Η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά για πολλά χρόνια και για αυτό, μαζί με τον Ιωακείμ, προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το παιδί της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Όταν η Παρθένος Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της, εκπλήρωσαν την υπόσχεση τους στον Θεό. Ξεκίνησαν μαζί με άλλους συγγενείς και φίλους για να αφιερώσουν την κόρη τους στον ναό. Σύμφωνα με την παράδοση, η τρίχρονη Παναγία περπάτησε και ανέβηκε μόνη της τα μεγάλα, μαρμάρινα σκαλιά του ναού. Τότε την παρέλαβε ο αρχιερέας Ζαχαρίας, ο πατέρας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ψάλλοντάς της εγκώμια, την έβαλε στο ιερό του ναού, στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού, ότι η Παναγία θα γεννούσε τον Χριστό.
Αλλά μερικοί σκανδαλίσθηκαν γιατί στο ιερό εκείνο μέρος απαγορευόταν να εισέρχονται όλοι οι άνθρωποί, μόνο ο αρχιερέας έμπαινε μια φορά τον χρόνο. Όμως, ο προφήτης Ζαχαρίας καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας:
– Είναι εντολή του Θεού, να φυλαχθεί η αγία κόρη στον ιερότερο χώρο του ναού, γιατί ο Θεός την προορίζει για θαυμαστά γεγονότα.
Η Παναγία χάρηκε και ειρήνευσε η ψυχή της και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού.
Έπειτα ο Ιωακείμ και η Άννα επέστρεψαν χαρούμενοι στο σπίτι τους, ενώ η Παρθένος Μαρία παρέμεινε στον ναό για δώδεκα χρόνια και καθημερινά Άγγελος Κυρίου, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, κατέβαινε από τον ουρανό και της έφερνε ουράνια τροφή.
Βγήκε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Ευαγγελισμού. Μέσα στον ναό, η Θεοτόκος προσευχόταν, μελετούσε τα ιερά κείμενα και αντί για κοσμήματα και χρυσαφικά, είχε στολιστεί από το Θεό, με αγνότητα, ταπείνωση, πραότητα, μακροθυμία και με πολλές ακόμα αρετές.
Η Παναγία μας, λοιπόν, αφού αφιερώθηκε ψυχή και σώμα στο Θεό έγινε η κατάλληλη, για να την διαλέξει ο Κύριος, ώστε να έρθει μέσω αυτής με σάρκα στον κόσμο.
Το κύριο πρόσωπο της εικόνας είναι η τριετής Παναγία. Εικονίζεται τη στιγμή που την υποδέχεται στο ναό ο ιερέας Ζαχαρίας, ο μετέπειτα πατέρας του Προδρόμου, καθώς την παραδίδουν με ευλάβεια οι γονείς της. Πίσω τους ακολουθούν οι παρθένες, «οι αγνές κόρες των Εβραίων», που κρατούν αναμμένες λαμπάδες.
Η Παναγία δεν αγιογραφείται με παιδικό πρόσωπο, παρά μόνο το μικρό μέγεθος του σώματός της. Αυτό γίνεται επίτηδες, για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι, μπορεί το σώμα της να ήταν μικρό, αλλά το πνεύμα της ήταν ώριμο. Έτσι, η Παναγία εικονίζεται ως ώριμη γυναίκα με τα γνωστά ρούχα της, όπως τη βλέπουμε στις εικόνες της.
Οι αναμμένες λαμπάδες συμβολίζουν τη νοητή λαμπάδα, την Παναγία, και προδηλώνουν ότι θα γεννήσει το “φως του κόσμου”, που είναι ο Χριστός, ο οποίος φωτίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σκοτάδι της αμαρτίας.
Επίσης, σε πολλές εικόνες πίσω από το Ζαχαρία, αριστερά, παριστάνεται η Παναγία να κάθεται σε κάθισμα με τρία σκαλιά και να περιμένει την τροφή που της φέρνει ο αρχάγγελος Γαβριήλ.
Aς ακούσουμε και δούμε με εικόνες την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου:
Η Εκκλησία μας τιμάει την είσοδο της Παναγίας στο ναό,
κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.