Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου είναι μια ακολουθία που εγράφη συγκεκριμένα για το θαύμα της Παναγίας, το οποίο έκανε τους πιστούς της Βασιλεύουσης, της πόλεως του Κωνσταντίνου (Κωνσταντινούπολης). Περιλαμβάνει τον κανόνα, με τις 8 ωδές, που ψάλλεται όπως όλοι οι κανόνες στον όρθρο και τους Χαιρετιστήριους Οίκους της Παναγίας. Λέγεται Ακάθιστος, διότι σε όλην την ακολουθία οι πιστοί, για να ευχαριστήσουν την Παναγία για το μεγάλο θαύμα που επετέλεσε, στέκονταν και δεν κάθονταν.
Ο κανόνας του Ακαθίστου είναι ποίημα του Ιωσήφ του Υμνογράφου, όπως διαβάζουμε στο ωρολόγιο και όλος είναι θεολογικότατος, χρησιμοποιώντας τόσο εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, που προετύπωναν το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου όσο και από την Καινή. Τους ειρμούς του κανόνος αυτού τους λέμε ως καταβασίες στους όρθρους των Κυριακών πολλών Κυριακών του έτους και είναι στους πιο πολλούς γνωστοί.
Τις πρώτες 4 Παρασκευές ψάλλεται όλος ο Κανόνας μαζί, και μετά ο ιερέας μπροστά στην εικόνα της Παναγίας απαγγέλει μια ομάδα Χαιρετιστήριων Οίκων, που τη λέμε Στάση. Οι Οίκοι ακολουθούν αλφαβητική σειρά και χωρίζονται σε 4 ομάδες, ανά 6 γράμματα, που από μία λέγονται τις 4 πρώτες Παρασκευές.
Την Πέμπτη Παρασκευή απαγγέλλονται όλοι οι οίκοι στον ναό από τους ιερείς, οπότε για να ξεκουράζονται οι ιερείς, ανά 6 γράμματα πάλι, λέγονται τροπάρια του κανόνος που δεν λέγεται όλος μαζί όπως τις υπόλοιπες Παρασκευές.
Την Πέμπτη Παρασκευή, διαβάζεται πρώτα οι 6 πρώτοι οίκοι, ψάλλονται μετά οι ωδές α΄, γ΄ του κανόνος, μετά διαβάζονται οι επόμενοι 6 οίκοι, ψάλλονται οι ωδές δ΄, ε΄, στ΄, μετά διαβάζονται οι επόμενοι 6 οίκοι, ψάλλονται οι ωδές, ζ΄, η΄, θ΄ και στο τέλος διαβάζονται οι τελευταίοι 4 οίκοι.