Οι τόσες γλώσσες που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα και δυσκολεύουν την επικοινωνία των ανθρώπων δεν είναι το κατ’ ευδοκίαν θέλημα του Θεού, αλλά ένα αναγκαίο μέτρο για να σταματήσει την αλαζονεία των ανθρώπων και την εξάπλωση της αμαρτίας, όπως μαθαίνει κάποιος διαβάζοντας στην Παλαιά Διαθήκη για τη Βαβέλ.
Στους πρώτους αιώνες υπάρξεως του ανθρώπου στη γη -και πιο συγκεκριμένα μετά τον Κατακλυσμό, οι άνθρωποι ήταν σχετικά λίγοι και όλοι ζούσαν σε μια περιοχή του κόσμου, και επικοινωνούσαν με την ίδια γλώσσα. Όμως, είχαν ξεχάσει την ύπαρξη του αληθινού Θεού και είχαν γίνει ειδωλολάτρες και ακόμη περισσότερο, αποφάσισαν ότι θα γίνουν οι ίδιοι θεοί και θα υψώσουν έναν πύργο μέχρι τον ουρανό. Γι’ αυτό ο Θεός επενέβη, προκάλεσε σύγχυση των γλωσσών ώστε να μην μπορούν οι άνθρωποι να συνεννοηθούν και να σταματήσει το καταστροφικό έργο αυτό. Δηλαδή, έλεγε ο ένας “φτυάρι” και ο άλλος τού έφερνε “κατσίκα”, ή δεν μπορούσαν να καταλάβουν καθόλου ο ένας τον άλλον.
Ωστόσο, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, το Άγιο Πνεύμα, που κατήλθε εν είδει πυρίνων γλωσσών μάς απεκάλυψε ότι έφτασε ο καιρός να ενωθούν πάλι οι άνθρωποι, να γίνουν μια εκκλησία, να λατρέψουν τον αληθινό Θεό και να επικρατήσει ειρήνη στην Γη, χωρίς ωστόσο να καταργήσει τις γλώσσες που είχαν μάθει να ομιλούν.
«Ὅτε καταβάς τάς γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν ἔθνη ὁ Ὕψιστος ̇
ὅτε τοῦ πυρός τάς γλώσσας διένειμεν, εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσε ̇
καί συμφώνως δοξάζομεν τό Πανάγιον Πνεῦμα»
(Κοντάκιο Πεντηκοστής)
Εμείς σήμερα βλέπουμε ότι έχει επικρατήσει παγκόσμια να ομιλείται ως κοινή γλώσσα όπως στην εποχή του Χριστού ήταν τα ελληνικά, και γι’ αυτό το ευαγγέλιο είναι γραμμένο σ’ αυτήν, τα αγγλικά. Ωστόσο, τα ευαγγέλια είναι γραμμένα στα ελληνικά και πρέπει να γίνει μετάφραση, δηλαδή πρέπει να μεταφέρουμε τις έννοιες και τα νοήματα σε άλλες γλώσσες ώστε να τα καταλάβουν οι άνθρωποι και να σωθούν. Οπότε, είναι καθήκον ημών των Ελλήνων Χριστιανών να φροντίζουμε, αφού η δική μας γλώσσα είναι τα ελληνικά, να αποδίδονται σωστά τα νοήματα και να διορθώνουμε τις κακοφωνίες, όπου αυτές υπάρχουν.
Που σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε και αγγλικά και πολλές άλλες γλώσσες ώστε να κηρυχθεί το ευαγγέλιο, και πρέπει να μαθαίνουμε σε κάθε γλώσσα το πώς να ομιλούμε για την πίστη μας, διότι η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου και το να γίνει Άγιος, αλλά και να οδηγήσει και άλλους στην αγιότητα, είναι το Α και το Ω της υπάρξεώς του στον κόσμο.
Οπότε, σ’ αυτήν τη Σειρά Μαθημάτων φέτος θα μάθουμε να μιλάμε
στα αγγλικά για τον Θεό και τους Αγίους.