Η προσφορά της Α´ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου ήταν τεράστια, όχι μόνο λόγω των προφανών υπηρεσιών της στην οργάνωση και τη νομιμοποίηση της Επανάστασης, αλλά και γιατί αποτέλεσε παρακαταθήκη στην πολιτική παιδεία των Ελλήνων. Στο εξής, όποτε οι Έλληνες βρίσκονταν μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι του πολιτικού τους βίου, θα είχαν έτοιμη την πιο δίκαιη μέθοδο λήψης αποφάσεων: τη συγκρότηση εθνικής συνέλευσης. Οι υπόλοιπες Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνα, αλλά και οι δύο μεγάλες Εθνοσυνελεύσεις του 19ου αιώνα που γέννησαν τα δύο πρώτα συντάγματα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους συνιστούν “παιδιά” αυτής της πρώτης συγκέντρωσης στην Επίδαυρο. Ένα από τα σημαντικά σημεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης είναι η έλλειψη αναφοράς στη Φιλική Εταιρεία.
Μουσείο Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου
Η Α΄ Εθνική Συνέλευση ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 15 Ιανουαρίου 1822 με τη σύνταξη του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδος, το οποίο ονομάσθηκε Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος. Το κείμενο προβλέπει τη διάκριση των εξουσιών και περιλαμβάνει στοιχεία από τα Συντάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.
Την επιτροπή που είχε οριστεί από τη Συνέλευση για τη συγγραφή του συντάγματος αποτελούσαν οι: Θεόδωρος Νέγρης, Γεώργιος Αινιάν, Δρόσος Μανσόλας, Ιωάννης Ορλάνδος, Πέτρος Σκυλίτζης, Α. Μοναρχίδης, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Ι. Κωλέτης, Φώτιος Καραπάνου, Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ’, Πανούτζος Νοταράς και Α. Κανακάρης.
Σε αυτό το Σύνταγμα, ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία. Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή, καθώς και την διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα «Κριτήρια» (τα δικαστήρια).
Η Ορθοδοξία ορίζεται ως η Επικρατούσα Θρησκεία και τα δικαστήρια καλούνται να εφαρμόζουν τους Νόμους των “ἀειμνήστων Χριστιανῶν ἡμῶν Αὐτοκρατόρων”, δηλαδή τη νομοθεσία των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.
Το μνημείο της Α ΄Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο
Η Εθνοσυνέλευση εξέλεξε την πρώτη Κυβέρνηση, που ονομάσθηκε Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος. Πρόεδρος του Εκτελεστικού ορίσθηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και Αρχιγραμματεύς και Υπουργός Εξωτερικών, ο Θεόδωρος Νέγρης.
Η Βουλή ονομάσθηκε: Βουλευτικόν. Τα δικαστήρια ονομάσθηκαν Κριτήρια. Ορίσθηκαν επίσης Μινίστροι (από την αγγλική λέξη minister), δηλαδή Υπουργοί, για τα ακόλουθα Υπουργεία: Εσωτερικών, Οικονομίας, Δικαίου, Πολεμικών, Ναυτικού, Θρησκείας, Αστυνομίας.
Όρκος
«Ὁρκιζόμεθα εἰς τὸ ὄνομα τῆς τρισυποστάτου Θεότητος
καὶ εἰς τὸ σεβαστὸν ὄνομα τῆς πατρίδος,
νὰ συσκεπτώμεθα ἐν εἰλικρινείᾳ καθαρᾷ καὶ ἀδελφικῇ ἀγάπῃ,
ἀδιαφοροῦντες περὶ τῶν προσωπικῶν συμφερόντων μας
καὶ φροντίζοντες περὶ μόνου τοῦ κοινοῦ τῆς Ἑλλάδος συμφέροντος».