Ο Θούριος είναι ένας πατριωτικός ύμνος, έργο του Ρήγα (Φερραίου) Βελεστινλή τον οποίο είχε γράψει το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις, με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.
Τον έγραψε, δηλαδή, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας με σκοπό να παρακινήσει τους Έλληνες σε επανάσταση κατά των Τούρκων, αλλά και όλους τους τότε βαλκάνιους λαούς.
Δεν ήταν τραγούδι απλό, αλλά ύμνος. Γι’ αυτό έχει πάρα πολλές στροφές και στίχους, που διηγούνται διάφορα γεγονότα και παρουσιάζουν διάφορες εικόνες της σκλαβιάς των Ελλήνων στους Τούρκους αλλά και του μεγαλείου της εξεγέρσεως και της Επαναστάσεως κατά των Τούρκων.
Βέβαια, έχει γραφτεί για να τραγουδιέται και να απαγγέλεται και σ’ αυτό βοηθάει πολύ η ομοιοκαταληξία που έχουν οι στίχοι του. Όπως ο Ύμνος εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, εκ του οποίου τις δύο πρώτες στροφές έχουμε οι Έλληνες επιλέξει ως τον εθνικό ύμνο μας και μελοποιήσαμε, αλλά όλος ο ύμνος έχει 158 στροφές με τέσσερις στίχους η κάθε μία.
Ορισμένες τους στροφές μελοποιήθηκαν το 1978 από τον μουσικό Χρήστο Λεοντή και τραγουδήθηκαν από τον Νίκο Ξυλούρη.
Παρακάτω βλέπω μια εικόνα του τελικού κειμένου του Θούριου όπως τον είχε γράψει ο Ρήγας Βελεστινλής.
Στο κείμενο του Ρήγα φαίνεται όχι μόνο η αγάπη προς την πατρίδα, δηλαδή το να ελευθερωθούν οι περιοχές από την τουρκική ηγεμονία, αλλά και η αγάπη προς τον Θεό.
“Νὰ κάμωμεν τὸν ὄρκον, ἐπάνω στὸν Σταυρόν”
και πιο κάτω….
“Καὶ τότε μὲ τὰ χέρια, ψηλά στὸν Oὐρανόν,
Ἄς ποῦμ’ ἀπ’ τήν καρδιά μας, ἐτοῦτα στὸν Θεόν.”
Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία της Πατρίδος ήταν κατ’ εξόχην παντρεμένη με την ελεύθερη λατρεία του αληθινού Θεού και τη διάδοση αυτής. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να θέλουν να λάμπει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ορθοδοξία, διότι η αληθινή πίστη στον αληθινό Θεό είναι αυτή που κάνει μια χώρα ανώτερη και τους ανθρώπους της σωστούς.
(Στο PDF που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο του Θούριου.)