Την ίδια εποχή που μαρτύρησε ο Πανάγος από την Γαστούνη, ένας ακόμα Άγιος προστέθηκε στο σύνολο των μαρτύρων: ο ιερέας Χρήστος από την Ανδραβίδα.
Ήταν κι αυτός τέκνο εξισλαμισθέντος πατρός. Ο Χρήστος αναγκάστηκε να κρυφτεί για να μην εξισλαμισθεί. Ποθούσε να γίνει ιερέας και, έπειτα από πολλά παρακάλια και ικεσίες στον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Αρσένιο, τα κατάφερε.
Όταν ο Μουράτ αγάς συνέλαβε τον Πανάγιο στην Γαστούνη, οδηγήθηκε στην φυλακή και ο ιερέας Χρήστος. Εκεί του υπόσχονταν ευκολίες, τον καλόπιαναν και τον απειλούσαν. Μάλιστα κατά τις ανακρίσεις του έδειχναν την γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά τους ώστε να τον «κάμψουν». Όμως, ο Χρήστος δεν άλλαζε την πίστη του. Στη συνέχεια μαστιγώθηκε χωρίς έλεος, αλλά ο Άγιος και πάλι προσευχόταν και ευχαριστούσε τον Θεό.
Οι κακουχίες, ωστόσο, άρχισαν να κάμπτουν την πίστη του και βλέποντας την αλλαγή οι Τούρκοι άρχισαν να περηφανεύονται, ενώ οι Χριστιανοί λυπούνταν. Αργότερα, συνέβη να φυλακίσουν και άλλους ιερείς της περιοχής, ο οποίοι τον απέφευγαν και έκαναν τον Χρήστο να ντρέπεται για την αλλαγή του. Ο Χρήστος συνήλθε με αυτόν τον τρόπο, μετενόησε και ομολόγησε εκ νέου την πίστη του. Οι Τούρκοι θύμωσαν και τον οδήγησαν στο σημείο της θανάτωσης. Τον χτύπησαν δύο φορές στον τράχηλο και το σπαθί συνετρίβη. Την τρίτη φορά τον έσφαξε σαν πρόβατο.
Η μνήμη του τιμάται την 9η Μαρτίου. Το λείψανό του βρίσκεται στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Γαστούνη μαζί με εκείνο του αγίου Πανάγου.
Ἀπολυτίκιον τῶν Νεομαρτύρων.
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆς Γαστούνης τό κλέος και Ἠλείας τό σέμνωμα,
τούς ἐσχάτοις χρόνοις Χριστόν ὁμολογήσαντας,
Πανάγον τε καί Χρίστον οἰ πιστοί, τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις και ᾠδαίς·
ἀληθεῖς γάρ οὗτοι ἀγωνισταί καί τῶν πάλαι μαρτύρων ὤφθησαν ἐφάμιλλοι.
Δόξα τῷ ἐνισχύσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ στεφανώσαντι·
δόξα τῷ δεδωκότι σύν αὐτοῖς Μαρτύρων ὅμιλον.
Βήμα 1ο: Βρείτε την Ανδραβίδα στον χάρτη.
Βήμα 2ο: Δείτε την Ανδραβίδα στο παρακάτω βίντεο.
Βήμα 3ο: Σκέφτομαι και απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις. Έπειτα κλικάρω και ελέγχω την απάντηση.