Όταν μιλάμε οι άνθρωποι για θερμοκρασία, συνήθως αναφερόμαστε στο περιβάλλον μας. Μία από τις βασικές πηγές θερμότητας, και συνεπώς παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός μας, είναι ο ήλιος. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη του ήλιου για τον καθορισμό της εναλλαγής των εποχών, πότε έχει χειμώνα η μία περιοχή και πότε η άλλη, γιατί διαφέρει χειμώνας από χειμώνα κ.ο.κ.
Ας δούμε το παρακάτω βίντεο για να μάθουμε κάποια βασικά στοιχεία
της σχέσης του πλανήτη μας με τον Ήλιος.
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ζεύγους Γη-Ήλιος, η απόσταση παίζει κρίσιμο ρόλο για την διαμόρφωση της θερμοκρασίας στην επιφράνεια της Γης. Όσο πιο κοντά είναι μια περιοχή της γης στον ήλιο, τόσο πιο ζεστή είναι αυτή η περιοχή. Και αντιστοίχως, όσο πιο μακρυά είναι μια περιοχή από τον ήλιο, ή αν δεν την βλέπουν καθόλου οι ακτίνες του, τόσο πιο κρύα είναι αυτή η περιοχή. Όλα αυτά τα έχει οργανώσει και οριοθετήσει με σοφία ο Θεός ώστε να μην προκαλούν ζημιά στο ανθρώπινο σώμα και δυσφορία. Δεν συνέβησαν δηλαδή από τύχη, ούτε από τύχη κινείται και λειτουργεί η γη μόναδικά σ’ όλο το σύμπαν όπως λειτουργεί και κινείται.
Όμως, θερμότητα δεν παράγει μόνο ήλιος στην περίπτωση της γης, αλλά έχει και στο εσωτερικό της μηχανισμούς η γη για να θερμαίνει περιοχές και να παράγει θερμική ενέργεια. Αυτή λέγεται Γεωθερμία.
Με τον ίδιο τρόπο που ζεσταίνεται η γη, κάνοντας καύσεις στο εσωτερικό της, έτσι ζεσταίνεται και το ανθρώπινο σώμα όταν δεν έχει εξωτερική πηγή που να του δίνει θερμότητα. Η τροφή που τρώμε μετατρέπεται από τον οργανισμό σε θερμική ενέργεια, η οποία μεταφέρεται δια του αίματος σ’ όλο το σώμα. Γι’ αυτό και όταν κάνει κρύο, πρέπει να τρώμε καλά ώστε να έχουμε αποθέματα ύλης να μετατρέψουμε σε ενέργεια και να ζεσταινόμαστε. Όμως, η θερμοκρασία στο σώμα μας δεν είναι σε όλα τα μέρη η ίδια, διότι τα άκρα είναι πιο εκτεθειμένα, χάνουν γρηγορότερα θερμότητα προς το περιβάλλο (διότι είπαμε και προηγουμένως ότι η θερμότητα πηγαίνει από το ζεστό στο κρύο σώμα), ενώ το κέντρο του σώματος που έχει και περισσότερη μάζα, παραμένει πιο ζεστό. Γι’ αυτό και δεν βάζουμε θερμόμετρο στο πόδι μας ή στο χέρι μας, αλλά στη μασχάλη, όπου θα μετρήσουμε καλύτερα τη θερμοκρασία του κορμού.
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια μικρογραφία του κόσμου και αντίστοιχα ο κόσμος, η μεγάλη κλίμακα, μας θυμίζει ακριβώς ότι ο Ίδιος Δημιουργός έπλασε και τα δύο αυτά.