Αφού είδαμε τον παγκόσμιο χάρτη με τις ηπείρους, είδαμε τη θέση της Ελλάδας στην υδρόγειο, είδαμε τα διάφορα είδη των χαρτών και τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, τώρα θα ασχοληθούμε με τον κάθε νομό ξεχωριστά ώστε να μάθουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαμόρφωσή του και μ’ αυτές τις πληροφορίες να μπορούμε να καταλαβαίνουμε πώς ήταν περίπου οι συνθήκες στις οποίες άλλοι άγιοι είτε γεννήθηκαν, είτε έζησαν, είτε μαρτύρησαν.
Θα ξεκινήσουμε με το γεωγραφικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου, το οποίο ήταν από τα πρώτα που απελευθερώθηκαν μετά την Επανάσταση του 1821 και από αυτά στο οποίο ευρίσκονται από τα αρχαιότερα ευρήματα. Μέχρι τη διάνοιξη της διώρυγας του Ισθμού, η περιοχή της Πελοποννήσου θεωρούταν χερσόνησος. Παρότι μόνο στο κομμάτι εκείνο ενωνόταν με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, γεωγραφικά αυτό αρκεί ώστε να μην λέμε μια περιοχή νησί. Ωστόσο, επειδή ουσιαστικά, κατά το 99% βρέχεται από θάλασσα, γι’ αυτό και οι αρχαίοι την ονόμασαν “η νήσος του Πέλοπος”, τουτέστιν Πελοπόννησο. Ως ένα τεράστιο νησί την αντιλαμβάνονταν.
Είναι γνωστή ως Μορέας ή Μοριάς και αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσόνησο της Ελλάδας και τη νοτιότερη της Ευρώπης. Η σύνδεση της Πελοποννήσου με τη Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα γίνεται μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου (2004). Το 1893 κατασκευάστηκε η Διώρυγα της Κορίνθου η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο και αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών.
Το ανάγλυφο της Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται από μεγάλους ορεινούς όγκους. Η υψηλότερη οροσειρά της είναι ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης – Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή της ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας και έχει ύψος 2.407 μέτρα. Τα βουνά που δεσπόζουν στην Πελοπόννησο και ξεπερνούν τα 2000μ. ύψος είναι η οροσειρά της Κυλλήνης ή Ζήρειας (2.376 μ.), τα Αροάνια όρη ή Χελμός (2.341 μ.), ο Ερύμανθος ή Ωλονός (2.224 μ.) και η Πεντέλεια ή Ντουρντουβάνα (2.112 μ.).
Ο μεγαλύτερος ποταμός της είναι ο Αλφειός ο οποίος πηγάζει από τα αρκαδικά οροπέδια, δέχεται νερά από παραποτάμους (Ερύμανθος, Λάδωνας, Λούσιος, Κλαδέος, Ελισσώνα) και εκβάλλει στο βόρειο άκρο του κόλπου της Κυπαρισσίας. Άλλοι ποταμοί είναι ο Γλαύκος, ο Πηνειός Ηλείας, η Νέδα (το ένα από τα δύο ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα), ο Ευρώτας, ο Ασωπός, ο Νέδων, ο Σελινούντας, ο Βελίκας, ο Τάνος, ο Ίναχος κ.ά.
Μερικές από τις κυριότερες λίμνες της είναι η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, του Μουστού και η εποχιακή λίμνη Τάκα στο νομό Αρκαδίας, η λίμνη Τσιβλού στο νομό Αχαΐας, οι λίμνες Καϊάφα και Πηνειού (τεχνητή λίμνη) στο νομό Ηλείας, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η ελώδης Στυμφαλία στο νομό Κορινθίας.
Πάμε να μάθουμε ποιοι ιστορικοί νομοί
το απαρτίζουν μέσα από ένα παιχνίδι
Οι Νομοί, λοιπόν, είναι ο νομός Κορινθίας, ο νομός Αργολίδος, ο νομός Αρκαδίας, ο νομός Λακωνίας, ο νομός Μεσσηνίας, ο νομός Ηλείας και ο νομός Αχαΐας (κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού).