Ο αγώνας συνεχίζεται…
Μια μαύρη σελίδα ξεκινάει
___Συχνά στα σχολικά βιβλία για τον τρίτο χρόνο της επανάστασης αφιερώνεται μοναχά μια γραμμή, που λέει «Τον Αύγουστο του 1823 ο Μάρκος Μπότσαρης σκοτώθηκε στο Κεφαλόβρυσο»… Γιατί αυτή η λακωνικότητα; Η απουσία μεγάλων στρατιωτικών γεγονότων οφείλεται δυστυχώς σε ένα τραγικό γεγονός. Εμφύλιος πόλεμος. Μα πώς γίνεται μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, μετά από δύο χρόνια Επανάστασης, οι Έλληνες να πιάσουν τα τουφέκια και να πολεμήσουν όχι τον σκληρό Οθωμανό δυνάστη, αλλά… ο ένας τον άλλον;
__Ήδη από την Α’ Εθνοσυνέλευση παρουσιάστηκαν τα πρώτα πρόβληματα. Είναι εκείνα που θα οδηγήσουν πολύ γρήγορα στη σύγκληση της Β’ Εθνοσυνέλευσης του Άστρους το 1823. Αυτή θα είναι πλέον και η στιγμή που θα αρχίσουν να φανερώνονται οι βαθιές αντίθεσεις ανάμεσα στους προκρίτους, που παραδοσιακά ασκούσαν την εξουσία στις ελληνικές κοινότητες και στους οπλαρχηγούς που βγήκαν στο προσκήνιο και διεκδικούσαν μερίδιο στην εξουσία. Η διαφωνία δεν είναι μόνο στο πεδίο πολιτικοί-στρατιωτικοί αλλά και στην επιλογή Πελοποννήσιοι-νησιώτες-Στερεοελλαδίτες. Με λίγα λόγια, τοπικισμός, εγωισμός, προσωπικές έχθρες και αντιπαλότητες στον υπερθετικό βαθμό. Κολοκοτρώνη-Μαυροκορδάτος-Δ. Υψηλάντης-Θ.Νέγρης-Κουντουριώτης-Κωλέττης-Μαυρομιχάλης εμπλέκονται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου.
__Η αρχική αντίθεση ανάμεσα σε πρόκριτους και οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου συνεχίστηκε το 1823 ως αντιπαλότητα των συνασπισμένων Ρουμελιωτών-Υδραίων εναντίον των προεστών του Μοριά, στελεχών της Φιλικής Εταιρείας και του Κολοκοτρώνη. Το αποκορύφωμα ήταν η ύπαρξη δύο κυβερνήσεων, μία στο Κρανίδι, με αρχηγό τον Υδραίο Γεώργιο Κουντουριώτη και μία στην Τρίπολη, με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, με αποτέλεσμα τη γενικευμένη σύγχυση.
__Και ενώ οι Έλληνες μαλώνουν μεταξύ τους, μία από τις εντυπωσιακότερες φυσιογνωμίες εκείνης της εποχής, ο άγγλος Λόρδος Βύρων, παρακολουθεί με θλίψη τον ποταπό αλληλοσπαραγμό τους. Ο Μπάιρον ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στον αγώνα, φέρνονας μαζί του αρκετά χρήματα της προσωπικής του περιουσίας. Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, κι από εκεί έκανε συνεχείς εκκλήσεις στην Κυβέρνηση να σταματήσει τη διχόνοια. Δυστυχώς, όμως, οι προτροπές του, έπεσαν στο κενό.
__Στο τέλος της χρονιάς αυτής θα συμβεί μια αξιοσημείωτη στροφή της αγγλικής πολιτικής υπέρ του ελληνικού ζητήματος, η οποία σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή προσώπων. Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας διορίζεται ο Τζωρτζ Κάνινγκ που συνδυάζει τη φιλελληνική διάθεση με την υποστήριξη των συμφερόντων της πατρίδας του.