Search
Close this search box.

Με τη χάρη του Τριαδικού Θεού, τις πρεσβείες της Παναγίας, του Δημητρίου Παναγοπούλου και του γέροντος Δοσιθέου, του εμπνευστού όλης αυτής της προσπάθειας, ξεκινάει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η λειτουργία ενός διαφορετικού χώρου εκμάθησης για την ιστορία της πατρίδας μας και την πίστη μας.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα εξαιρετικά απαιτητικό και δύσκολο, αφού έχουμε κληθεί να συστήσουμε μια παιδεία που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και η οποία έχει σκοπό να μεταδώσει Χριστό και Ελλάδα στα παιδιά.

Οι Σειρές Μαθημάτων έχουν διπλό στόχο: αφ’ ενός να διδάξουν στα παιδιά την αξία του γνωστικού αντικειμένου (ελληνικά, γεωγραφία, ιστορία, αγγλικά), αλλά αφ’ ετέρου να τα διδάξουν και το πως αυτή η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά Θεόν και να τα βοηθήσει στον δρόμο της αγιότητας, που είναι αυτός που έχουμε κληθεί ως Χριστιανοί από το βάπτισμά μας να ακολουθήσουμε. Συμπλέκουμε δηλαδή τη γνώση με τη θεολογία σε όλες τις εκφάνσεις της εκπαίδευσης, με στόχο τα παιδιά πάντοτε να σκέφτονται εν Χριστώ σε ό,τι κι αν καταπιαστούν στη ζωή τους.

Νιώθουμε ιδιαιτέρως χαρούμενοι διότι σιγά-σιγά δομούμε, χρόνο με τον χρόνο, ένα υλικό το οποίο θα βοηθήσει ένα παιδί που θα παρακολουθήσει όλο το πρόγραμμα που έχει στηθεί (από το Νηπιαγωγείο ως το Γυμνάσιο) να αποκτήσει πολύ περισσότερες γνώσεις γύρω από τα θέματα της πίστεως και της πατρίδας από αυτές που παρέχονται στα σχολεία, αλλά και να μάθει πώς να διακρίνει το ωφέλιμο από το βλαβερό και πώς να αξιοποιεί τις γνώσεις του προς δόξαν Θεού. Επίσης, αισθανόμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που ολοένα και περισσότεροι διακονητές συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.

Παρόλα αυτά, κανένα εγχείρημα δεν είναι εύκολο, έτσι και η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, είναι ένα μέσον το οποίο διευκολύνει τη συμμετοχή των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και δυσκολεύει τον τρόπο της εκπαίδευσης. Όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά ο γέροντας Δοσίθεος, το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς δόξαν Θεού και πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Σας ευχαριστούμε που θα είστε και φέτος μαζί μας σ’ αυτήν την προσπάθεια και ευχόμαστε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας να γνωρίσετε κάτι παραπάνω για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Εκ του Διδασκαλείου

Από την φετινή (Ιούνιος 2023) συνάντηση στην αυλή του γέροντος Δοσιθέου