Ο νομός Φθιώτιδας είναι ένας από τους πενήντα ένα νομούς της Ελλάδας και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Συνορεύει με τους νομούς Ευβοίας μέσω του Ευβοϊκού κόλπου στα ανατολικά, Βοιωτίας και Φωκίδας στα νότια, Αιτωλοακαρνανίας στα νοτιοδυτικά, Ευρυτανίας και Καρδίτσας στα δυτικά, Λάρισας στα βόρεια και Μαγνησίας στα ανατολικά.
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Φθιώτιδας είναι η Λαμία, που είναι επίσης πρωτεύουσα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, σημαντικές πόλεις είναι ο Μώλος, τα Καμένα Βούρλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Αρκίτσα, η Αταλάντη, η Ελάτεια, η Λάρυμνα, η Αμφίκλεια, η Τιθορέα, η Στυλίδα, η Υπάτη, η Μακρακώμη, η Σπερχειάδα, το Πλατύστομο και ο Δομοκός.
Μεγάλο μέρος της έκτασης είναι ορεινό στο νότιο μέρος με μερικές περιοχές χαμηλού υψομέτρου, αν και οι πεδιάδες βρίσκονται στα κεντρικά και στα βόρεια στις κοιλάδες του Κηφισού και του Σπερχειού. Βουνά κυριαρχούν στο νότο, στα νοτιοδυτικά, τα πιο δυτικά και στα βόρεια.
Τα βουνά της Φθιώτιδος είναι: η Όθρη, ο Τυμφρηστός, τα Βαρδούσια, το Καλλίδρομο, η Οίτη και το Χλωμό.
Όθρη (ή Όθρυς, 1.726 μ.). Εκτείνεται στα βόρεια σύνορα του Νομού, και έχει διεύθυνση από Δ. προς Α. Στο κέντρο της οροσειράς ξεχωρίζουν τα “Βουνά της Γκούρας”. Από το δυτικό τμήμα της οροσειράς διέρχεται η οδική αρτηρία για το Δομοκό, Θεσσαλία κλπ. Η Όθρη μέχρι το 1882 αποτελούσε την οροθετική γραμμή του Ελληνικού κράτους.
Τυμφρηστός (ή Βελούχι). Βρίσκεται στα σύνορα του Νομού με την Ευρυτανία. Η ψηλότερη κορυφή του έχει ύψος 2.315 μ. Ο Τυμφρηστός είναι από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας με τα πυκνά του δάση από έλατα, καστανιές και δρυς.
Βαρδούσια. Εκτείνονται από τον Τυμφρηστό ως τον ποταμό Μόρνο της Δωρίδας. Είναι από τα κυριότερα βουνά της Στερεάς. Ο Κόρακας είναι η ψηλότερη κορυφή του με ύψος 2.495 μ. Άλλες κορυφές του είναι η Πλάκα (ή Πυραμίδα 2.350 μ.), η μεγάλη Σούφλα (2.260 μ.), το Σινάκι (2.290 μ.) κ.ά. Στις πλαγιές των Βαρδουσίων, τα οποία φημίζονται για την κτηνοτροφία τους, υπάρχουν περίφημα λιβάδια, όπου πολλά κοπάδια ξεκαλοκαιριάζουν. Τα Βαρδούσια αποτελούν, μετά τον Όλυμπο, το δεύτερο ορειβατικό κέντρο της Ελλάδας.
Καλλίδρομο (ή Κούκος). Εκτείνεται κατά μήκος του Μαλιακού κόλπου, και αποτελεί παρακλάδι της Οίτης. Η ψηλότερη κορυφή του έχει ύψος 1.372 μέτρα. Στους ΒΑ πρόποδές του βρίσκεται το περίφημο στενό των Θερμοπυλών, το οποίο σήμερα μετά την απόσυρση της θάλασσας δεν αποτελεί πια στενό.
Οίτη. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Φθιώτιδας και Φωκίδας. Έχουν ψηλότερη κορυφή τον Πύργο (ή Πυρά 2.152 μ.).
Χλωμό. Βρίσκεται στα σύνορα με τον Νομό Βοιωτίας. Η ψηλότερη κορυφή του έχει ύψος 1.081 μ.
Ποτάμια του Νομού Φθιώτιδος είναι ο Σπερχειός και ο Γοργοπόταμος.
Σπερχειός (ή Αλαμάνα). Πηγάζει από τον Τυμφρηστό και χύνεται στον Μαλιακό κόλπο. Έχει πολλούς παραποτάμους και ποτίζει την κοιλάδα του Σπερχειού. Έχει μήκος 82 χλμ. Στη μάχη της Αλαμάνας οι Τούρκοι συνέλαβαν το 1821 τον Αθανάσιο Διάκο και τον σούβλισαν ζωντανό.
Γοργοπόταμος. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους χείμαρρους. Περνώντας μία βαθιά χαράδρα ενώνεται σε ένα σημείο με τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου. Στην κατοχή ή γέφυρα ανατινάχτηκε από τους αντάρτες, για να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός των Γερμανοϊταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.
Ο νομός Φθιώτιδος έχει πεδιάδες του Σπερχειού και της Λοκρίδος.
Πάμε να εντοπίσουμε αυτά που διαβάσαμε από
πάνω στον παρακάτω χάρτη!