Η επίθεση της Αυστροουγγαρίας στη Σερβία στις 28 Ιουλίου 1914 αποτελεί κατά τον Βενιζέλο λόγο εξόδου της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Σερβίας λόγω συμβατικής υποχρέωσης. Ο Κωνσταντίνος δεν συμφωνεί ισχυριζόμενος ότι η υποχρέωση αφορά μόνο επίθεση από Βαλκανική δύναμη. Είναι μία ακόμη ανοικτή σύγκρουση των δύο ανδρών και δεν είναι η πρώτη φορά.
Ο Εθνικός Διχασμός έχει αρχίσει και θα συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα για δεκαετίες. Οι Έλληνες θα χωριστούν στα δύο παρατάξεις, σε Βενιζελικούς και Αντιβενιζελικούς (Βασιλικούς). Ο Τύπος της εποχής, υποκινούμενος και υποστηριζόμενος από τα εγχώρια αλλά και εξωτερικά συμφέροντα, θα υποδαυλίζει συνεχώς τα πάθη. Πράξεις τυφλού και υπερβολικού φανατισμού θα συμβούν σε όλη τη χώρα. Πράξεις ντροπιαστικές και ανάξιες της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.
Όταν μπαίνει στον πόλεμο η Οθωμανική Αυτοκρατορία στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία και Αυστροουγγαρία) τον Οκτώβριο του 1914 και ο Βενιζέλος βλέπει το έναν από τους δύο προαιώνιους εχθρούς της Ελλάδας στο αντίθετο της δικής του επιλογής στρατόπεδο, τότε υποστηρίζει θερμά την πρόσκληση των Αγγλογάλλων για υποστήριξη της Ελλάδας στις επιχειρήσεις της Καλλίπολης προσβλέποντας σε μελλοντικά εδαφικά οφέλη στην Μικρά Ασία στην περιοχή της Σμύρνης (εκστρατεία της Καλλίπολης). Η άρνηση του Κωνσταντίνου στην πρόταση για συμμετοχή, φέρνει τους δύο άνδρες ξανά αντιμέτωπους. Ο Βενιζέλος αναγκάζεται σε παραίτηση.
1915
Μάιος 1915
Δεκέβριος 1915
Αντάντ επιχειρεί να καταλάβει τα Δαρδανέλια.
Βενιζέλος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμαχήσει μαζί της.
Κωνσταντίνος αρνείται και ο Βενιζέλος παραιτείται.
Νίκη Βενιζέλου.
Κηρύσσει Ελλάδα σε επιστράτευση.
Βασιλιάς διαφωνεί.
Βενιζέλος παραιτείται και πάλι!
Νέες εκλογές. Αποχή κόμματος Βενιζέλου.
Νέα κυβέρνηση φιλο-βασιλική.
Ο Βενιζέλος βλέποντας τον δεύτερο παραδοσιακό εχθρό, τη Βουλγαρία, να ετοιμάζεται για επίθεση εναντίον της Σερβίας, εξασφαλίζει στις 15 Οκτωβρίου του 1915 την έγκριση του κοινοβουλίου για αποστολή Ελληνικού στρατού στη Σερβία και κηρύσσει επιστράτευση και έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Ατάντ. Ο Κωνσταντίνος αρνείται πεισματικά και τον εξαναγκάζει για δεύτερη φορά σε παραίτηση. Στις εκλογές που ακολουθούν τον Δεκέμβριο του 1915, ο Βενιζέλος και το κόμμα των Φιλελευθέρων δεν παίρνει μέρος. Στο σημείο αυτό ξεκινά ουσιαστικά η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.
Βλέπω και το παρακάτω βίντεο: