Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φτάνει μυστικά στη Μάνη. Ο γέρος του Μοριά είχε εγκατασταθεί στην Ζάκυνθο, όπου την 1η Δεκέμβρη του 1818 ο Αναγνωσταράς τον μυεί στη Φιλική Εταιρεία: «Το μόνο που σκεφτόταν ήταν το πότε θα έρθει η ώρα της Επανάστασης.» Όταν έλαβε επιστολή από τον Α. Υψηλάντη να ετοιμαστεί για τον ξεσηκωμό του γένους, μπαρκάρει σε καράβι και στις 6 Γενάρη φτάνει στην Καρδαμύλη της Μάνης. Μένει στον πύργο του καπετάν Παναγιώτη Μούρτζινου και από εκεί έρχεται σε επαφές με άλλους οπλαρχηγούς. Ο ερχομός του φουντώνει τις ψυχές των σκλαβωμένων Ελλήνων για την απόκτηση της πολυπόθητης λευτεριάς τους.
Στις 26 – 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Βοστίτσα, στο σημερινό Αίγιο, σύναξη προκρίτων και κληρικών της Πελοποννήσου με το πρόσχημα της επίλυσης κτηματικών διαφορών των μοναστηριών του Μ. Σπηλαίου και των Ταξιαρχών αλλά με κύριο σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επαναστάτης.
Στη σύναξη πρωτοστάτησαν ο Παπαφλέσσας, που ήταν απεσταλμένος του Α. Υψηλάντη, και ο Π. Πατρών Γερμανός. Μετά από έντονες συζητήσεις αποφασίστηκε η συγκέντρωση χρημάτων για τον αγώνα και να ειδοποιηθούν οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου για την επερχόμενη επανάσταση.
Ο Παπαφλέσσας φλογίζει τις καρδιές των σκλάβων. Φεύγει από τη Βοστίτσα, πηγαίνει στα Καλάβρυτα και συναντά τον Νίκο Σολιώτη που του εμπιστεύτηκε τον ρόλο του πυροδότη του αγώνα. Στη συνέχεια βρέθηκε στα Λαγκάδια της Αρκαδίας όπου συνάντησε τους Δηληγιανναίους και συνομίλησαν για την προετοιμασία της επανάστασης.
Στο σπίτι του φιλικού, ποιητή και νομικού Ζαμπέλιου συγκεντρώθηκαν οπλαρχηγοί από τη Στερεά Ελλάδα (Γ. Καραϊσκάκης, Οδ. Ανδρούτσος κ.α., από τη Μάνη ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και από τα νησιά ο Υδραίος Γιακουμάκης Τομπάζης).
Το θέμα που συζητήθηκε ήταν η προετοιμασία για την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα.
Αποφασίστηκε:
– Συγκέντρωση πολεμοφοδίων στη Λευκάδα.
– Ανατέθηκε η εξέγερση της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας στους οπλαρχηγούς Οδυσσέα Ανδρούτσο και Πανουργιά και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας στους Βαρνακιώτη και Τσόγκα.
– Ημέρα έναρξης της Επανάστασης: η 25η Μαρτίου. Οι αποφάσεις επισφραγίστηκαν με δοξολογία στο εκκλησάκι της Παναγίας στα Βλαχέραινα.
Ενέργειες του Παπαφλέσσα:
Ο Παπαφλέσσας διασχίζοντας την Πελοπόννησο φλόγιζε τις καρδιές των Ραγιάδων με το μήνυμα της επανάστασης. Στη Μάνη συνάντησε τον Π. Μαυρομιχάλη και του ανήγγειλε την απόφαση του Υψηλάντη για την έναρξη της επανάστασης στη Μάνη. Στις 22 Φεβρουαρίου στέλνει γράμμα στον ένα από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, τον Ξάνθο, και τον παρακαλεί να επισπεύσει ο Υψηλάντης την άφιξή του στην Πελοπόννησο.
Ο Τούρκος Καϊμακάμης της Τριπολιτσάς Μεχμέτ Σελήχ πληροφορήθηκε τις προετοιμασίες των Ελλήνων για την επανάσταση, την άφιξη πολλών φιλικών και του Κολοκοτρώνη στη Μάνη και τις κινήσεις των Ελλήνων για την ίδρυση των μπαρουτόμυλων στη Δημητσάνα από τους φιλικούς αδερφούς Σπηλιωτόπουλου. Επειδή θορυβήθηκε, έστειλε έκθεση στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’ όπου εξέφραζε τις ανησυχίες του.
Ο Σουλτάνος έστειλε φιρμάνι στην Τριπολιτσά με τις εντολές:
– Να θανατώνονται όσοι συμμετέχουν στην εξέγερση.
– Να κληθούν στην Τριπολιτσά οι προύχοντες αρχιερείς της Πελοποννήσου.
– Παράλληλα διατάχθηκε ο Χουρσήτ να αποστείλει 3.000 – 3.500 άνδρες στην Πελοπόννησο και να αρχίσει συγκέντρωση στρατού στη Μ. Ασία για να μεταφερθεί με πλοία στη Πελοπόννησο.