Γεννήθηκε στο Σοποτό (Αροανία) Καλαβρύτων το 1790 και μαρτύρησε στην Τρίπολη στις 22 Μαΐου 1818. Από μικρός με το κοσμικό όνομα Παναγιώτης δεν είχε τη δυνατότητα να μάθει πολλά γράμματα, αλλά έμαθε την τέχνη του τσαγκάρη και την εξάσκησε για κάποια χρόνια. Την πνευματική του μόρφωση την αναπλήρωσε πηγαίνοντας σον Ιερό Ναό Αγίων Θεοφώρων κοντά στο χωριό του.
Κάποια στιγμή ο Παναγιώτης πλανήθηκε από τις ενέργειες του διαβόλου, ντύθηκε σαν Οθωμανός και έλεγε ότι είναι αγαρηνός. Σύμφωνα με την επικρατούσα παράδοση έφυγε από το χωριό του και πήγε στην Τρίπολη. Όταν αργότερα επέστρεψε στο Σοποτό και παρακολούθησε τον ενταφιασμό ενός συγχωριανού του. Ακούγοντας τα λόγια του ιερέα ήλθε εις εαυτό και συντετριμμένος από το αμάρτημα που διέπραξε έφυγε στο Άγιον Όρος. Επισκέφθηκε την μονή Μεγίστης Λαύρας όπου. έπειτα από τη σχετική δοκιμασία, εκάρη μοναχός με το όνομα Παύλος. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τιε μονές Διονυσίου και Γρηγορίου. Στο Άγιον Όρος έμεινε συνολικά 8 χρόνια με νηστείες, αγρυπνίες και έντονη μοναστηριακή ζωή. Έπειτα, επέστρεψε στο Σοποτό και 9 μήνες μετά στο Ναύπλιο για να οδηγήσει στον σωστό δρόμο έναν ξάδελφό του ο οποίος είχε αποστατήσει. Εκεί παρουσιάστηκε σε έναν Τούρκο κριτή και του ομολόγησε την πίστη και για αυτό τον λόγω εκδιώχθηκε από το Ναύπλιο. Από εκεί πήγε στο Άργος, όπου παρέμεινε μερικές ημέρες, και είδε σε οπτασία τον Άγιο Νεομάρτυρα Δημήτριο (τον πολιούχο της Τρίπολης) ο οποίος του είπε να πάει στην Τρίπολη για να λάβει τον στέφανο στον Ουρανό. Έτσι και έκανε.
Ο Παύλος σκαρφίστηκε ένα τέχνασμα για να ομολογήσει την πίστη του. Παρουσιάστηκε στον μουφτή της πόλης και του ζήτησε ένα φεφτά (επίσημο έγγραφο) που να βεβαιώνει ότι, ενώ έδωσε μάλαμα σε κάποιον χρυσοχόο για να του χρυσώσει μία θήκη για βιβλίο, εκείνος του έβαλε κάλπικο μάλαμα. Ο μουφτής από επιπολαιότητα τον πίστεψε και του έδωσε το έγγραφο. Με αυτό ο Παύλος πήγε στον κριτή της Τρίπολης και του το δείχνει. Ο κριτής τον ρώτησε: «Ποιος είναι ο εκμεταλλευτής σου;». Ο Παύλος του απάντησε: «Εσύ! Γιατί εγώ όντας νεαρός στην ηλικία και άπειρος προσχώρησα στην θρησκεία σας αφού θεώρησα ότι είναι μάλαμα, δηλαδή γνήσια και αληθινή. Δεν άργησα όμως να διαπιστώσω ότι είναι χαλκός, ψεύτικη και μάταιη. Για αυτό θέλω πίσω την πίστη μου που είναι αληθινός χρυσός. Χριστιανός γεννήθηκα και χριστιανός θα πεθάνω.»
Ακολούθησε ράπισμα, ανάκριση, πιέσεις. Ο Παύλος ομολογούσε την πίστη του σε κάθε ευκαιρία. Οδηγήθηκε στην φυλακή, όπου κατάφερε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. Την 22α Μαΐου 1818, σε ηλικία μόλις 28 χρονών, αποκεφαλίστηκε. Η κάρα, αν και την πέταξαν σε βρομερό τόπο, ευωδίαζε. Την βρήκαν χριστιανοί και μετά ευλάβειας και περιποίησης την ενταφίασαν. Η μνήμη του τιμάται στα Καλάβρυτα και στην Τρίπολη ενώ έχουν ανεγερθεί ναοί προς την χάρη του.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον λόγο.
Ὁσιώτατε Μάρτυς Παῦλε πανένδοξε,
ὑπὲρ Χριστοῦ ἐναθλήσας, γενναιοτάτῃ ψυχῇ,
τὸν διπλοῦν παρὰ Θεοῦ στέφανον εἴληφας·
καὶ χοροῖς τῶν Ἀσκητῶν, καὶ Μαρτύρων συναφθείς,
μὴ διαλείπῃς πρεσβεύων, ὑπὲρ ἡμῶν τῶν ἐν πίστει,
ἐπιτελούντων τὴν θείαν μνήμην Σου.
Βήμα 1ο: Βρίσκω στους χάρτες την Αροανία ή Σοποτό.
Βήμα 2ο: Βλέπουμε το βίντεο για το Σοποτό όπως είναι σήμερα.
Βήμα 3ο: Σκέφτομαι και απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις. Έπειτα κλικάρω και ελέγχω την απάντηση.