«Υπάρχει τώρα κάποια σχέση μεταξύ του κηρύγματος του Χριστού και των βασικών μεγεθών της Φυσικής;», θα αναρωτηθεί κάποιος, διαβάζοντας τον από πάνω τίτλο της υποενότητας αυτής.
Κι όμως υπάρχει!
Γιατί όπως είπαμε και σε περασμένο μάθημα, ο Θεός έχει δημιουργήσει τον κόσμο εκ του μηδενός και ως χώρο κατοικίας του ανθρώπου, αλλά και κατά τέτοιον τρόπο ώστε να τον διδάσκει, τον άνθρωπο, περί του Δημιουργού του.
«Καὶ ἰδοὺ δύο ἐξ αὐτῶν ἦσαν πορευόμενοι ἐν αὐτῇ τῇ ἡμέρᾳ εἰς κώμην ἀπέχουσαν σταδίους ἑξήκοντα ἀπὸ Ἱερουσαλήμ, ᾗ ὄνομα Ἐμμαούς.» (Λουκ. κδ΄ 13)
«ἐληλακότες οὖν ὡς σταδίους εἴκοσι πέντε ἢ τριάκοντα θεωροῦσι τὸν Ἰησοῦν περιπατοῦντα ἐπὶ τῆς θαλάσσης καὶ ἐγγὺς τοῦ πλοίου γινόμενον, καὶ ἐφοβήθησαν.» (Ιω. στ΄ 19)
«ἦν δὲ ἡ Βηθανία ἐγγὺς τῶν Ἱεροσολύμων ὡς ἀπὸ σταδίων δεκαπέντε» (Ιω. ια΄ 18)
Ποια είναι η μονάδα μέτρησης που αναφέρουν οι Ευαγγελιστές;
Όμως, ο Κύριος αναφέρει και την απόσταση ως προς τη σχέση μας με τον Θεό και τη σχέση μας ως προς τη βασιλεία Του, ωσάν η βασιλεία αυτή να ήταν ένας επίγειος τόπος. «Δεν είσαι μακρυά από τη βασιλεία του Θεού», λέει σε ένα νομοδιδάσκαλο της εποχής που του απάντησε με σύνεση και όχι με κακία, όπως οι περισσότεροι. Ωστόσο, το ιδιαίτερο της χρήσης της αποστάσεως και κατά συνέπεια του μήκους, θα λέγαμε, στον λόγο του Κυρίου, είναι ότι αυτή η απόσταση παρότι μπορεί να μετρηθεί δεν γεφυρώνεται χωρίς μετάνοια. Οπότε, η γνώση της μετρήσεως της αποστάσεως δεν ωφελεί τον άνθρωπο, διότι η απόσταση μπορεί να λογίζεται ως μικρή, αλλά και πάλι να μην μπορεί να τη διαβεί.
«καὶ ὁ Ἰησοῦς ἰδὼν ὅτι νουνεχῶς ἀπεκρίθη, εἶπεν αὐτῷ· οὐ μακρὰν εἶ ἀπὸ τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ·» (Μαρκ. ιβ΄ 34)
«καὶ ἐπὶ πᾶσι τούτοις μεταξὺ ἡμῶν καὶ ὑμῶν χάσμα μέγα ἐστήρικται, ὅπως οἱ θέλοντες διαβῆναι ἔνθεν πρὸς ὑμᾶς μὴ δύνωνται, μηδὲ οἱ ἐκεῖθεν πρὸς ἡμᾶς διαπερῶσιν.» (Λουκ. ιστ΄ 26)
Εξάλλου, ο Θεός, ως πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, δεν έχει απόσταση υλική ως προς τα κτίσματά Του. Δεν απέχει, δηλαδή, χωρικά από εμάς ή από τις ψυχές των ανθρώπων, είτε εν ζωή, είτε μετά θάνατον. Ακόμη και στην κόλαση παρών είναι ο Θεός. Ωστόσο, παρότι δεν απέχει χωρικά, εντούτοις απέχει τροπικά, δηλαδή δεν ενεργεί κατά τον ίδιον τρόπον.
Όπως, και το άλλο παράδοξο ως προς της μέτρηση της αποστάσεως στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας είναι το γεγονός ότι παρότι ο Χριστός ήταν θεανθρωπίνως επί της γης, ουδέποτε εγκατέλειψε τον Ουράνιο Θρόνο Του και ουδέποτε έπαψε να προσκυνείται υπό των αγγέλων. Ενώ ήταν στον Άδη, μάς λέει ένα τροπάριο της Εκκλησίας, ήταν ταυτόχρονα και στον Παράδεισο, ταυτόχρονα και στον Θρόνο Του και ταυτόχρονα στο σώμα του στον τάφο.
Η απόσταση ή το φυσικό μέγεθος του μήκους, δηλαδή, στον υλικό αυτόν κόσμο που ζούμε είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε ως κάτι το αρκετά στατικό (λέμε π.χ. ότι κάτι απέχει 15 μέτρα από το σπίτι μου), ενώ η πραγματικότητα στον όντως κόσμο, τον πνευματικό, τον κόσμο όπου επικρατεί η Παρουσία του Θεού είναι πως η απόσταση είναι κάτι το πολύ δυναμικό και μεταβαλλόμενο, αναλόγως της διαθέσεως του ανθρώπου ως προς τον Θεό.