-Τώρα θέλετε να συμπληρώσω λέγοντας για έναν γάμο που πήγε η Παναγία με τον γιο της;, τσίριξε ενθουσιασμένη η Παναγιώτα που της άρεσε να παρευρίσκεται σε γάμους γενικά.
Στην πόλη Κανά της Γαλιλαίας προσκάλεσαν τον Ιησού με τη μητέρα Του και τους μαθητές Του σε έναν γάμο. Καθώς όλοι γιόρταζαν τρώγοντας και πίνοντας και το γλέντι ήταν μεγάλο, το κρασί τέλειωσε. Τότε η μητέρα του Ιησού Του λέει: «Δεν έχουν άλλο οίνο», ίσως για να του δώσει την ευκαιρία να φανερώσει τη θεϊκή Του δύναμη. Ο Ιησούς της απάντησε έντονα λέγοντας: «Τι θέλεις από μένα; Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να κάνω θαύματα και να φανερωθώ σε όλον τον κόσμο ως Μεσσίας». Η Παναγία δεν στεναχωρήθηκε, αλλά ο τρόπος με τον οποίον της μίλησε, την έκανε να καταλάβει ότι ο Υιός θα την άκουγε και κάτι θα έκανε εκείνο το βράδυ. Είπε, λοιπόν, σε όλους τους υπηρέτες να υπακούσουν σε όποια οδηγία θα τους έδινε ο Χριστός.
Στην αυλή βρίσκονταν έξι πήλινες στάμνες, οι οποίες είχαν βρεθεί εκεί σύμφωνα με τη συνήθεια που είχαν οι Ιουδαίοι να πλένονται και να καθαρίζονται, προτού φάνε. Η καθεμία από αυτές τις στάμνες χωρούσε περίπου εκατό κιλά.
Παρατηρώντας τον χώρο, αλλά και τον κόσμο, ο Ιησούς θέλησε να κάνει και τη χάρη στη μητέρα Του, αλλά και να δοξάσει τον Πατέρα Του κάνοντας το πρώτο θαύμα. Δίνει εντολές στους υπηρέτες λέγοντάς τους να γεμίσουν όλες τις στάμνες μέχρι πάνω με νερό. Μετά δίνει την εντολή να δοκιμάσει ο αρχιτραπεζάριος το νερό που είχε γίνει κρασί. Ο δοκιμαστής δεν γνώριζε τι είχε συμβεί μέχρι τότε. Μόνο υπηρέτες γνώριζαν με ακρίβεια τα γεγονότα. Μόλις δοκίμασε το νέο κρασί, φώναξε τον γαμπρό και του είπε: «Κάθε άνθρωπος που καλεί σε τραπέζι προσφέρει στους καλεσμένους πρώτα το καλό κρασί που έχει ποιότητα και κατόπιν, όταν θα έχουν έρθει σε κέφι πολύ και θα θέλουν ποσότητα κρασιού, τους παρουσιάζει το κατώτερο κρασί. Εσύ φύλαξες το καλό και εκλεκτό κρασί για το τέλος της γιορτής».
Αυτό ήταν το πρώτο θαύμα που έκανε ο Ιησούς και το φανέρωσε σε έναν γάμο, σε ώρα γιορτής και χαράς. Φανέρωσε τη δόξα και το μεγαλείο της θείας δύναμης και εξουσίας και με αυτό στηρίχθηκαν οι μαθητές Του στην πίστη τους προς Αυτόν.
-Έχεις δίκιο, βιάστηκε να πάρει τον λόγο η Μυρτώ. Και ο Χριστός συνέχισε να κάνει θαύματα, να διδάσκει, να λέει παραβολές. Η μητέρα Του βρισκόταν πάντοτε δίπλα Του. Στις Γραφές, όμως, τη συναντάμε ξανά μετά τη σύλληψη του Ιησού και στην πορεία Του προς τον Γολγοθά.
Ο γάμος χαρακτηρίζεται «μυστήριον μέγα» από τον απόστολο Παύλο. Ο γάμος είναι μυστήριο της Εκκλησίας και προϋποθέτει την παρουσία του Χριστού. Τύπος της Εκκλησίας είναι ο γάμος. Όπως η Εύα προήλθε από την πλευρά του Αδάμ, ενώ κοιμόταν, έτσι και η Εκκλησία προήλθε από τον Χριστό, που ήταν νεκρός πάνω στον σταυρό. Από την λογχισμένη πλευρά του Χριστού βγήκε «αίμα και ύδωρ», από τα οποία έγινε η Εκκλησία. Στο μυστήριο του γάμου είναι παρών ο Χριστός. Πώς; Με το «ύδωρ» του βαπτίσματος αναγεννώμεθα και με το «αίμα» του Χριστού δια της Θείας Ευχαριστίας τρεφόμαστε πνευματικά. Επομένως οι σύζυγοι είναι μέλη του σώματος του Χριστού.