– Μεγάλη Σαρακοστή, ονομάζεται η νηστεία που προηγείται του Πάσχα. Την λέμε Μεγάλη για να την ξεχωρίζουμε από την νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται «Μικρή» επειδή είναι ελαφρότερη.
– Ονομάζεται Σαρακοστή επειδή γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα.
– Η αρχική της διάρκεια της νηστείας ήταν έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη και τελικά διαρκεί 48 ημέρες.
– Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου ενώ από την Κυριακή των Βαΐων εσπέρας μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, έχουμε τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδος, σύμφωνα με το τυπικό της εκκλησίας.
– Σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τελείται στην εκκλησία μας η Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Η λειτουργία αυτή συνδυάζεται με εσπερινό και όχι με όρθρο όπως οι συνήθεις Λειτουργίες όλου του χρόνου.
– Σε αυτήν οι πιστοί μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία, η οποία έχει διατηρηθεί από την προηγούμενη Κυριακή. Σ’ αυτή τη λειτουργία δεν συντελείται το μυστήριο του καθαγιασμού και της μεταβολής των Τιμίων Δώρων σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Γι’ αυτό τον λόγο ονομάζεται Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων.
– Το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της νηστείας είναι αφιερωμένο στο θαύμα των κολλύβων του μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος. Το θαύμα αυτό βοήθησε τους Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης να τηρήσουν την νηστεία, που προσπάθησε με δόλια μέσα να μολύνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουλιανός ο Παραβάτης.