσέφερε o Κυβερνήτης.
Αγάλματα του Ιωάννη Καποδίστρια βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Ελβετία και στη Ρωσία προς τιμήν της προσφοράς του
Από το βιβλίο «Δύο φορές το ’21»