Το έτος 1871, για τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας οι εορτές περιορίσθηκαν σε μία μόνον εκδήλωση, την μεταφορά των λειψάνων του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε’ από την Οδησσό στην Αθήνα.
Μετά από μακρές συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Ρωσίας και με παρέμβαση του Τσάρου, αποφασίσθηκε η παραχώρηση των οστών του Γρηγορίου Ε΄. Λόγω των διαπραγματεύσεων η Ελληνική Κυβέρνηση ανέβαλε τις εορτές από τις 25 Μαρτίου, στις 25 Απριλίου. Η μεταφορά έγινε με το ατμόπλοιο «Βυζάντιο» το οποίο όταν έφθασε σε ελληνικά ύδατα συνοδευόταν από το θωρηκτό «Βασιλεύς Γεώργιος».
Όταν τα δυο πλοία έφθασαν στον Πειραιά, όλα τα ελλιμενισμένα πολεμικά πλοία ελληνικά, γαλλικά και ρωσικά ύψωσαν την ελληνική σημαία και χαιρέτισαν τα λείψανα με κανονιοβολισμούς, εκτός από το αγγλικό θωρηκτό λόγω έλλειψης πυρίτιδας!!!
Στον Πειραιά κατέβηκε και ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ με στολή ναυάρχου με την βασίλισσα Όλγα, όλοι οι υπουργοί και ο Μητροπολίτης με την μεγάλη στολή. Τα λείψανα του Γρηγορίου μεταφέρθηκαν στο Θησείο, με τον ατμοκίνητο σιδηρόδρομο Αθηνών-Πειραιώς, όπου η λάρνακα τοποθετήθηκε σε φορείο που έσυραν τέσσερα άλογα.
Στην πορεία προηγείτο η έφιππος Χωροφυλακή και ακολουθούσε η μουσική της φρουράς Αθηνών, κατόπιν ερχόταν ουλαμός ιππικού και μετά οι επιζώντες αγωνιστές του Αγώνα της ανεξαρτησίας. Μετά τους αγωνιστές ακολουθούσε ο στρατός, ο κλήρος και η άμαξα με την λάρνακα, κατόπιν ο βασιλιάς με στολή στρατηγού, η βασίλισσα Όλγα και τέλος το Υπουργικό Συμβούλιο και οι λοιπές αρχές.
Η πομπή μέσω των οδών Πειραιώς, Σταδίου, Σύνταγμα, Ερμού κατέληξε στην Μητρόπολη, όπου η λάρνακα με τα οστά τοποθετήθηκε μέσα στον ναό και παραμένουν ως σήμερα.