Βλέπω το βίντεο και διαβάζω το κείμενο:
Έχουν περάσει πενήντα μέρες από τη μεγάλη γιορτή των Ιουδαίων, το Πάσχα και η Ιερουσαλήμ ήταν γεμάτη κόσμο.
Τι γιόρταζαν οι Ιουδαίοι το Πάσχα;
Γιόρταζαν την διάβαση της Ερυθράς θάλασσας, την απελευθέρωση τους από τη σκλαβιά της Αιγύπτου. Η γιορτή αυτή ήταν η πιο μεγάλη τους γιορτή, για αυτό ακόμα και οι Ιουδαίοι που ζούσαν μακριά από τα Ιεροσόλυμα φρόντιζαν να είναι στα Ιεροσόλυμα.
Και οι περισσότεροι προσπαθούσαν να παραμείνουν μέχρι την Πεντηκοστή, που ήταν μια επίσης μεγάλη γιορτή για τους Ιουδαίους. Ήταν η γιορτή της συγκομιδής, η γιορτή του θερισμού των πρώτων καρπών. Πρόσφεραν θυσίες στο Ναό, για να ευχαριστήσουν τον Θεό για τις πρώτες σοδειές που έπαιρναν από τη γη. Ονομαζόταν Πεντηκοστή επειδή τη γιόρταζαν πενήντα μέρες μετά το Πάσχα τους.
Πενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού λοιπόν οι μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα σπίτι. Τότε μια δυνατή βοή από τον ουρανό ακούστηκε και εμφανίστηκαν δώδεκα πύρινες γλώσσες, σαν φλόγες φωτιάς, οι οποίες μοιράστηκαν η κάθε μια στους αποστόλους. Εκείνη τη στιγμή γέμισαν οι μαθητές του Χριστού με Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν ξένες γλώσσες!
Τότε ο κόσμος που είχε ακολουθήσει τη δυνατή βοή και ήταν έξω από το σπίτι που βρίσκονταν οι απόστολοι, τους άκουσε να μιλούν και απόρησαν!
– Πώς αυτοί οι ολιγογράμματοι μιλούσαν τόσες γλώσσες;
Οι μαθητές μιλούσαν μπροστά στον κόσμο με θάρρος για τον Χριστό και κήρυτταν την Ανάστασή Του! Εκείνη την ημέρα πίστεψαν στο Χριστό και βαπτίστηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι.
Όλοι αυτοί αποτέλεσαν την πρώτη Εκκλησία!
Απολυτίκιο Κυριακή της Πεντηκοστής
Ἦχος πλ. δ΄
Εὐλογητὸς εἶ Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν,
ὁ πανσόφους, τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας,
καταπέμψας αὐτοῖς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον,
καὶ δι’ αὐτῶν, τὴν οἰκουμένην σαγηνεύσας·
φιλάνθρωπε, δόξα σοι.
Όπως πληροφορούμαστε από τις Πράξεις των Αποστόλων, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής βρίσκονταν στο υπερώο περίπου εκατόν είκοσι πρόσωπα. Συνεπώς τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος δεν έλαβαν μόνον οι Δώδεκα Απόστολοι. Όλοι οι παρευρισκόμενοι «επλήσθησαν Πνεύματος Αγίου». Επί πλέον ο Απόστολος Πέτρος στην ομιλία του κατά την ημέρα της Πεντηκοστής διαβεβαίωσε, ότι όλοι όσοι θα μετανοήσουν και βαπτισθούν, θα λάβουν «την δωρεά του Αγίου Πνεύματος». Οι εκατόν είκοσι μαθητές εκπροσωπούν όλη την Εκκλησία. Αυτός είναι ο λόγος, που ενώ τα καθισμένα πρόσωπα είναι δώδεκα, ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί στους Δώδεκα Αποστόλους. Ο Απόστολος Παύλος και οι Ευαγγελιστές Λουκάς και Μάρκος, που εικονίζονται συνήθως στην εικόνα, δεν ανήκαν στον κύκλο των άμεσων Μαθητών του Κυρίου, αλλά συμβολίζουν όλους τους πιστούς που λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα.
Μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής ακολουθεί η Δευτέρα που είναι αφιερωμένη στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το Άγιο Πνεύμα. Από την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα είναι πάντοτε μαζί μας, σε όλη την Εκκλησία αλλά και στον κάθε χριστιανό ξεχωριστά.
Τι είναι όμως το Άγιο Πνεύμα;
Δεν είναι ούτε πνεύμα, ούτε άνεμος, ούτε φωτιά. Το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας! (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Από τότε που βαπτιστήκαμε, φιλοξενούμε μέσα μας το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα ονομάζεται και Παράκλητος, δηλαδή είναι αυτός που παρηγορεί, δίνει δύναμη και μας δείχνει το σωστό δρόμο. Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που τελεί και τα επτά Μυστήρια της Εκκλησίας: το Βάπτισμα, το Χρίσμα, την Εξομολόγηση, τη Θεία Ευχαριστία, το Ευχέλαιο, τον Γάμο, την Ιεροσύνη. Κάθε Μυστήριο αλλά και κάθε Ακολουθία της Εκκλησίας αρχίζει με την προσευχή στο Άγιο Πνεύμα.