Η Καταστροφή των Ψαρών ενέπνευσε μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και ζωγράφους. Ο Διονύσιος Σολωμός το 1825 έγραψε το επίγραμμα:
Στῶν Ψαρῶν τὴν ὁλόμαυρη ῥάχη
Περπατῶντας ἡ Δόξα μονάχη
Μελετᾶ τὰ λαμπρὰ παλληκάρια
Καὶ στὴν κόμη στεφάνι φορεῖ
Γεναμένο ἀπὸ λίγα χορτάρια
Ποὺ εἶχαν μείνει στὴν ἔρημη γῆ.
Ο Ανδρέας Κάλβος έγραψε την ωδή «Εἰς Ψαρά», ενώ η καταστροφή του νησιού ενέπνευσε και τον Γεώργιο Τερτσέτη και τον Αλέξανδρο Ραγκαβή.
Ἰδοῦ τὰ πολυτάραχα
κύματα τῆς θαλάσσης·
ἰδοῦ, ἰδοῦ τῶν ἀμώμων
Ψαρῶν δικαιοτάτων
αἱ τραχείαι πέτραι.
Ο Θεόδωρος Αλκαίος, που ήταν παρών στη καταστροφή των Ψαρών, καθώς ήταν γραμματικός του Νικολή Αποστόλη, έγραψε το έργο «Ἡ ἄλωσις τῶν Ψαρῶν».
Πολύ γνωστοί είναι οι πίνακες του Νικολάου Γύζη
η Δόξα των Ψαρών και Μετά την καταστροφή των Ψαρών:
200 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση, τα ηρωϊκά Ψαρά απέκτησαν τη δική τους Δόξα, η οποία «φτερουγίζει» στη Μαύρη ράχη, πάνω στο χώμα που είναι σπαρμένο με οστά των ηρώων. Ένα άγαλμα τεσσάρων μέτρων στα Ψαρά.
Το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης! Ένα όνειρο δεκαετιών όλων των Ψαριανών έγινε πραγματικότητα το 2021. Ένα εκπληκτικό γλυπτό του κ. Νίκου Γεωργίου έρχεται να συμπληρώσει το επικό επίγραμμα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και τον εξαίρετο πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Ποίηση, ζωγραφική και γλυπτική συναντιούνται με επίκεντρο τη Δόξα των Ψαρών.