Τη μουσική οι αρχαίοι την είχαν αποδώσει ως ιδιότητα και γλώσσα του Θεού, διότι είναι ακατανόητο το πώς μάς επηρεάζει και το πώς είναι μια γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν χωρίς να τους την έχει διδάξει κανείς. Ο Πλάτωνας δίδασκε ότι η αρμονική μουσική βοηθάει στη σωστή διάπλαση του ανθρώπου και στο να μορφωθεί σωστό ήθος εντός του, καλόφωνο και όχι κακόφωνο. Οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο όμορφο άκουσμα των λόγων τους, γι’ αυτό και η γλώσσα μας βασίζεται στην ευφωνία των λέξεων με τους κατάλληλους συνδυασμούς των γραμμάτων.
Επίσης, η μουσική επηρεάζει κατά διαφόρους τρόπους την ψυχική διάθεση του ανθρώπου. Άλλες φορές τού προκαλεί χαρά, άλλες φορές τού προκαλεί λύπη, άλλες φορές τού προκαλεί ευχαρίστηση και άλλες τού προκαλεί αγωνία ή ταραχή. Υπάρχει μουσική που βοηθά τον άνθρωπο να γαληνέψει και υπάρχει μουσική που δημιουργεί στον άνθρωπο ταραχή και τον κουράζει.
Και υπάρχει προφανώς και η μουσική που υμνεί τον Θεό, η λεγομένη Βυζαντινή Μουσική, η οποία όπως θα μάθουμε πατάει πάνω στους μουσικούς κανόνες και τις αρμονίες που είχαν δομήσει οι Αρχαίοι Έλληνες. Είναι δηλαδή παρακλάδι της αρχαιοελληνικής μουσικής, παρότι και στην Παλαιά Διαθήκη ο Προφητάναξ Δαβίδ αλλά και ο λαός των Εβραίων υμνούσαν τον Θεό με όργανα, κιθάρες, τύμπανα και άλλα.
Ο κάθε λαός δημιούργησε και κατασκεύασε τόσο τη δική του μουσική όσο και τα δικά του όργανα, και γι’ αυτό μπορεί κάποιος να ακούσει πάρα πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής σ’ όλον τον κόσμο. Η μουσική είναι άπειρη, και όσο κι αν τη μελετά κανείς ποτέ δεν θα την εξαντλήσει. Δείτε και μόνο πόσα διαφορετικά μουσικά όργανα υπάρχουν!
Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής και
να την αξιοποιήσουμε για να υμνήσουμε τον Θεό!