Αφού, λοιπόν, μάθαμε για τη γη ως μέρος της Δημιουργίας του Θεού, αφού μάθαμε ότι οι άνθρωποι κατασκευάζανε από αρχαιοτάτων χρόνων χάρτες ώστε να μεταδίδουν πληροφορίες από τα ταξίδια τους σε άλλους, ήρθε ο καιρός τώρα να ασχοληθούμε με τον τόπο μας και να δούμε η Ελλάδα πού βρίσκεται επάνω στη γη.
Όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι, η Ελλάδα ανήκει γεωγραφικά στην ήπειρο της Ευρώπης, στο νοτιοανατολικό άκρο της. Την ξηρά της γης την έχουμε χωρίσει οι άνθρωποι, για να συνεννοούμαστε, σε πέντε ηπείρους, συν την περιοχή της Ανταρκτικής, που ανακαλύφθηκε αργότερα και θεωρείται η έκτη ήπειρος. Άρα έχουμε την Ευρώπη που συνορεύει με την Ασία, αλλά τις χωρίζουμε με μια νοητή γραμμή, για λόγους πολιτικούς και ιστορικούς, ειδάλλως είναι η ίδια έκταση γης και την αποκαλούμε Ευρασία. Έπειτα έχουμε την Αφρική, την Αμερική, που χωρίζεται λόγω της διώρυγας του Παναμά σε Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ωκεανία. Επίσης, τα νησιά που είναι κοντά στις παραπάνω μεγάλες περιοχές θεωρούμε ότι ανήκουν σ’ αυτές τις μεγάλες ηπειρωτικές ενότητες.
Η επιστήμη της γεωλογίας ασχολείται να μας πει πώς περίπου δημιουργήθηκαν αυτές οι μεγάλες ηπειρωτικές ενότητες πώς ήταν η μορφή της γης παλαιότερα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο ο Θεός γνωρίζει τι ακριβώς έκανε προτού υπάρξουμε εμείς οι άνθρωποι. Η δική μας ιστορία και κατανόηση αρχίζει απ’ όταν μπορέσαμε να αντιληφθούμε τα πράγματα. Όλα τα πριν αποτελούν εν μέρει εικασίες που καλό είναι να θυμόμαστε ότι, αν ο Θεός δεν θελήσει να μας δείξει τι πράγματι συνέβη, ίσως να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια και δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα.
Στο βιβλίο της Γενέσεως διαβάζουμε ότι ο Μωϋσής είδε, καθώς του απεκάλυψε ο Θεός, ότι με εντολή του Θεού αποκαλύφθηκε η ξηρά μέσα από το νερό και μένει εις τον αιώνα όπως ο Κύριος έχει διατάξει την θάλασσα να μην υπερβαίνει τα συγκεκριμένα όρια που έχει θέσει. Ο Κατακλυσμός όταν συνέβη ήταν έκτακτο γεγονός, κατ’ εντολή Θεού, που μόνο αυτός μπορεί να αλλάζει τους νόμους και τους κανόνες που ο Ίδιος έχει θεσπίσει όταν το κρίνει απαραίτητο.
«συναχθήτω τὸ ὕδωρ τὸ ὑποκάτω τοῦ οὐρανοῦ εἰς συναγωγὴν μίαν,
καὶ ὀφθήτω ἡ ξηρά. καὶ ἐγένετο οὕτως.
καὶ συνήχθη τὸ ὕδωρ τὸ ὑποκάτω τοῦ οὐρανοῦ εἰς τὰς συναγωγὰς αὐτῶν,
καὶ ὤφθη ἡ ξηρά.»
(Γεν. κεφ. 1, στιχ. 9)
«ἔφραξα δὲ θάλασσαν πύλαις, ὅτε ἐμαιοῦτο ἐκ κοιλίας μητρὸς αὐτῆς ἐκπορευομένη. ἐθέμην δὲ αὐτῇ ὅρια, περιθεὶς κλεῖθρα καὶ πύλας.
εἶπα δὲ αὐτῇ· μέχρι τούτου ἐλεύσῃ καὶ οὐχ ὑπερβήσῃ, ἀλλ᾿ἐν σεαυτῇ συντριβήσεταί σου τὰ κύματα.»
(Ιώβ, κεφ. 38, στιχ. 8 & 10-11)
Στον χάρτη η Ελλάδα παρουσιάζεται σχεδόν στο μέσον του, κι αυτό κυρίως επειδή αυτοί που πρώτοι σχεδίασαν τον χάρτη ήταν Ευρωπαίοι και έβαζαν το “σπίτι” τους στο κέντρο. Παρά τη συγκυρία αυτή, ωστόσο, εξ αρχαιοτάτων χρόνων η Ελλάδα, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, ήταν ένα κομβικό σημείο στην ανάπτυξη του πολιτισμού, του εμπορίου, ακόμη και πολεμικών συγκρούσεων. Μετά δε και την εκλογή του ελληνικού έθνους από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό για να αναλάβει το κήρυγμα του Ευαγγελίου, όπου ομιλείται η ελληνική γλώσσα είναι πλέον ένας φάρος που σκοπός του είναι να κηρύσσει το ευαγγέλιο σε όσους δεν το γνωρίζουν.
Το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα λέγεται εύκρατο, ούτε πολύ ζεστό, ούτε πολύ κρύο. Όσο πιο βόρεια πάει κανείς, τόσο πιο ψυχρό ή πολικό γίνεται το κλίμα. Όσο πιο νότια πάει κάποιος, τόσο πιο ζεστό γίνεται το κλίμα και πάλι αντιστρέφεται, μετά την ζώνη του ισημερινού. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που πέφτουν οι ακτίνες του ηλίου στη Γη. Στην Ελλάδα πέφτουν από τη μεριά του νότου, γι’ αυτό και τα δωμάτια που βλέπουν νότια, που έχουν δηλαδή παράθυρα στον νότο ζεσταίνονται πιο πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.