Η Μεσσηνία είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Περικλείεται στα βόρεια από τον ποταμό Νέδα και τα Αρκαδικά Όρη, στα ανατολικά από το όρος Ταΰγετος, στα νότια από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και στα δυτικά από το Ιόνιο Πέλαγος. Συνορεύει στα βόρεια με τον νομό Ηλείας, στα βορειοανατολικά με τον νομό Αρκαδίας και στα ανατολικά με το νομό Λακωνίας. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καλαμάτα.
Άλλες σημαντικές πόλεις: Φιλιατρά (7.882 κατ.), Μεσσήνη (6.912 κατ.), Γαργαλιάνοι (6.336 κατ.), Κυπαρισσία (5.708 κατ.), Πύλος (2.561 κατ.), Κορώνη (1.668 κατ.), Μεθώνη (1.249 κατ.).
Ο νομός Μεσσηνίας χωρίζεται στους Δήμους Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος, Τριφυλίας.
Το ψηλότερο βουνό είναι ο Ταΰγετος (2.404 μ., κορυφή Προφήτης Ηλίας), τον οποίο μοιράζεται με τη Λακωνία και του οποίου η αλυσίδα συνεχίζεται με άλλες ψηλές κορυφές προς βορειοδυτικά.
Στα βορειοανατολικά σύνορα με την Αρκαδία και σε μικρή απόσταση από την Ανδρίτσαινα της Ηλείας βρίσκεται το Λύκαιο (1.420 μ.).
Στα βόρεια σύνορα με την Ηλεία βρίσκεται το Τετράζιο.
Στα δυτικά και προς το Ιόνιο Πέλαγος εκτείνονται από βορρά προς νότο τα όρη της Κυπαρισσίας (όρος Αιγάλεο, 1.224 μ), στην προέκταση των οποίων βρίσκεται, στη δυτική μεσσηνιακή χερσόνησο, το όρος Λυκόδημο (960 μ.).
Μεγαλύτερο ποτάμι είναι ο Πάμισος, ο οποίος διασχίζει την πεδιάδα της Καλαμάτας και χύνεται στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Στα σύνορα με την Ηλεία βρίσκεται η Νέδα.
Μικρότερα ποτάμια είναι ο Βελίκας και ο Νέδωνας, που διασχίζει την Καλαμάτα.
Η μεγάλη μεσσηνιακή πεδιάδα ξεκινά από το μυχό του Κόλπου και καταλήγει στους πρόποδες του Τετράζιου όρους, βόρεια του νομού. Διαρρέεται από τον Πάμισο ποταμό και τους παραποτάμους του, που πηγάζουν από τα αρκαδικά και τα μεσσηνιακά βουνά. Χωρίζεται στη Μακαρία, την πεδιάδα του Παμίσου και την πεδιάδα της Ανω Μεσσηνίας ή της αρχαίας Στενυκλάρου. Είναι πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια νερά και έχει καλό αρδευτικό δίκτυο, ενώ καλλιεργούνται στα εδάφη της : πατάτες, κηπευτικά, καλαμπόκι, εσπεριδοειδή κ.ά. Στις πεδινές και τις ημιορεινές περιοχές ευδοκιμεί η ελιά, από την οποία παράγεται το καλύτερο λάδι στον κόσμο, η συκιά και η σταφίδα, που αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα του νομού. Στις παράκτιες ακτές της Πυλίας και της Τριφυλίας εκτείνονται μικρές πεδινές περιοχές στις οποίες, σε συνδυασμό με το κλίμα, καλλιεργούνται εκτός από ελιές και σταφίδα, πρώιμα κηπευτικά.
Ο Νομός Μεσσηνίας δεν έχει μεγάλες λίμνες, αλλά έχει ένα μικρό σύμπλεγμα καταρρακτών και λιμνών με πολύ ενδιαφέρον που ονομάζεται Πολυλίμνιο.
«Το Πολυλίμνιο χρωστά την ομορφιά του στο ανώμαλο έδαφος της περιοχής. Τα πάνω και τα κάτω του ανάμεσα στους βράχους και τα δέντρα οδηγούν τα νερά και σχηματίζουν τους καταρράκτες και τις 15 λίμνες του. Η Καδούλα, σπίτι ενός καταρράκτη ύψους 25 μέτρων, ονομάστηκε έτσι από το σχήμα της που θυμίζει καρδούλα. Η Μαυρόλιμνα μόνο μαύρη δεν είναι. Τα μισά από τα πράσινα νερά της απολαμβάνουν φυσική σκιά από τη βλάστηση. Η Μαύρη Λίμνα -άλλη από την Μαυρόλιμνα- έχει τον δικό της μικρό καταρράκτη. Οι λίμνες του Ιταλού -η πρώτη που συναντάτε μπαίνοντας στο Πολυλίμνιο- και του Τυχερού μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε ποιες ιστορίες κρύβουν τα δικά τους ονόματα. Εκείνες του Πανάγου και της Σταθούλας παραπέμπουν στον Πανάγο Γραμματικόπουλο και την Σταθούλα Θεριού που πνίγηκαν στα νερά τους, η δεύτερη μαζί με τα παιδιά της στην προσπάθεια να ξεφύγει απ’ τις ορδές του Ιμπραήμ. Όσο για την λίμνη Κάδη; Αυτή δικαιολογημένα είναι η πιο γνωστή από όλες. Η Κάδη απλώνεται σε περίπου 300 τετραγωνικά μέτρα. Ένας επιβλητικός καταρράκτης χύνεται στην μια της άκρη, δεν καταφέρνει όμως να ταράξει τα καταπράσινα νερά της που παίρνουν το χρώμα τους από τα βράχια και τα φυτά που την αγκαλιάζουν.»
(απόσπασμα από το https://www.travel.gr/explore/polylimnio-i-galazia-limni-tis-mess/)
Πάμε να εντοπίσουμε αυτά που διαβάσαμε από
πάνω στον παρακάτω χάρτη!