Οι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Τούρκους.
Μαζί με τον Μαυρομιχάλη είναι οι μεγάλες οικογένειες των Μανιατών: Μούρτζινοι, Χριστέοι, Τρουπάκηδες, Κουμουνδουράκηδες κ.α. Επίσης ήταν μαζί και οι μεγάλοι οπλαρχηγοί: Θ. Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς και ο Νικηταράς. Ο Τούρκος διοικητής παρέδωσε την πόλη και τον τουρκικό εξοπλισμό στους Επαναστάτες. Είναι η πρώτη μεγάλη Νίκη των Ελλήνων και η πρώτη μεγάλη παράδοση πόλης και του κάστρου της.
Έγινε δοξολογία στον ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας. 24 Ιερείς και Ιερομόναχοι ευλόγησαν κατά τη διάρκεια Πανηγυρικής δοξολογίας την Ελληνική σημαία και όρκισαν τους αγωνιστές της Επανάστασης.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα!
Στις 25 Μαρτίου οι Τούρκοι κλείστηκαν στο κάστρο. Στις 25 Μαρτίου έφτασαν στην πόλη ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Ανδρέας Ζαϊμης με 500 άνδρες, ο Ανδρέας Λόντος με 400 άνδρες και άλλοι. Στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου συγκεντρώθηκαν οι Έλληνες. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έστησε τον Σταυρό, πάνω στον οποίο ορκίσθηκαν οι αγωνιστές αναφωνώντας «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε την επαναστατική σημαία. Ακολούθησε σύσκεψη των Προκρίτων που αποφάσισε:
Να αρχίσει η πολιορκία του Κάστρου.
Οργανώθηκε Επαναστατική Επιτροπή που ονομάσθηκε Επαναστατικό ή Αχαϊκό Διευθυντήριο. Επικεφαλής ορίστηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Στις 26 Μαρτίου το Αχαϊκό Διευθυντήριο εξέδωσε στους πρόξενους των ξένων δυνάμεων επαναστατική διακοίνωση.
Στις 25 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας το λάβαρο της μονής με την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και όρκισε σ’ αυτό τους αγωνιστές της επανάστασης.
Η ημέρα αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της έναρξης της επανάστασης. Είναι η μέρα που είχε οριστεί ως ημέρα της εξέγερσης στην Πελοπόννησο, Βοστίτσα και τη Μάνη αλλά και τη Ρούμελη και τη Λευκάδα, από τους φιλικούς απεσταλμένους του Υψηλάντη. Είναι ακόμη η ημέρα που γενικεύθηκε η Επανάσταση σε όλην την Πελοπόννησο.