Για την κατασκευή μας θα βασιστούμε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.
Ξυλάκια μήκους 15 εκατοστών και πάχους 1,5-1,8 εκ.
Όχι τα πολύ λεπτά.
Μπορείτε επίσης να πάρετε και χρωματιστά ξυλάκια ίσου μήκους με τα λευκά ώστε να γίνει πολύχρωμη η κιβωτός.
Κόλλα υγρή, οποιασδήποτε μορφής, αλλά αν είναι για ξύλο ακόμη καλύτερα.
Ψαλίδι για να κόβουμε τα ξυλάκια.
Επίσης θα χρειαστούμε και ένα μολύβι για να σημειώνουμε.
Για να φτιάξουμε το πρώτο πάτωμα θα χρειαστούμε 18 ξυλάκια (αν κάποιος θέλει, για να την κάνει μεγαλύτερη, μπορεί να βάλει και περισσότερα), τα οποία τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο.
Έπειτα κολλάμε οριζόντια 4 ξυλάκια, δύο πάνω-δύο κάτω, σε ίσες όσο το δυνατόν αποστάσεις από τις άκρες ώστε να πιάνουν όλα τα τοποθετημένα ξυλάκια απ’ άκρη σ’ άκρη. Αφού τα κολλήσουμε καλά, οπότε έχουν σχηματιστεί δύο τετράγωνα (σχεδόν) κομμάτια τα ενώνουμε με ένα πέμπτο ξυλάκι που το κολλάμε οριζόντια όπως στην παρακάτω εικόνα.
Αφού έχουν κολλήσει όλα καλά και έχει σχηματιστεί μια μεγάλη σχεδία θα λέγαμε, έπειτα την αναποδογυρίζουμε και βάζουμε τέσσερα ξυλάκια, κολλητά το ένα στο άλλο, στο κέντρο, ώστε να σχηματιστεί ένας διάδρομος. Αυτά τα ξυλάκια δεν τα κολλάμε!
Ο διάδρομος θα μας βοηθήσει να ορίσουμε το μήκος των διαχωριστικών στοιχείων μεταξύ των χώρων όπου θα μπουν τα ζώα. Οπότε, παίρνουμε ένα άλλο ξυλάκι που του έχουμε κόψει την ημικυκλική άκρη και με ένα μολυβάκι σημειώνουμε ως πού πρέπει να κόψουμε.
Κατόπιν κολλάμε κάθετα τα διαχωριστικά στοιχεία ανά δύο ξυλάκια του πατώματος ώστε να δημιουργηθούν οι χώροι που θα μπουν τα ζώα.
Τέλος κόβουμε άλλα ξυλάκια (ίσου σχεδόν μήκους με τα προηγούμενα) που θα τα κολλήσουμε κάθετα, μπροστά ακριβώς από τα διαχωριστικά και θα μας δημιουργήσουν τις εισόδους στους χώρους αυτούς, όπως στην παρακάτω φωτογραφία.
Μετά απ’ όλα αυτά, το πρώτο πάτωμα είναι σχεδόν έτοιμο!
Για να κατασκευάσουμε το δεύτερο πάτωμα θα χρειαστούμε πάλι 18 ξυλάκια, τα οποία θα τα βάλουμε το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά με μία σημαντική διαφορά: Σ’ αυτό το πάτωμα θα πρέπει να αφήσουμε και μία τρύπα ώστε να βάλουμε τη ράμπα, το κεκλιμένο επίπεδο που θα το ενώνει με το από κάτω. Παρακάτω φαίνεται η τελική επιφάνεια του δεύτερου πατώματος.
Πάμε να δούμε πως θα κόψουμε την τρύπα. Αφού βάλουμε τα 18 ξυλάκια στη σειρά όπως στο πρώτο πάτωμα, έπειτα παίρνουμε δύο ξυλάκια και τα βάζουμε στο κέντρο ώστε να σχηματίζεται ο διάδρομος όπως κάναμε στο πρώτο πάτωμα.
Παίρνουμε το πάτωμα που έχουμε ήδη κατασκευάσει και ελέγχουμε ότι τα ξυλάκια είναι στο σωστό μέρος και όχι πιο πάνω ή πιο κάτω, διότι η τρύπα δεν θα οδηγεί στον διάδρομο.
Αφού δούμε ότι τα δύο ξυλάκια έχουν μπει σωστά, τότε βγάζουμε το κάτω και αφήνουμε μόνο το πάνω. Ο διάδρομος θα έχει φάρδος όσο το πλάτος ενός από τα ξυλάκια. Έπειτα, σημειώνουμε με ένα μολύβι μετρώντας από τα δεξιά στα ξυλάκια 3, 4 & 5 πάνω και κάτω από το ξυλάκι τα σημεία κοπής.
Τέλος, κόβουμε τα κομμάτια από αυτά τα 3 ξυλάκια και βάζουμε τα δύο κομμάτια, το πάνω και κάτω από τις γραμμές, ξανά ανάμεσα στα υπόλοιπα ξυλάκια ώστε να τα κολλήσουμε όλα μαζί και να δημιουργηθεί το πάτωμα με την τρύπα, όπως φαίνεται στην από κάτω εικόνα.
Το αναποδογυρίζουμε και έχουμε πλέον το πάτωμα ώστε να κόψουμε τα νέα διαχωριστικά και να φτιάξουμε τα νέα δωμάτια, όπως στο πρώτο πάτωμα.
Στο τρίτο πάτωμα ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το δεύτερο, μόνο που η τρύπα πλέον θα είναι από την άλλη μεριά και στη μία πλευρά θα υπάρχουν μεγαλύτεροι χώροι, διότι εκεί θα κατεβαίνει η σκάλα από το κατάστρωμα όταν αργότερα το φτιάξουμε.
Για να φτιάξουμε τα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) που ενωνούν τα πατώματα μεταξύ τους, αρκεί μόνο να κόψουμε ένα κομμάτι από ένα ξυλάκι όπως φαίνεται στις από πάνω εικόνες και να το τσακίσουμε τόσο ώστε να μην χωριστούν τελείως τα δύο μέρη αλλά να μπορεί να λυγίζει. Το κομμάτι που θα κολλήσουμε στο πάτωμα πρέπει να έχει αρκετό φάρδος ώστε να κολλήσει καλά.
Στο τέλος, αφού κολλήσουμε και τα δύο κεκλιμένα επίπεδα, θα έχουμε και τα τρία πατώματα έτοιμα για να τα βάλουμε το ένα πάνω στο άλλο.
Αφότου έχουμε ολοκληρώσει και τα τρία πατώματα, είναι ώρα να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα πλαϊνά του πλοίου. Για την κατασκευή τους θα χρειαστεί να καμπυλώσουμε τα ξυλάκια ελαφρώς και να βάλουμε τρία στη σειρά όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες. Τα καμπυλώνουμε πιέζοντάς τα στο κέντρο χωρίς να τα σπάσουμε και τόσο ώστε όταν τα τοποθετήσουμε κατακόρυφα να στέκονται και να μην πέφτουν. Και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο, τρία στη σειρά, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν μια καμπύλη που όταν τη βάλουμε κοντά στα πατώματα να εξέχουν στα δεξιά και στα αριστερά.
Καμπυλώνουμε τα ξυλάκια σε ομάδες και φροντίζουμε να έχουν την ίδια καμπυλότητα σε κάθε ομάδα.
Κατόπιν καμπυλώνουμε και άλλα ξυλάκια, τα οποία αυτά θα είναι οι σύνδεσμοι των πρώτων και θα τα ενώσουν, ώστε να φτιάξουν το από κάτω τοίχωμα του πλοίου, το πλαϊνό. Κολλούμε τα μεν με τα δε και δημιουργούμε τις πρώτες δύο στρώσεις του τοιχώματος. Ό,τι κάνουμε για τη μία πλευρά θα κάνουμε και για την άλλη.
Στην τρίτη στρώση θα αφήσουμε κενά για τα παράθυρα, ώστε να παίρνουν αέρα τα ζώα, οπότε θα την φτιάξουμε διαφορετικά.
Στην τρίτη στρώση κόβουμε τα ξυλάκια πιο μικρά, δημιουργώντας κενά για τα παράθυρα. Επίσης, τα ξυλάκια με τα οποία κολλάμε τα πλαϊνά πρέπει κι αυτά να τα κόψουμε στις άκρες ώστε να είναι ευθεία. Όπως ακριβώς φαίνεται παρακάτω.
Επίσης, εξωτερικά από την κιβωτό μπορούμε να βάλουμε και στέγαστρα στα παράθυρα όπως φαίνεται στην από κάτω εικόνα, ώστε να μην μπαίνουν τα νερά της βροχής μέσα. Αφού, λοιπόν, έχουμε σχηματίσει και τα δύο πλαϊνά όπως παραπάνω τα βάζουμε δεξιά κι αριστερά από τα πατώματα. Το τρίτο πάτωμα τελικά θα διαμορφωθεί όπως φαίνεται στην από κάτω εικόνα.
Τώρα πρέπει να κατασκευάσουμε τα κατακόρυφα στοιχεία που θα οριοθετούν τα πλαϊνά της κιβωτού και θα κλείνουν το σχήμα της. Όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες, παίρνουμε 4 τετράδες ξυλάκια που τα κολλάμε με δύο κατακόρυφα άλλα ξυλάκια την κάθε μία, με τη διαφορά ότι στις δύο, τις εσωτερικές, χρησιμοποιούμε ολόκληρα τα ξυλάκια ενώ στις δύο εξωτερικές τα κόβουμε στις άκρες ώστε να είναι ευθείες και να χωράνε ανάμεσα στα άλλα δύο πλαϊνά. Ακριβώς όπως φαίνεται στην δεύτερη από κάτω εικόνα.
Για να σχηματίσουμε τη βάση της κιβωτού θα χρειαστούμε ένα μεγάλο χαρτόνι (όποιου χρώματος θέλουμε) όπου επάνω θα τοποθετήσουμε με προσοχή τα από πάνω κομμάτια, όλα τα πλαϊνά και τα πατώματα και μετά με ένα μολύβι θα γράψουμε στο χαρτόνι το περίγραμμα της κιβωτού.
Κατόπιν, επειδή το φάρδος σε ορισμένα σημεία είναι μεγαλύτερο από το μήκος που έχει ένα ξυλάκι, θα πρέπει να φτιάξουμε τη βάση όπως από κάτω. Θα βάλουμε δηλαδή δύο σειρές ξυλάκια, όπως φαίνονται στην από κάτω εικόνα και έπειτα θα αρχίσουμε να κόβουμε τα ξυλάκια ώστε να καλυφθεί το σχήμα που έχουμε γράψει πάνω στο χαρτόνι.
Αν το κάνουμε ολόσωστα, μπορούμε να το φτιάξουμε συμμετρικό, αλλά και να μας βγει όπως το παρακάτω δεν μας ενοχλεί.
Έπειτα, πρέπει να φροντίσουμε ότι τα ξυλάκια θα παραμείνουνε κολλημένα μεταξύ τους, οπότε όπως και στα πατώματα, κολλάμε άλλα ξυλάκια, κατά την αντίθετη φορά που θα τα κρατήσουν μεταξύ τους, όπως στις παρακάτω εικόνες. Και βάζουμε επιπλέον συνδετικά ξυλάκια για να κρατήσουμε κολλημένα όσα κομμάτια δεν έχουν συνδεθεί σωστά, και ειδικά στις άκρες.
Αφού λοιπόν ετοιμαστεί και η βάση, το επόμενο βήμα είναι να κολλήσουμε πλέον όλα τα στοιχεία που έχουμε ετοιμάσει ως τώρα, ώστε να αρχίζει να σχηματίζεται η κιβωτός όπως παρακάτω.
Το κατάστρωμα θα είναι ακριβώς το ίδιο με τη βάση, και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ακριβώς υπόβαθρο στο χαρτόνι για να το σχηματίσουμε. Η μόνη διαφορά είναι ότι το κατάστρωμα θα έχει μια τρύπα που θα το συνδέει με μια ακόμη ράμπα με τους υπόλοιπους χώρους της κιβωτού.
Έπειτα, θα φτιάξουμε ένα ορθογώνιο χώρο όπου εκεί μέσα θα μπαίνουν τα πουλιά, τα οποία χρειάζονται χώρο για να πετούν και να τριγυρίζουν, όπως παρακάτω.