Γεννήθηκε το 1509 στα Τρίκαλα της Κορινθίας από τον Δημήτριο και την Καλή, του ευσεβούς και πλουσίου γένους των Νοταράδων. Ενωρίς έλαβε την κοσμική και ιερή παιδεία, έγινε γνώστης των Αγίων Γραφών και της πατερικής σοφίας.
Πυρπολούμενος από θείο έρωτα πήγε στην Ζάκυνθο και αφού έμεινε εκεί για κάποιο διάστημα ασκούμενος, πέρασε από τη Θεσσαλία, επισκέφθηκε τον Εύξεινο Πόντο, το Βυζάντιο, την Προποντίδα, τη Χαλκηδόνα και κατέληξε στο Άγιον Όρος, όπου γνώρισε τους καρπούς των αρετών των εκεί ασκουμένων πατέρων. Θέλοντας, αργότερα, να προσκυνήσει τους τόπους όπου «έστησαν οι πόδες του Κυρίου», μετέβη στην Παλαιστίνη, επέστρεψε στον Άθωνα και σύντομα πήγε στο όρος Σινά. Σειρά κατόπιν είχαν η Αλεξάνδρεια, η Αντιόχεια, η Δασμακός, η Αίγυπτος, η Λιβύη και άλλοι τόποι. Όταν ξαναγύρισε στα Ιεροσόλυμα, ο πατριάρχης Γερμανός τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο, υπηρέτησε δέ κοντά του επί δώδεκα χρόνια.
Στη συνέχεια κατέπλευσε στην Κρήτη, επιθυμώντας να ζήσει για κάποιο διάστημα σε ησυχία και περισυλλογή. Κατά την παράδοση βρήκε ένα σπήλαιο στα όρια της κώμης Μοδίου Κυδωνίας και ένα δεύτερο στα Περιβόλια, επίσης Κυδωνίας, όπου διέμενε νηστεύοντας, προσευχόμενος και σκληραγωγούμενος. Απόηχος της παράδοσης αυτής είναι το γεγονός ότι οι ευσεβείς Χριστιανοί ανήγειραν προς τιμήν του περικαλλή ναό στην κώμη Νεροκούρου, από την οποία είχε περάσει ο όσιος Γεράσιμος, ενώ προσκυνητάρια και ναΐσκοι του υπάρχουν στην περιφέρεια Βρυσών Μοδίου, στα Περιβόλια και στους Κάμπους Κυδωνίας.
Μετά την Κρήτη πήγε και πάλι στην Ζάκυνθο, και έμεινε ασκούμενος επί πέντε χρόνια στον τόπο που λέγεται «Σπηλαία». Τέλος, μετέβη στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Ομαλά, όπου ανήγειρε Ιερά Μονή, τη Νέα Ιερουσαλήμ, και εγκαταβίωσε μέχρι την οσιακή κοίμησή του στις 15 Αυγούστου του 1579, αφού προηγουμένως είχε συγκροτήσει αδελφότητα μοναστριών, τις οποίες κατηύθυνε με τον λόγο και το άγιο παράδειγμά του «εἰς νομὰς σωτηρίους». Το τίμιο σκήνωμά του σώζεται άφθορο και δια των πρεσβειών του τελούνται πολλά θαύματα.
Η μνήμη του τιμάται στις 16 Αυγούστου, αλλά κυρίως στις 20 Οκτωβρίου (ανακομιδή του θαυματοβρύτου λειψάνου του).
Ἀπολυτίκιον.
Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῶν Τρικάλων τόν γόνον, Κεφαλλήνων τό κλέισμα, Ὁμαλῶν Μονῆς τόν Προστάτην, Σέ εὐφημοῦμεν Γεράσιμε. Ἐβίωσας γάρ ἐν τῇδε τῇ ζωῇ, ὡς Ἄγγελος οὐράνιος Θεοῦ ̇ διό δόξης ἠξιώθης καί ἀφθαρσίας Σῶμά Σου τό πάντιμον ̇ δόξα τῷ Σέ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ Σέ ἀφθαρτώσαντι, δόξα τῷ δωρησαμένῳ Σέ πιστοῖς πρέσβυν ἀκοίμητον.
Βήμα 1ο: Βρίσκω στον χάρτη τα Τρίκαλα Κορινθίας.
(για να δω τον χάρτη σε μεγάλη ανάλυση, πατάω δεξί κλικ -> Άνοιγμα σε νέα καρτέλα)
Βήμα 2ο: Βλέπω το παρακάτω βίντεο για τα Τρίκαλα Κορινθίας.
Βήμα 3ο: Σκέφτομαι και απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις. Έπειτα κλικάρω και ελέγχω την απάντηση.