Ο βίος αυτών των δύο αγίων διασώθηκε από τον Γάλλο Πουκβίλ. Οι Άγιοι αυτοί αξιώθηκαν σε μικρή ηλικία να μαρτυρήσουν για τον Χριστό.
Μετά την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 οι μωαμεθανοί της Πάτρας απήγαγαν μία εύπορη χριστιανική οικογένεια (τη μητέρα, τον υιό και τις δύο θυγατέρες) και την υπηρέτρια τους την Αναστασία και τους πήγαν στον Γιουσούφ πασά. Εκείνος τους κάλεσε να αρνηθούν την πίστη τους και να ασπαστούν το Κοράνι με την απειλή ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Η οικογένεια αλλαξοπίστησε, η Αναστασία όμως με βαθιά πίστη αφού πιέστηκε να εξωμοτήσει με παρρησία διακήρυξε την χριστιανική πίστη λέγοντας στον Γιουσούφ πασά ότι ο Θεός της είναι και Θεός του Γιουσούφ πασά και υποδεικνύοντας τον να απαρνηθεί την πλάνη στην οποία είναι προσκολλημένος και να βαπτιστεί χριστιανός. Η ίδια αισθάνθηκε ότι ο Κύριος θα την πάρει κοντά του και πριν προλάβουν οι δήμιοι ν την πιάσουν και να της αφαιρέσουν την ζωή, εξέπνευσε.
Την ίδια ημέρα (3 Απριλίου 1821 μ.Χ., ημέρα Κυριακή των Βαΐων) σημειώθηκε το μαρτύριο του 14χρονου Χριστόδουλου, ο οποίος ήταν γιος ιερέα. Συνελήφθη και οδηγήθηκε και αυτός στον Γιουσούφ πασά. Ο Γιουσούφ πασάς αφηγήθηκε στον Χριστόδουλο την κατάληξη που είχε η νεαρή Αναστασία με σκοπό να τον κάμψει και του είπε να επαναλάβει την φράσει «Ο Θεός είναι ο Θεός μου και ο Μωάμεθ ο προφήτης του». Ο Χριστόδουλος που διακρινόταν την αρετή της γενναιότητας απάντησε «Χριστός ανέστη». Έπειτα, όρμησαν πάνω του οι στρατιώτες της φρουράς του πασά. Ο πασάς διέταξε να του καταφέρουν 500 ραβδισμούς σε διάστημα 14 ημερών. Κάθε μέρα τον ράβδιζαν και τον παρότρυναν να αρνηθεί την πίστη του, ενώ ο Άγιος ομολογούσε λέγοντας «Το σώμα μου σαν ανήκει αλλά η ψυχή μου ανήκει στον Θεό και δεν πρόκειται ποτέ να το αρνηθώ». Όταν ολοκληρώθηκε το μαρτύρων των 500 ραβδισμών, ο Γιουσούφ απογοητευμένος έδωσε την εντολή να τον απελευθερώσουν γιατί τέτοιοι «Χριστιανοί σκύλοι» δεν έχουν θέση στην θρησκεία του. Λίγο καιρό αργότερα η ψυχή του πήγε στην αγκαλιά του Κυρίου.
Ἀπολυτίκιον.
Ποίημα ἐπισκόπου Νικοδήμου.
Ἦχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Χριστόν ἀγαπήσαντες ἐκ πρώτης νεότητος,
τῇ πίστει καιόμενοι, Ἀναστασία σεμνή
και ἔνθους Χριστόδουλος,
ἴσχυσαν ὑπομεῖναι μαρτυρίου τήν θλῖψιν∙
ὅθεν καί τοῦ στεφάνου τῆς ζωῆς ἀξιοῦνται,
ὑπόδειγμα τοῖς νέοις καλόν,
διδότες εἰς μίμησιν.
Βήμα 1ο: Βρίσκω στους χάρτες την Πάτρα.
Βήμα 2ο: Δείτε το βίντεο για την Πάτρα.
Βήμα 3ο: Σκέφτομαι και απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις. Έπειτα κλικάρω και ελέγχω την απάντηση.