> Είδος: Επιστολές, δηλαδή γράμματα προς κάποιον. Το περιεχόμενο είναι συμβουλές και νουθεσίες για διάφορα πνευματικά θέματα που είχε να αντιμετωπίσει ο απόστολος Τιμόθεος ως Επίσκοπος πλέον Εφέσου. Το πρόσωπο συνήθως είναι σε β΄ ενικό.
> Γραφεύς: Απόστολος Παύλος.
> Παραλήπτης: Απόστολος Τιμόθεος, Επίσκοπος Εφέσσου.
> Γλώσσα: Ελληνιστική Κοινή, δηλαδή τα ελληνικά που διαδόθηκαν και μιλούσαν οι περισσότεροι μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Α΄ Επιστολή προς Τιμόθεο
___Η Πρώτη ή Α’ Επιστολή προς Τιμόθεο είναι ένα από τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης και μία από τις 13 επιστολές που γράφτηκαν από τον απόστολο Παύλο. Χρόνος συγγραφής θεωρείται το χρονικό διάστημα μεταξύ του 61και του 66 μ.Χ.
___Η επιστολή αυτή, περιέχει κυρίως συμβουλές προς τον ποιμένα της εκκλησίας της Εφέσου Τιμόθεο, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου. Οι συμβουλές έχουν να κάνουν με ζητήματα λατρείας και οργάνωσης της εκκλησίας. Επίσης ασχολείται και με τους αιρετικούς.
Δομή περιεχομένου:
>Χαιρετισμός (α΄ 1-2)
>Παραγγελίες προς τον Τιμόθεο. (α΄ 3-20)
>Οδηγίες σχετικά με τη ζωή της εκκλησίας. (β΄1 – γ΄ 16)
>Αποστασία από την πίστη. (δ΄ 1-16)
>Ειδικές οδηγίες ανάλογα με διάφορες τάξεις πιστών. (ε΄ 1 – στ΄ 2)
>Οι ψευδοδιδάσκαλοι και η αγάπη για τα χρήματα. (στ΄ 3-10)
>Καταληκτικές παραγγελίες προς τον Τιμόθεο. (στ΄ 11-21)
Β΄ Επιστολή προς Τιμόθεο
___Η Β’ επιστολή προς Τιμόθεον έχει προσωπικότερο χαρακτήρα από την Α ‘προς Τιμόθεον και την προς Τίτον. Όταν ο Απόστολος Παύλος γράφει την επιστολή, γνωρίζει ότι πλησιάζει το τέλος του και γι’ αυτό κάνει ένα σύντομο απολογισμό του έργου του. Ακόμη ζητάει απ’ τον Τιμόθεο να έρθει να τον συναντήσει μαζί με το Μάρκο. Πρέπει λοιπόν η επιστολή να γράφτηκε από τη Ρώμη λίγο πριν από το μαρτυρικό τέλος του Αποστόλου, κατά το τέλος του έτους 66 ή στις αρχές του 67. Χαρακτηρίζεται συνήθως ως το “κύκνειον άσμα” του Παύλου, το τελευταίο δηλαδή έργο του.
___Στη Β’ προς Τιμόθεον, αντιμετωπίζοντας ο Παύλος με θάρρος το γεγονός του επικείμενου μαρτυρίου του, προτρέπει τον Τιμόθεο να κακοπαθήσει και αυτός ως καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού, αγωνιζόμενος για τη διατήρηση της πίστεως και την καταπολέμηση των αιρετικών. Την κακία και έκλυση των ηθών που εμφανίζονται στις έσχατες ημέρες μπορεί να αντιμετωπίσει ο Τιμόθεος ενθυμούμενος το παράδειγμα του δασκάλου του του Παύλου, και την από παιδικής ηλικίας βιβλική αγωγή του, και ασκώντας αδιάκοπα το έργο του ευαγγελιστή.
___Τέλος ο Παύλος, καθώς βρίσκεται στο τέλος του βίου του και της ιεραποστολικής του δράσης, προβαίνει σε απολογισμό του έργου του, καλεί τον Τιμόθεο να έρθει να τον συναντήσει φέρνοντας μαζί του και το Μάρκο και στέλνει χαιρετισμούς.
Δομή περιεχομένου:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:
___>Χαιρετισμός
___>Το θάρρος του Παύλου υπόδειγμα για τον Τιμόθεο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:
___>Ο καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού
___>Ο σωστός εργάτης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:
___>Οι έσχατες ημέρες
___>Τελευταίες προτροπές
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4:
___>Τελευταίες προτροπές
___>Τελευταίες παραγγελίες
___>Τελευταίοι χαιρετισμοί