Διαβάζουμε τους στίχους 14-21 από το κεφάλαιο στ΄ του κατά Ματθαίου ευαγγελίου:
«Εἶπεν ὁ Κύριος· ἐὰν ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος· ἐὰν δὲ μὴ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, οὐδὲ ὁ Πατήρ ὑμῶν ἀφήσει τὰ παραπτώματα ὑμῶν. Ὅταν δὲ νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γάρ τά πρόσωπα αὐτῶν ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν. Σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι, ὅπως μὴ φανῆς τοῖς ἀνθρώποις νηστεύων, ἄλλα τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῶ, καί ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῶ ἀποδώσει σοί ἐν τῷ φανερῷ. Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι· θησαυρίζετε δὲ ὑμῖν θησαυροὺς ἐν οὐρανῷ, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδέ κλέπτουσιν, ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρός ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καί ἡ καρδία ὑμῶν».
Νεοελληνική απόδοση
Είπε ο Κύριος· αν συγχωρείτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα τα συγχωρήσει και σε σας ο πατέρας σας ο ουράνιος· και αν δεν συγχωρείτε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ούτε και ο πατέρας θα συγχωρήσει τα παραπτώματά σας. Και όταν νηστεύετε, να μη γίνεστε περίλυποι σαν τους υποκριτές· γιατί αυτοί παίρνουν ένα ύφος λυπημένο, για να φανούν στους ανθρώπους πως νηστεύουν. Σας βεβαιώνω πως τον έχουν τον μισθό τους από τους ανθρώπους. Αλλά εσύ όταν νηστέψεις, να χτενιστείς και να νιφτείς για να μη φανείς στους ανθρώπους πως νηστεύεις, αλλά στον πατέρα σου που είναι κρυμμένος και αόρατος παντού. Και ο πατέρας σου, που σε βλέπει κρυφά και δεν τον βλέπεις, θα σ’ το αποδώσει στα φανερά. Να μη μαζεύετε για τον εαυτό σας θησαυρούς στη γη, όπου ο σκόρος και η σκουριά τούς καταστρέφει και όπου οι κλέφτες σκάβουν τους τοίχους και τους κλέβουν αλλά να μαζεύετε για τον εαυτό σας θησαυρούς στον ουρανό, όπου ούτε σκόρος ούτε σκουριά τους καταστρέφουν και όπου κλέφτες ούτε σκάβουν τους τοίχους ούτε τους κλέβουν. Γιατί όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι και η καρδιά σας.
Ερμηνεία Ευαγγελικής Περικοπής
Όσο περισσότερο συγχωρούμε εμείς τις αμαρτίες των συνανθρώπων μας, τόσο και πιο πολύ θα μας συγχωρήσει ο Θεός τις δικές μας αμαρτίες. Εμείς όμως δυστυχώς δεν καταλαβαίνουμε αυτή την αλήθεια. Ζητάμε τη συχώρεση από το Θεό, αλλά δε συγχωρούμε το συνάνθρωπο μας για ένα μικρό σφάλμα, που έκανε σε μας.
Στη συνέχεια ο Κύριος μας ομιλεί για την αληθινή νηστεία. Από αύριο μπαίνουμε στη Μεγάλη Σαρακοστή που είναι περίοδος νηστείας και προσευχής. Αληθινή νηστεία δεν είναι μόνο να μην τρως ορισμένες τροφές, αλλά να απομακρύνεσαι και από τις κακές πράξεις, τις οποίες δεν θέλει ο Θεός και πρέπει να τις καταπολεμάμε.
Η νηστεία μας πρέπει να συνοδεύεται από τη μετάνοια, την προσευχή και την αγάπη.
Τέλος ο Κύριος μας είπε πως δεν πρέπει να αγαπούμε τα χρήματα και να μην αισθανόμαστε προσκολλημένοι σε αυτά. Δεν μπορείς από την μία να αγαπάς τους άλλους και να νηστεύεις και από την άλλη μεριά να μαζεύεις υλικούς θησαυρούς μόνο για τον εαυτό σου. Όταν ο νους μας είναι στα λεφτά και την καλοπέραση, πώς θα βρούμε την ευκαιρία να σκεφτούμε τους άλλους, που πεινούν και πονούν και βασανίζονται;
Η Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα ονομάζεται «της Τυροφάγου»
επειδή είναι η τελευταία μέρα που τρώμε γαλακτοκομικά
Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι επειδή οι Χριστιανοί “καθαρίζονται” πνευματικά και σωματικά από τα πάθη και τις αμαρτίες. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες (μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα), όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Αυτή η μέρα μάς υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι έχασαν τότε τον Παράδεισο (δηλαδή, ότι ο Αδάμ και η Εύα διώχτηκαν από τον Παράδεισο για την ανυπακοή τους), όπως λέει ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, διότι περιφρόνησαν την εντολή της νηστείας. Εμείς μπορούμε να μπούμε στη Βασιλεία του Θεού, αν τηρήσουμε την εντολή της νηστείας, όπως, φυσικά και όλες τις υπόλοιπες εντολές του Θεού.
ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ;
Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Είναι η μία από τις δύο πρώτες εντολές που έδωσε στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. Συγκεκριμένα, του είπε «να μην φάει από τον καρπό του δέντρου της γνώσεως του καλού και του κακού».
Το νόημα αυτής της εντολής ήταν το εξής: με όπλο τη νηστεία, να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην υπακοή προς τον Θεό και στην πάλη κατά του διαβόλου.
Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει για τη Νηστεία: «Όταν ο Θεός είπε ‘Δεν θα φάγετε’ στους πρωτοπλάστους, τους έβαλε νόμο νηστείας και εγκρατείας. Εάν η Εύα δεν έτρωγε από τον καρπό του δένδρου εκείνου, δεν θα είχαμε ανάγκη σήμερα από τη νηστεία. Επειδή δε νηστεύσαμε, διωχθήκαμε από τον Παράδεισο. Ας νηστέψουμε λοιπόν, για να μπούμε πάλι σε Αυτόν».
Σε περιόδους νηστείας, η σωματική Νηστεία πρέπει να συνδυάζεται με την πνευματική νηστεία, δηλαδή με περισσότερη προσευχή και μελέτη της Αγίας Γραφής, καθώς και άλλων χριστιανικών βιβλίων, με το να κάνουμε λιγότερες αμαρτίες, με Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία. Ο Μέγας Βασίλειος είπε ότι νηστεύουμε από την τροφή, αλλά δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην πνευματική νηστεία. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Αληθινή νηστεία δεν είναι μόνο να μη τρώμε ορισμένα φαγητά, αλλά και η απαλλαγή από τα πάθη και τις αμαρτίες. Να μην αδικήσεις κανέναν. Να συγχωρήσεις τον πλησίον σου σε περίπτωση που σου προξένησε λύπη ή αν σου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα». Όπως επίσης, να μην αντιμιλάμε, να μην ζηλεύουμε, να μην κατακρίνουμε κ.ά.