Ἀκούσας δὲ ὁ Ἰησοῦς ὅτι Ἰωάννης παρεδόθη, ἀνεχώρησεν εἰς τὴν Γαλιλαίαν:
Στον πρώτο στίχο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής μαθαίνουμε ότι συνέβη ένα συνταρακτικό γεγονός: η παράδοσις του Ιωάννου, ή όπως θα λέγαμε εμείς σήμερα η σύλληψή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου υπό του Ηρώδου. Αυτή η σύλληψη είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στα κηρύγματά του ήλεγχε τον Βασιλέα Ηρώδη ότι είχε παραβεί την εντολή του Θεού και ότι έδινε κακό παράδειγμα στον λαό· παρακινούσε τον λαό με το παράδειγμά του να αμαρτάνει κι αυτός. Κι επειδή ο Άγιος Ιωάννης δεν σταματούσε το κήρυγμά του στην έρημο όπου ζούσε και τον άκουγε όλος ο λαός που πήγαινε σ’ εκείνον για να βαπτιστεί, αναγκάστηκε ο Ηρώδης για να τον φιμώσει, να τον συλλάβει και να τον φυλακίσει.
καὶ καταλιπὼν τὴν Ναζαρὲτ ἐλθὼν κατῴκησεν εἰς Καπερναοὺμ τὴν παραθαλασσίαν ἐν ὁρίοις Ζαβουλὼν καὶ Νεφθαλείμ,
Αυτό λοιπόν το γεγονός όταν άκουσε ο Χριστός, έφυγε από εκεί όπου έμενε, στην Ναζαρέτ, και πήγε να κατοικήσει στην περιοχή της Γαλιλαίας. Πάμε να βρούμε στον χάρτη την περιοχή της Γαλιλαίας και τις πόλεις της Καπερναούμ και της Ναζαρέτ.
Ποιοι ήταν ο Ζαβουλών και ο Νεφθαλείμ;
Η περιοχή της Καπερναούμ μάς λέει το ευαγγέλιο ότι βρισκόταν στα όρια μεταξύ των περιοχών του Ζαβουλών και του Νεφθαλείμ. Αυτά τα δύο ονόματα ανήκουν σε δύο γιους του Ιάκωβ, εκ των δώδεκα πατριαρχών των 12 φυλών του Ισραήλ όπως μαθαίνουμε στην Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης.
(σύρετε στο κάτω μέρος της εικόνας τον κέρσορα για να δείτε τον χάρτη με τις πόλεις)
Σε πόσες περιοχές ήταν χωρισμένη η περιοχή του Ισραήλ στα χρόνια του Χριστού;
Η περιοχή του Ισραήλ αρχικά ήταν διαμοιρασμένη στις δώδεκα φυλές. Όταν όμως, ο Σαούλ εχρίσθη υπό του Θεού πρώτος Βασιλεύς του Ισραήλ, όπως ζήτησαν από τον Θεό δια του Σαμουήλ οι Ισραηλίτες, όλη η περιοχή έγινε ένα βασιλείο. Αργότερα, όμως, επί Σολομώντος, επειδή ο Σολομών στα γεράματά του αμάρτησε, διαιρέθηκε το βασίλειο σε δύο μέρη, το Βόρειο και το Νότιο, τη Σαμάρεια μετέπειτα και την Ιουδαία. Και μετά την καταστροφή του Βορείου Βασιλείου από τους Ασσυροβαβυλωνίους, η βόρεια περιοχή χωρίστηκε στη Σαμάρεια και στη Γαλιλαία, όπου κατοικούσαν και πολλοί αλλοεθνείς, δηλαδή Έλληνες, Φοίνικες κτλ, αλλά και στα ανατολικά του Ιορδάνου στη Δεκαπόλη και την Περαία.
ἵνα πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν διὰ Ἡσαΐου τοῦ προφήτου λέγοντος· γῆ Ζαβουλὼν καὶ γῆ Νεφθαλείμ, ὁδὸν θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν, ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς.
Σ’ αυτόν τον στίχο βλέπουμε ότι κι αυτό το γεγονός της ζωής του Χριστού, ότι δηλαδή ο Μεσσίας θα έχει σχέση με τις περιοχές του Ζαβουλών και του Νεφθαλείμ και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Γαλιλαίας που στην περιοχή του προφήτου Ησαΐου ήταν λίγο διαφορετική, αλλά και πάλι τονίζεται ότι κατοικούσαν και άλλα έθνη πέραν των Εβραίων, ότι δηλαδή το κήρυγμά του θα απευθύνεται όχι μόνο στους Εβραίους αλλά και σε όλα τα έθνη, όπως αργότερα θα πει στους Αποστόλους «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη».
Για τον προφήτη Ησαΐα μαθαίνουμε στο μάθημα της Ιστορίας της Παλαιάς Διαθήκης ότι έζησε περίπου 750 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού, ότι θεωρείται από τους μεγάλους προφήτες διότι προεφήτεψε πολλά και σπουδαία για τη γέννηση του Μεσσίου και την πορεία του, αλλά και για τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο προεφήτευσε, όπως ακούσαμε σε ευαγγέλιο άλλης Κυριακής «ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου πρὸ προσώπου σου, ὃς κατασκευάσει τὴν ὁδόν σου ἔμπροσθέν σου.», δηλαδή εγώ θα στείλω έναν άνθρωπο που θα μεταφέρει αγγελία ότι έρχεται ο Μεσσίας πριν εμφανιστείς εσύ, ο οποίος θα ετοιμάσει τον λαό να υποδεχθεί εσένα, τον Μεσσία. Στην εποχή του ωστόσο οι Ισραηλίτες του Βορείου Βασιλείου πέρασαν πολύ δύσκολα, αφού το βασίλειό τους κατακτήθηκε από τους Ασσύριους και έγιναν υποτελείς τους, γι’ αυτό και οι περισσότερες προφητείες που έκανε για γεγονότα που συνέβησαν στην εποχή του ήταν πολύ θλιβερές και λυπητερές.
Ἀπὸ τότε ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς κηρύσσειν καὶ λέγειν· μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, το πρώτο κήρυγμα που έκανε ήταν να επαναλάβει ακριβώς το ίδιο κήρυγμα που έκανε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: δηλαδή να μετανοήσει ο λαός, να αλλάξουν στάση απέναντι στον Θεό και τις εντολές του διότι έφτασε πολύ κοντά πλέον η βασιλεία των ουρανών, δηλαδή η συμμετοχή στην δόξα του Θεού και το άνοιγμα του Παραδείσου. Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν για να δείξει ότι συνεχίζει ακριβώς το κήρυγμα των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, αφού ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο τελευταίος προφήτης που ανήγγειλε τον ερχομό του Μεσσίου.
Αλλά βλέπουμε και κάτι ακόμη πολύ θαυμαστό, ότι ο Χριστός παρότι είχε ήδη βαπτιστεί, αφού βαπτίστηκε υπό του Ιωάννου προτού εκείνος συλληφθεί δεν βγήκε αμέσως να κηρύξει αλλά περίμενε τη σύλληψη του Αγιού Ιωάννου και τη φυλάκισή του. Αυτό μάς δείχνει ότι το κήρυγμα του αγίου Ιωάννου αλλά και του Χριστού είναι το ίδιο, κήρυγμα μετανοίας και γι’ αυτό ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός δεν χρειαζόταν να κηρύξει αμέσως, αφού ήδη κήρυττε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρμος.
Συνεπώς, ο ίδιος ο Θεός μάς διδάσκει ότι και το κήρυγμα πρέπει να γίνεται στον κατάλληλο χρόνο και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.