Στο 16ο και τελευταίο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής του ο απόστολος Παύλος γράφει τα εξής: «Σας συστήνω την αδελφή μας τη Φοίβη, που είναι διάκονος της εκκλησίας στις Κεγχρεές. Σας παρακαλώ να τη δεχθείτε στο όνομα του Κυρίου, όπως αρμόζει σε χριστιανούς, και να της παρασταθείτε σ’ ό,τι σας έχει ανάγκη. Γιατί κι αυτή έχει βοηθήσει πολλούς, κι εμένα τον ίδιο» (Ρωμ. 16, 1-2).
Η αγία Φοίβη ήταν μία από τις πλέον γνωστές και δραστήριες διακόνισσες στην πρώτη Εκκλησία. Διότι οι απόστολοι του Χριστού, πλην των διακόνων ανδρών, είχαν θεσπίσει και την τάξη των διακονισσών ώστε να έχουν τη βοήθειά τους στην άσκηση του έργου τους μεταξύ των γυναικών και στην ευπρεπή και ανεπίληπτη τέλεση του μυστηρίου του βαπτίσματός των. Η επιλογή τους γινόταν μετά από προσεχτική δοκιμασία από την τάξη των αφιερωμένων παρθένων ή χηρών, ακόμη και μητέρων που είχαν αναθρέψει χριστιανοπρεπώς τα παιδιά τους. Αρχικά οι διακόνισσες έπρεπε να είχαν συμπληρωμένο το 60ο έτος της ηλικίας τους (πρβλ. Α ́ Τιμ. 5, 9-10), αργότερα όμως το 40ο και, κατ’ οικονομίαν, επιλέγονταν και νεότερες κατά την κρίση των επισκοπών.
Η Φοίβη λοιπόν ήταν μία από τις πρώτες διακόνισσες της Εκκλησίας των Κεγχρεών, πόλης-λιμανιού της Κορίνθου στον Σαρωνικό κόλπο. Διακρινόταν για την αρετή, την αφοσίωση στο αποστολικό έργο και τη μεγάλη της δραστηριότητα. Ο απόστολος Παύλος, κατά την παραμονή και δράση του στην Κόρινθο τής είχε αναθέσει κηρυκτικό και κατηχητικό έργο, ενώ η Φοίβη επιδιδόταν με μεγάλο ζήλο και σε έργα αγάπης και φιλοξενίας, «είχε δέ βοηθήσει πολλούς, ακόμη και τον απόστολο Παύλο». Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό της, ώστε της ανέθεσε τη μεταφορά της σπουδαίας –από πλευράς περιεχομένου– επιστολής του προς τους Ρωμαίους. Όταν, επίσης, ο Παύλος διακινδύνευσε στις Κεγχρεές από εχθρούς του Ευαγγελίου, η διακόνισσα Φοίβη τον προστάτευσε, γι’ αυτό και δεν δίστασε ο απόστολος του Χριστού να την αποκαλέσει, στην ίδια επιστολή, αδελφή του πνευματική.
Η μνήμη της τιμάται ιδιαίτερα στην αποστολική Εκκλησία της Κορίνθου.
Ἀπολυτίκιον.
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Συνόμιλος τοῦ Παύλου καὶ διάκονος ἔνθεος, τῆς ἐν Κεγχρεαῖς Ἐκκλησίας τοῦ Θεοῦ ἐχρημάτισας, ὦ Φοίβη ὡς θεράπαινα Χριστοῦ, καὶ πλήρης οὐρανίων ἀρετῶν· διὰ τοῦτό σε ἐνδιαφέροντα ὕμνοις πνευματικοῖς, τιμῶμεν ἀνακράζοντες· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγοῦντι διὰ σοῦ, ἡμῖν τὰ κρείττονα.
Βήμα 1ο: Βρίσκω στον χάρτη τις Κεχριές ή (ή Κεγχρεές ή Κεγχρίες).
(για να δω τον χάρτη σε μεγάλη ανάλυση, πατάω δεξί κλικ -> Άνοιγμα σε νέα καρτέλα)
Βήμα 2ο: Βλέπω το παρακάτω βίντεο για τις Κεγχρεές.
Βήμα 3ο: Σκέφτομαι και απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις. Έπειτα κλικάρω και ελέγχω την απάντηση.