– Τώρα ήρθε η σειρά μου να μιλήσω, είπε ανυπόμονα Βαγγέλης, για την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Μια μέρα ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ στο ταπεινό σπιτικό της Μαρίας, στην πόλη της Γαλιλαίας. Ο άγγελος, μόλις παρουσιάστηκε μπροστά της, είπε:
«Χαίρε εσύ, προικισμένη με τη χάρη του Θεού, ο Κύριος είναι μαζί σου. Ευλογημένη απ’ τον Θεό είσαι εσύ, περισσότερο απ’ όλες τις γυναίκες».
Η σεμνή Μαρία, μόλις αντίκρισε τον άγγελο Κυρίου, ταράχτηκε με τα λόγια του και προσπαθούσε να ερμηνεύσει τι σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. Ο άγγελος τής είπε:
«Μη φοβάσαι, ο Θεός σού έδωσε τη χάρη Του. Θα μείνεις έγκυος, θα γεννήσεις γιο και θα τον ονομάσεις Ιησού. Ο Θεός πατέρας Του θα τον ανυψώσει και ως άνθρωπο και θα του δώσει τον θρόνο του προπάτορός του, Δαβίδ. Θα βασιλέψει για πάντα και η βασιλεία Του δεν θα έχει τέλος».
Η Μαρία τότε ρώτησε τον άγγελο: «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού δεν έχω συζυγικές σχέσεις με άντρα;». Ο Ιωσήφ ήταν μόνο προστάτης της. Και τότε ο άγγελος τής απάντησε: «Με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και τη δύναμη του Θεού, γι’ αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννήσεις θα ονομαστεί Ιησούς- Σωτήρ. Για τον Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».
Η Μαρία τότε είπε «Είμαι μια δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημά Του σ’ εμένα σύμφωνα με αυτό που μου είπες». Κι ο άγγελος χάθηκε μέσα στη θεϊκή ουράνια δόξα και πήγε και απέθεσε την ταπεινή απάντηση στα πόδια του Θεού. Έτσι έγινε ο Ευαγγελισμός που σημαίνει την καλή είδηση για την Παναγία.
– Ξέρουμε πότε γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό;, ρώτησε με ύφος δασκάλου ο Βαγγέλης, αφού τότε ήταν η ονομαστική εορτή του.
Και συνέχισε ενθουσιασμένος:
– Παιδιά, στο σχολείο για την γιορτή της 25ης Μαρτίου είχα μάθει ένα ποίημα σχετικό που έλεγε:
Χαίρε, καινούργια χαραυγή,
που αιώνια φέρνεις μέρα,
Χαίρε, πηγή του λυτρωμού.
Χαίρε, Θεού μητέρα.
Χαίρε, χαρά, γλυκιά χαρά,
Καρδιές που θα θερμάνεις.
Χαίρε, πνοή, τον άνθρωπο
Θεό που θα τον κάνεις.
Η Ευαγγελία θέλησε με τη σειρά της να διηγηθεί ένα άλλο κομμάτι από τη ζωή της Παναγίας. Μια ιστορία που αγαπούσε πολύ να ακούει γιατί, κάπως έτσι, θα κινούνταν κι εκείνη, όταν ήταν έμβρυο στην κοιλιά της μανούλας της.
Η Εικόνα – Η εικόνα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έχει συνήθως πολύ φωτεινά χρώματα για να δείξει πόσο λαμπρό είναι αυτό το γεγονός. Στην κορυφή της εικόνας υπάρχει κάποιες φορές ένα ημικύκλιο με τρεις ακτίνες που βγαίνουν από αυτό και κατευθύνονται προς την Παρθένο Μαρία. Αυτές συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα που κατεβαίνει επάνω της.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ – Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κρατά κάποιες φορές μια ράβδο στο αριστερό του χέρι για να δείξει ότι είναι αγγελιοφόρος σταλμένος με εξουσία από τον Θεό. Στους χαιρετισμούς διαβάζουμε για τον Γαβριήλ «Άγγελος Πρωτοστάτης…», αυτός που δηλαδή είναι από τους πρώτους σε τάξη αγγέλους, με εξουσία αρχαγγέλου. Στις εικόνες, το δεξί του χέρι είναι συνήθως τεντωμένο για να δείξει ότι μεταφέρει το μήνυμα του Θεού. Κάποιες φορές βλέπουμε το ένα από τα φτερά του πάνω και το άλλο κάτω, και αυτό σημαίνει ότι μόλις έφτασε για να δώσει στην Παρθένο Μαρία τα καλά νέα.
Η Παρθένος Μαρία – Στις εικόνες, η Παρθένος Μαρία κάποιες φορές εμφανίζεται να κρατάει ένα κύλινδρο στο αριστερό της χέρι, αλλά συνήθως κρατά ένα κομμάτι κόκκινο νήμα για να δείξει ότι έφτιαχνε ένα πέπλο για τον Ναό. Το δεξί της χέρι είναι συνήθως πάνω για να δείξει ότι ζητά από τον άγγελο να της εξηγήσει τι της λέει. Το κεφάλι της έχει μια ελαφριά κλίση για να δείξει ότι αποδέχεται το θέλημά του Θεού. Ο μανδύας της έχει πάνω του τρία αστέρια, που συμβολίζουν το αειπάρθενο της Παναγίας, ότι έμεινε δηλαδή παρθένος και πριν τον τόκο, και κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά τον τοκετό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστό, μυστήριο ακατάληπτο για τον άνθρωπο!