Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην Αργολίδα..
Ο Νομός Αργολίδος βρίσκεται όπως είδαμε και στους προηγούμενους χάρτες στο ανατολικό- βορειοανατολικό κομμάτι της Πελοποννήσου και γειτνιάζει (γειτονεύει) με τους νομούς Αρκαδίας στα δυτικά και νότια και με τον νομό Κορινθίας στα βόρεια. Τα όρια όπως θα δούμε παρακάτω στους χάρτες με τους άλλους νομούς είναι οι οροσειρές κυρίως. Πρωτεύουσα του νομού είναι το Ναύπλιο. Σημαντικές τοποθεσίες που περιλαμβάνει ο νομός είναι το Άργος, οι Μυκήνες (στα αρχαία Ελληνικά Αἱ Μυκήναι), η Επίδαυρος, η Μέρμπακα (Αγία Τρίας Αργολίδας) και το Τολό Αργολίδας.
Ο νομός Αργολίδος χωρίζεται στους Δήμους Άργους-Μυκηνών, Ναυπλιέων, Επιδαύρου, Ερμιόνιδας.
Το όρος Ολίγυρτος (1.935 μ.). Είναι βουνό της δυτικής Αργολίδας, από τον οποίον είδαμε ότι ξεκινά ο ποταμός Ασωπός που διατρέχει τον νομό Κορινθίας και χύνεται στον Κορινθιακό Κόλπο.
Το όρος Λύρκειο. Ενώνεται βόρεια με το Τραχύ, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με το Αρτεμίσιο. Είναι τμήμα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό με τον Αργολικό κόλπο και περιλαμβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Ολίγυρτο, Αρτεμίσιο, Τραχύ κ.α. Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Γούπατα και έχει υψόμετρο 1.755 μέτρα. Το όρος Λύρκειο μαζί με το γειτονικό Αρτεμίσιο συγκαταλέγεται στις 196 σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας.
Το όρος Δίδυμο (1.133 μ.). Βρίσκεται στο ΝΑ μέρος της Αργολικής Χερσονήσου. Αποτελεί ενιαία οροσειρά με το Αραχναίο.
Ένας ποταμός υπάρχει στον Νομό, ο Ίναχος (ή Πάνιτσα). Πηγάζει από το Κτενιά και το Λύρκειο. Παραπόταμοί του είναι ο Ξεριάς ή Χάραδρος και ο Αργολικός Κηφισός. Τον χειμώνα ο Ίναχος είναι αιτία να κινδυνεύει όλος ο κάμπος του Άργους, ενώ το καλοκαίρι ξηραίνεται τελείως.
Ο νομός Αργολίδος δεν έχει πλέον φυσικές λίμνες, παρά μόνο έλη, αλλά στην αρχαιότητα λέγεται ότι εκεί όπου είναι τα έλη βρισκόταν η λίμνη της Λέρνης Ύδρας, που είναι ξακουστή από τους μύθους τους Ηρακλέως. Εκεί λέγεται πως σκότωσε ένα μυθικό τέρας αθάνατο, με πολλά κεφάλια.
Μόνο το 16,5% του Νομού είναι πεδινό. Κυριότερη είναι η Αργοναυπλιακή πεδιάδα που αναπτύσσεται ανάμεσα στα Αργολιδοαρκαδικά βουνά του δυτικού κομματιού του νομού, και στα βουνά της Αργολικής Χερσονήσου του ανατολικού κομματιού. Είναι πολύ εύφορη.
Άλλες πεδιάδες είναι του Κρανιδίου και της Επιδαύρου. Πεδινή έκταση είναι και το μικρό οροπέδιο της Σκοτεινής ΒΔ του Νομού.
Στους πρόποδες του όρους Διδύμου στην Αργολίδα υπάρχει ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Δύο τεράστιοι κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί από την καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού. Οι κρατήρες έχουν περίπου την ίδια διάμετρο, έτσι οι ντόπιοι τα ονόμασαν δίδυμα σπήλαια ή δολίνες
Οι δύο κρατήρες, έχουν κυκλικό σχήμα και είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση λόγω του μεγέθους τους. Από ψηλά ειδικά αποτελούν ένα απίστευτο, απόκοσμο, εξωγήινο θέαμα. Ο ένας βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και ονομάζεται «Μεγάλη σπηλιά» και ο δεύτερος, στην πεδιάδα και ονομάζεται «Μικρή σπηλιά». Το βάθος του μικρού κρατήρα είναι 80 μέτρα μέσα στα στρώματα των προσχώσεων και η διάμετρος του είναι 150 μέτρα.
Πάμε να εντοπίσουμε αυτά που διαβάσαμε
από πάνω στους παρακάτω χάρτες!
Τι πληροφορίες παραπάνω μάς δίνει
ο δεύτερος χάρτης σε σχέση με τον πρώτο;