Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1912, το βράδυ που ο ναύαρχος Νικόλαος Βότσης έριξε τρεις τορπίλες με διαφορά λίγων δευτερολέπτων στο τουρκικό θωρηκτό Φετχί Μπουλέντ και το έστειλε για πάντα στον βυθό του Θερμαϊκού. Feth-i Bülent στα τουρκικά σημαίνει «Μεγάλη νίκη», αλλά το όνομα δεν δικαίωσε το πολεμικό πλοίο. Αντίθετα τη νίκη πέτυχε το ελληνικό τορπιλοβόλο Νο11 με κυβερνήτη τον Νικόλαο Βότση.
Μετά τον Παύλο Κουντουριώτη, ο Βότσης ήταν πιο ξακουστός ήρωας του Βαλκανικού Πολέμου, ο οποίος τίμησε κι αυτός την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ύδρα. Ο υποπλοίαρχος ήταν ανιψιός του ηρωικού Παύλου Κουντουριώτη. Ήθελε να επιτεθεί στον τουρκικό στόλο είτε στα Δαρδανέλια, είτε στη Σμύρνη, είτε στη Θεσσαλονίκη. Τελικά, το Υπουργείο Ναυτικών μετά από επανειλημμένες πιέσεις του Βότση, ενέκρινε το τολμηρό του σχέδιο να κάνει ένα μεγάλο χτύπημα μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης….
Εκεί βρισκόταν παροπλισμένο το θωρηκτό Φετχί Μπουλέ, το οποίο όμως χρησιμοποιούνταν ως διοικητική βάση των Τούρκων και ήταν σύμβολο ισχύος της οθωμανικής εξουσίας.
Στις 18 Οκτωβρίου 1912 στις δέκα το βράδυ, ως υποπλοίαρχος Κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου 11, πλέοντας με σβηστά τα φώτα πορείας, αφού πέρασε τα αβαθή του Αξιού, εισήλθε κρυφά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πράξη αυτοκτονίας, καθώς το λιμάνι φυλασσόταν από τα κανόνια του Καραμπουρνού και από νάρκες. Αψηφώντας τον κίνδυνο, που ήταν τεράστιος, πέρασε πάνω από τα ναρκοθετημένα νερά και εξαπολύοντας τρεις τορπίλες, πέτυχε να βυθίσει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ», που άρχισε να βυθίζεται προς τα δεξιά. Η τρίτη τορπίλη χτύπησε την παραλία και εξερράγη. Το τουρκικό θωρηκτό Φετχί Μπουλέντ που βρισκόταν στο λιμάνι της πόλης είχε υποστεί ρήγμα και βυθιζόταν.
Οι κάτοικοι ξύπνησαν ανάστατοι νομίζοντας ότι η πόλη δεχόταν επίθεση. Μαζί τους και οι Τούρκοι που δεν περίμεναν επίθεση από θαλάσσης και κυριολεκτικά “πιάστηκαν στον ύπνο”….Το σαμποτάζ ήταν μια παράτολμη ενέργεια του Νίκου Βότση. Έκτοτε το όνομά του έγινε θρύλος.
Το σήμα που έστειλε ο Βότσης μετά την ηρωική του πράξη:
11.35, χθὲς Πέμπτην, ἐτορπιλίσαμεν ἐπιτυχὼς εἰς λιμένα Θεσσαλονίκης τουρκικὸν θωρηκτὸν «Φετχί Μπουλέντ». Πλοίον βυθιζόμενον ἔκλινε δεξιά. Πλήρωμα καὶ πλοίον ἡμῶν ἀβλαβη….
Ο Βότσης ποτέ δεν ξέχασε τους δύο ανθρώπους που τον βοήθησαν να πετύχει το ανδραγάθημά του. Αυτοί ήταν οι καπεταναίοι καϊκτσήδες Μιχάλης Κουφός και Νικόλαος Βλαχόπουλος. Αυτοί του είχαν δείξει τα κατατόπια της εισόδου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το τορπιλοβόλο 11 παροπλίσθηκε αφού προσέφερε τις υπηρεσίες του στους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1918 βρήκε το ηρωικό σκαρί σκουριασμένο, αραγμένο στις προβλήτες του Ναυστάθμου. Στο τέλος κρίθηκε ότι έπιανε και χώρο άδικα και πωλήθηκε για παλιοσίδερα.
Βλέπω και τα παρακάτω βίντεο: