Τα ρήματα είναι οι λέξεις που μας δείχνουν ότι κάποιος/κάποιοι
κάνει/κάνουν κάτι, όπως το «παίζω, τρέχω, γελώ, διαβάζω».
Τα ρήματα οι λέξεις που μας δείχνουν επίσης
ποιος είναι αυτός που κάνει κάτι:
αν είμαι εγώ, αν είσαι εσύ, αν είναι αυτός/αυτή/αυτό
Εγώ
Εσύ
Αυτή
Αυτό
στην περίπτωση που είναι πολλοί:
αν είμαστε εμείς, αν είσαστε εσείς, αν είναι αυτοί.
Εμείς
Εσείς
Αυτοί
Παρατηρείς κάτι όσον αφορά τα πρόσωπα;
Τα πρόσωπα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.
Η πρώτη είναι ό,τι αφορά τον κάθε άνθρωπο και ανήκει στο εγώ. Αυτή χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για ό,τι συμβαίνει σε εμάς, ό,τι κάνουμε εμείς και πάντα όταν κάνουμε την ερώτηση «Ποιος;», η απάντηση είναι μόνο μία και είναι «εγώ». Όταν θέλουμε να δείξουμε ότι το εγώ είναι μέσα σε μια άλλη μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, βάζουμε το «εμείς».
Η δεύτερη αφορά άλλους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, δηλαδή είμαστε κοντά τους, και τους μιλάμε λέγοντας πράγματα για αυτούς ή ρωτώντας τους. Αυτή η κατηγορία είναι το εσύ/εσείς.
Και έχει μια κρυφή πλευρά! Πάντοτε όταν βλέπουμε το «εσύ» μέσα σ’ ένα κείμενο, είναι εκεί κοντά και το «εγώ», δηλαδή υπάρχουν πάντα δύο πρόσωπα παρόντα ώστε να μπορεί να πει κάποιος «εσύ»!
Η τρίτη είναι ό,τι αφορά άλλα πρόσωπα, ακόμη και αντικείμενα αυτή τη φορά, τα οποία δεν ανήκουν στις προηγούμενες δύο κατηγορίες. Δηλαδή, ότι δεν είναι εγώ/εμείς ή εσύ/εσείς, τα λέμε με το «αυτός/αυτοί, αυτή/αυτές, αυτό/αυτά» (αναλόγως το γένος τους).
Όμως, και σ’ αυτήν την περίπτωση, εννοείται το εγώ, δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος που μιλάει για τα άλλα πρόσωπα, ο οποίος όμως δεν είναι μαζί με τα άλλα πρόσωπα ή αυτό που λέει δεν αφορά τον ίδιο.
Για παράδειγμα: Τα παιδιά παίζουν στην αυλή. Τα παιδιά ανήκουν στο πρόσωπο «αυτά», αλλά εννοείται ότι υπάρχει και κάποιο «εγώ» που βλέπει τα παιδιά να παίζουν στην αυλή.
Αν σκεφτούμε με αριθμούς, το εγώ είναι 1, το εσύ και το αυτός είναι 2
και το εμείς, εσείς, αυτοί είναι πάνω από 2.
Εγώ
Εσύ
Εμείς