Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην Αρκαδία...
Ο νομός Αρκαδίας βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με τον Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με τον νομό Κορινθίας, στα ανατολικά με τον νομό Αργολίδας, στα νότια με τον νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με τον νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με τον νομό Ηλείας. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, ο νομός αυτός έχει διέξοδο στη θάλασσα στα ανατολικά και άρα παρότι είναι στην καρδιά της Πελοποννήσου συνδυάζει και το υδάτινο στοιχείο.
Ο νομός Αρκαδίας χωρίζεται στους Δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας.
Το όρος Μαίναλο (1.981 μ.). Θεωρείται μεγάλο ορεινό συγκρότημα, λέγεται ότι αποτελεί την “Ακρόπολη της Πελοποννήσου”. Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας (1.981 μ.). Όλη η οροσειρά είναι σκεπασμένη από δάση. Διαθέτει ωραίες και πλούσιες κοιλάδες.
Το όρος Ταΰγετος (1.926 μ.). Το βόρειο τμήμα του βουνού βρίσκεται στον Νομό Αρκαδίας. Κορυφές του η Ελληνίτσα (1.926 μ.), ο Άγιος Γεώργιος (1.297 μ.).
Το όρος Πάρνωνας (1.232 μ.). Οι κορυφές του είναι η Άνω Κορομηλιά (1.232 μ.), Καρακούλα (1.318 μ.), Ζαβίτσα (976 μ.), Μεγάλος Κόζακας (1.069 μ.).
Επίσης, στα σύνορα με τον νομό Αργολίδος είναι τα όρη Αρτεμίσιο και Λύρκειο που τα είδαμε στον νομό Αργολίδος.
Ο Νομός Αρκαδίας είναι πλούσιος σε τρεχούμενα νερά. Χείμαρροι, ρυάκια καθώς και μεγάλα ποτάμια κατρακυλούν από τις πυκνοδασωμένες πλαγιές των βουνών του.
Το μεγαλύτερο ποτάμι είναι ο Αλφειός που έχει μήκος 88 χλμ. Πηγάζει από το οροπέδιο της Τρίπολης και στη πορεία του δέχεται παραπόταμους και ρέματα.
Ο Λάδωνας (ή Λάδων ή Ρουφιάς) σχηματίζει σε μικρή έκταση όριο ανάμεσα στους νομούς Αρκαδίας και Αχαΐας. Πηγάζει από τον Χελμό και Σαιτά. Σχηματίζει υδατοπτώσεις που ονομάζονται Πήδημα, και κατασκευάστηκε υδροηλεκτρικό έργο.
Και ο Ερύμανθος. Πηγάζει από το όρος Ερύμανθος και είναι φυσικό σύνορο μεταξύ του Νομού Αχαΐας και του Νομού Ηλείας.
Ο Νομός Αρκαδίας επειδή είναι ορεινός, έχει περιορισμένες πεδιάδες. Δύο χαμηλές πεδινές εκτάσεις σχηματίζονται δίπλα στον Αργολικό κόλπο: Η πεδιάδα του Άστρους (ή Θυρεατική) και νοτιότερα η πεδιάδα του Λεωνιδίου η οποία είναι μικρότερη. Οι άλλες πεδινές περιοχές του νομού είναι ψηλές λεκάνες δηλ. οροπέδια τα οποία περικλείουν ψηλότερα βουνά. Γνωστό είναι το οροπέδιο της Τρίπολης (ύψους 600-700 μ.).
Δύο είναι οι λίμνες στο Νομόν Αρκαδίας:
– Λίμνη Τάκκα. Βρίσκεται σε ύψος 657 μ. Η έκτασή της δεν είναι σταθερή. Παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις δηλ. μεγαλώνει τον χειμώνα και μικραίνει το καλοκαίρι. Μελετάται το θέμα συστηματικής χρησιμοποίησης των νερών της λίμνης για αρδευτικούς σκοπούς.
– Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Βρίσκεται σε ύψος 420 μ.. Πίσω από το φράγμα ύψους 40 μ. σχηματίστηκε η τεχνητή λίμνη.
Πάμε να εντοπίσουμε αυτά που διαβάσαμε από
πάνω στον παρακάτω χάρτη!