Ο Ευαγγελιστής Μάρκος είναι ο συγγραφέας του δεύτερου κατά σειρά Ευαγγελίου της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που είναι γνωστά, ο Ευαγγελιστής Μάρκος καταγόταν από το νησί της Κύπρου και αργότερα εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα. Από τις Πράξεις των Αποστόλων είναι γνωστό ότι το ιουδαϊκό όνομά του ήταν Ιωάννης. Μάρκος ήταν το ρωμαϊκό του όνομα και με αυτό έμεινε γνωστός στον χριστιανικό κόσμο. Ο πατέρας του Μάρκου λεγόταν Αριστόβουλος και είχε πεθάνει νωρίς. Η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία, ήταν αδερφή του Κύπριου αποστόλου Βαρνάβα. Ήταν ευκατάστατη και διέθετε στα Ιεροσόλυμα ευρύχωρο σπίτι στο οποίο συνήθιζαν να μαζεύονται οι πρώτοι χριστιανοί και να κάνουν συνάξεις και να προσεύχονται στον Θεό.
Ο Μάρκος δεν υπήρξε ένας από τους δώδεκα μαθητές. Τα βαθύτερα νοήματα της ορθοδόξου πίστης ο Μάρκος τα διδάχθηκε από τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος ονομάζει τον Μάρκο υιό του, δηλαδή πνευματικό του παιδί.
Στο σπίτι του Μάρκου κατευθύνθηκε ο Απόστολος Πέτρος μετά την απελευθέρωσή του, με τη βοήθεια των Αγγέλων, από τη φυλακή στην οποία τον είχε οδηγήσει ο Ηρώδης. Όλα αυτά τον βοήθησαν να αναδειχθεί σε συνεργάτη των Αποστόλων και σπουδαία προσωπικότητα της πρώτης Εκκλησίας.
Μετά την Ανάσταση του Χριστού και τον διασκορπισμό των Αποστόλων στην οικουμένη για τη διάδοση του Ευαγγελίου, ο Μάρκος συνόδεψε τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Βαρνάβα στην πρώτη τους αποστολική περιοδεία. Έτσι βοήθησε στη διάδοση του Χριστιανισμού ακλουθώντας τους δύο Αποστόλους από τα Ιεροσόλυμα, στην Αντιόχεια και από εκεί σε ολόκληρη την Κύπρο μέχρι την Πέργη της Παμφυλίας. Εκεί όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοδεία γιατί όπως φαίνεται είχε κουραστεί από τις πολλές οδοιπορίες, επειδή υπέφερε από κάποια μικρή αναπηρία στα πόδια. Στη συνέχεια ο ιερός ευαγγελιστής ταξίδεψε με τον Βαρνάβα στην Κύπρο και εκεί κήρυττε το Ευαγγέλιο, μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο του Βαρνάβα. Μετά από λίγα χρόνια, ο Μάρκος ακολούθησε ξανά τον Απόστολο Παύλο και έμεινε κοντά του στη Ρώμη. Όταν ο Παύλος βρισκόταν για δεύτερη φορά φυλακισμένος στη Ρώμη, έγραψε στον Τιμόθεο να τον επισκεφθεί και να του φέρει τον Μάρκο ο οποίος, όπως αναφέρει στην επιστολή του, ήταν χρήσιμος στην υπηρεσία του Ευαγγελίου.
Ο Μάρκος συνεργάστηκε για πολύ καιρό και με τον Απόστολο Πέτρο, συνοδεύοντάς τον σε πολλές περιοδείες. Με τη διδασκαλία αλλά και τις πληροφορίες του Αποστόλου Πέτρου, ο Μάρκος συγγράφει το δεύτερο ιερό Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης. Για αυτό και ονομάζεται ερμηνευτής του Πέτρου. Το έγραψε περίπου το 67 μ.Χ. στην ελληνική γλώσσα. Δεν αναφέρεται στις προφητείες ούτε στην καταγωγή του Κυρίου, αλλά τονίζει περισσότερο τη διδασκαλία και τα θαύματα του Χριστού για να κατηχήσει. Όποιος μελετήσει το Ευαγγέλιο του Μάρκου γεμίζει δέος και συγκίνηση στην ψυχή του.
Μετά το θάνατο των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο ευαγγελιστής Μάρκος κήρυξε το ευαγγέλιο στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Πεντάπολη ακλουθώντας το παράδειγμα όλων των Αποστόλων. Μάλιστα έγινε ο πρώτο Επίσκοπος Αλεξανδρείας και θεωρείται ιδρυτής και προστάτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Εκεί πραγματοποίησε πολλά θαύματα ενώ με το δυναμικό του κήρυγμα ανέπαυσε πολλές ψυχές και χειροτόνησε πολλούς κληρικούς, πολλαπλασιάζοντας τους χριστιανούς που υπήρχαν στην περιοχή. Οι ειδωλολάτρες μην αντέχοντας να βλέπουν τους χριστιανούς να αυξάνονται από το κήρυγμα του Μάρκου κινήθηκαν απειλητικά απέναντί του. Έπιασαν τον Μάρκο, τον έδεσαν με σχοινιά και έσυραν το ευλογημένο σώμα του πάνω στις πέτρες και στη συνέχεια τον έβαλαν στην φυλακή. Εκεί όμως εμφανίστηκε ο Κύριος και αφού τον ενθάρρυνε, του έδειξε την αιώνια μέλλουσα δόξα, την οποία επρόκειτο να λάβει στην ουράνια βασιλεία. Μόλις ο Ευαγγελιστής βγήκε από την φυλακή, άρχισε και πάλι να κηρύττει το λόγο του Θεού. Τότε οι ειδωλολάτρες εξοργισμένοι τον ξαναέπιασαν, τον έδεσαν με σχοινιά και τον έσυραν μέσα στην αγορά. Ο Ευαγγελιστής με το μαρτύριο αυτό παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Οι πιστοί χριστιανοί της περιοχής μάζεψαν το τίμιο σώμα του και το έθαψαν σε ένα γειτονικό χωριό. Τον ένατο αιώνα Ενετοί έμποροι μετέφεραν το ιερό λείψανο του Αποστόλου στην Βενετία και εκεί κτίστηκε προς τιμήν του μεγαλοπρεπής ναός που δεσπόζει στην πλατεία της Βενετίας.
Η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου
εορτάζεται στις 25 Απριλίου.
Ερμηνεία της Ορθοδόξου Αγιογραφίας
Ο Ευαγγελιστής Μάρκος αποτελεί έναν από τους τέσσερις στύλους της Εκκλησίας του Χριστού. Οι αγιογράφοι συνηθίζουν να αγιογραφούν δίπλα του ένα λιοντάρι με συμβολικό κυρίως σκοπό. Αυτό οφείλεται στο ότι ο Μάρκος στο Ευαγγέλιο του αναφέρεται περισσότερο στα θαύματα του Κυρίου και τη δύναμη της θείας διδασκαλίας. Η δύναμη αυτή συμβολίζεται με το λιοντάρι το οποίο και παραδοσιακά θεωρείται ο βασιλιάς των ζώων.