Ο Κύριος απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά προς τους Αρχιερείς και πρεσβυτέρους αλλά και επιθυμώντας να μιλήσει για την συμπεριφορά των σκληρών και αδιάφορων ανθρώπων, που δεν ανταποκρίνονταν στο θείο κάλεσμα, είπε την παραβολή των Βασιλικών Γάμων:
Η Βασιλεία των Ουρανών μοιάζει με ένα βασιλιά, ο οποίος επρόκειτο να κάνει τον γάμο του υιού του. Αφού έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες, έστειλε τους δούλους του να καλέσουν τους καλεσμένους στον γάμο. Εκείνοι, όμως, δεν ήθελαν να έρθουν. Τότε έστειλε άλλους δούλους, οι οποίοι τους είπαν:
– Ελάτε στο γεύμα. Ο Βασιλιάς έσφαξε τους ταύρους και τα θρεφτάρια και όλα είναι έτοιμα για τον γάμο.
Οι καλεσμένοι όμως αγνόησαν την πρόσκληση και έφυγαν, ένας για το χωράφι του και άλλος για την εμπορική του επιχείρηση. Οι υπόλοιποι, αφού συνέλαβαν τους δούλους, τους βασάνισαν και μετά τους σκότωσαν. Όταν ο βασιλιάς έμαθε τι έγινε εξοργίστηκε πάρα πολύ. Έστειλε τον στρατό του, εξολόθρευσε τους φονιάδες και έκαψε την πόλη τους. Έπειτα είπε στους δούλους του:
– Ο μεν γάμος είναι έτοιμος, μα οι καλεσμένοι δεν ήταν άξιοι. Πηγαίνετε, λοιπόν, στα σταυροδρόμια και όσους βρείτε καλέστε τους στους γάμους.
Οι δούλοι βγήκαν στους δρόμους και μάζεψαν όσους βρήκαν, καλούς και κακούς. Έτσι γέμισε η αίθουσα του γάμου με φιλοξενούμενους. Μόλις μπήκε ο βασιλιάς στην αίθουσα για να δει και να χαιρετήσει τους καλεσμένους, παρατήρησε έναν, ο οποίος δεν είχε ενδυμασία που να ταιριάζει για γάμο και τον ρώτησε:
– Γιατί ήρθες εδώ χωρίς κατάλληλο ντύσιμο;
Εκείνος όμως φοβισμένος δεν απάντησε. Τότε ο βασιλιάς είπε στους υπηρέτες:
– Δέστε του τα πόδια και τα χέρια και ρίξτε τον έξω στο σκοτάδι. Εκεί θα είναι το κλάμα και το τρίξιμο των δοντιών.
Ο Κύριος έκλεισε την παραβολή λέγοντας: «Πολλοί είναι οι καλεσμένοι, λίγοι όμως είναι οι εκλεκτοί.»
Τι πρέπει να θυμάμαι;
Με την παραβολή των Βασιλικών Γάμων τονίζεται ότι στην Βασιλεία των Ουρανών είναι καλεσμένοι όλοι οι άνθρωποι. Δεν θα εισέλθουν όμως όλοι γιατί οι περισσότεροι αδιαφορούν στο κάλεσμα του Θεού. Για να επεξηγήσει αυτήν την αλήθεια ο Κύριος παρομοιάζει το κάλεσμα με έναν Βασιλικό Γάμο.
Ο Βασιλιάς που αποφασίζει να παντρέψει τον υιό του είναι ο Ύψιστος Θεός.
Ο Νυμφίος είναι ο Μονογενής Υιός του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος κατέβηκε από τον ουρανό για να παντρευτεί την Νύμφη.
Νύμφη είναι η ψυχή του κάθε χριστιανού που είναι αφοσιωμένη στις εντολές του Θεού. Είναι όμως και η Εκκλησία.
Το γεύμα, οι ταύροι και τα θρεφτάρια που ευφραίνουν τους καλεσμένους συμβολίζουν την Θεία Κοινωνία.
Οι καλεσμένοι που αρνούνται να πάνε στο γάμο συμβολίζουν τους ανθρώπους που αρνούνται τον Χριστό. Τις ευεργεσίες του Θεού, άλλοι αρνούνται και άλλοι αδιαφορούν να τις δεχτούν δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις μέριμνες της ζωής.
Οι υπηρέτες και δούλοι του βασιλιά, που έστειλε στους καλεσμένους που αρνήθηκαν να πάνε, είναι οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, που συνεχώς προειδοποιούσαν τους Εβραίους για την μέλλουσα έλευση του Μεσσία Χριστού, και τους οποίους, οι Ισραηλίτες, τους έδειραν, τους λιθοβόλησαν και τους σκότωσαν. Με τον ίδιο τρόπο κατεδίκασαν σε θάνατο δια του Σταυρού και τον ίδιο τον Υιό του Θεού, που γεννήθηκε ως άνθρωπος για να λυτρώσει τους πάντες από τα πάθη, τον διάβολο, την αμαρτία.
Ο Γάμος συμβολίζει την Βασιλεία των Ουρανών. Ο Γάμος όμως δεν μένει χωρίς καλεσμένους. Οι δούλοι, δηλαδή οι Απόστολοι, στέλνονται να κηρύξουν στα ξένα έθνη. Εκεί υπάρχουν αγαθές ψυχές που πιστεύουν και θεραπεύονται μέσα από την Εκκλησία.
Κάποιος (όμως στα μάτια του βασιλιά) βρέθηκε χωρίς το κατάλληλο ένδυμα γάμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν σωζόμαστε μόνο από την θεωρητική πίστη, αλλά και από τα καλά έργα αγάπης. Με τα έργα αγάπης ανοίγει στον άνθρωπο η πύλη του Παραδείσου. Εξάλλου και ο ίδιος ο Χριστός διδάσκει: « Στη βασιλεία των Ουρανών δεν θα μπει αυτός που μου λέει Κύριε και Κύριε, αλλά εκείνος που κάνει το θέλημα του επουράνιου Πατέρα μου».
Εμείς θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα;